Θητεία τέλος σε Ναυτικό και Αεροπορία


«Η στρατιωτική θητεία θα παραμείνει στους εννέα μήνες. Η στρατιωτική θητεία θα καταργηθεί στην Αεροπορία και στο Ναυτικό» ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου περί ιεραρχίας και προαγωγών από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αιτιολογώντας την απόφαση για κατάργηση της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία και διοχέτευση όλων των υπόχρεων στράτευσης στο Στρατό Ξηράς, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι «ως εξειδικευμένοι κλάδοι (το ναυτικό και η αεροπορία), χρειάζονται επαγγελματικά στελέχη με τεχνογνωσία και κυρίως με επαγγελματική και υπηρεσιακή συνέχεια. Σε μια εποχή που αρκετοί νέοι προσπαθούν να επιμηκύνουν το χρόνο που λαμβάνουν αναβολή από τη στράτευση, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι «η ευθύνη της ελληνικής νεολαίας απέναντι στην πατρίδα είναι να υπηρετήσει τη στρατιωτική της θητεία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου θα έλθει σε επικοινωνία με όλες τις νεολαίες, «για να συζητήσουμε το πώς αυτή η στρατιωτική θητεία θα γίνεται όλο και πιο εποικοδομητική, πιο ανθρώπινη, θα τίθεται στην υπηρεσία και της πατρίδας, αλλά βεβαίως στη συνέχεια θα βγάζει πολίτες με εξειδίκευση και με επαγγελματικά προσόντα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μπεγλίτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για την απόφαση που είχε λάβει τον Αύγουστο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή να μειώσει στους εννέα μήνες τη στρατιωτική θητεία στο Στρατό Ξηράς, κάνοντας λόγο για απροετοίμαστη και αψυχολόγητη απόφαση.

«Όλοι γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα, που δημιούργησε αυτή η μικροκομματική σκοπιμότητα» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας ότι η απόφαση που έλαβε η ΝΔ το 2009 να μειώσει τη θητεία ήταν «ένα πλήγμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», διότι επηρέασε σημαντικά το ποσοστό στελέχωσης του στρατεύματος.

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιφέρει «επανάσταση» στη δομή δυνάμεων, επιχειρηματολογώντας ότι δεν πρόκειται για λεκτική υπερβολή.

«Ο ελληνικός στρατός δεν μπορεί να λειτουργήσει με αντιλήψεις του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και προανήγγειλε το σχέδιο για ένα «σύγχρονο, έξυπνο, μικρό, αποτελεσματικό στρατό με εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, με μία δομή δυνάμεων που θα υπακούει στις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της Ελλάδας και όχι -όπως γινόταν για πολλά χρόνια- σε κατασκευασμένες ανάγκες είτε εξοπλιστικές είτε επιχειρησιακές».

«Λουκέτο» στο σούπερ μάρκετ των εξοπλισμών

Ο κ. Μπεγλίτης έκανε λόγο για μια νέα λογική στους αμυντικούς εξοπλισμούς. «Τελείωσε η «λογική του σούπερ μάρκετ» στους εξοπλισμούς για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας: «Κατασκευασμένες ανάγκες είναι πλέον στο παρελθόν. Οι ανάγκες θα προέρχονται από τα θεμελιώδη κείμενα που διαμορφώνουμε, την Πολιτική Εθνικής Άμυνας, την Εθνική Αμυντική Στρατηγική και όλα εκείνα τα κείμενα τα οποία θα συζητήσουμε μαζί σας και θα αποτελέσουνε αντικείμενο διαλόγου και ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, ώστε να έχουμε γερά, θεωρητικά, στρατηγικά και επιχειρησιακά εργαλεία, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το εθνικό δόγμα, όχι το ΝΑΤΟϊκό, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας».

πηγή

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα καὶ σημειώθηκε ὡς , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.