«Συνεργείο» κατεδάφισης


Του Δημήτρη Μυ

Ακόμα και οι κατεδαφίσεις θέλουν τον… τρόπο τους. Δεν γκρεμίζεις στην τύχη. Θέλει σχέδιο, το οποίο, όπως φαίνεται από τις ρυθμίσεις και τα μέτρα για τη συγκράτηση της ανεργίας, δεν διαθέτουν οι δικοί μας κυβερνητικοί φωστήρες. Εκτός κι αν απλώς εφαρμόζουν τη «διά πάσαν νόσον» συνταγή του ΔΝΤ, που δεν κοιτάζει ούτε οικονομίες ούτε ανάγκες ούτε βιωσιμότητα, παρά μόνον εισπράττει για λογαριασμό των δανειστών και του εαυτού του.

Σ’ αυτή τη λογική, ξέρετε, οι άνθρωποι δεν είναι παρά αριθμοί της στατιστικής και τίποτε άλλο.

Ας δούμε λοιπόν τους εγχώριους «καταστροφείς», τους εργολάβους της απορύθμισης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις συνταγές του ΔΝΤ, και την προσπάθειά τους. Πρώτα φρόντισαν να νομοθετήσουν την «απελευθέρωση» των απολύσεων με τον περιορισμό των αποζημιώσεων. Η διευκόλυνση που πρόσφεραν εκτόξευσε τον αριθμό των ανέργων, οι οποίοι υπολογίζονται για το 2011 σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν σε κάποιο βαθμό τις πολιτικές τριβές που αναμένονται επειδή ένας στους τρεις από το εργατικό δυναμικό της χώρας θα πεταχτεί έξω από τη παραγωγική διαδικασία, σκέφτηκαν να επιχορηγήσουν 250.000 θέσεις εργασίας. Η ιδέα τους έχει ενδιαφέρον!…

Οι επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ξαλαφρωθεί χωρίς κόστος από το πλεονάζον προσωπικό, θα προσλάβουν ή θα κρατήσουν κάποιους εργαζόμενους με… αντάλλαγμα το αναλογικό σβήσιμο αυτών που χρωστούν στο ΙΚΑ. Με πιο απλά λόγια, αντί για εργοδοτικές εισφορές, θα σβήνονται τα χρέη τους!

Αποτέλεσμα; Το ΙΚΑ όχι μόνο στερείται από τα έσοδα των εισφορών των ήδη απολυμένων, αλλά και από τις εργοδοτικές εισφορές των 250.000 θέσεων εργασίας που θέλει να διασώσει η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε. Ακόμη χειρότερα, η επιδότηση αυτή μετατρέπεται σε χρέος, καθώς το ΙΚΑ, για να αντιμετωπίσει τη μείωση των εισφορών, ήδη ανακοίνωσε πως θα δανειστεί περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ!

Όλα αυτά (και πολλά άλλα ακόμη) προκαλούν μια εύλογη ερώτηση: Είναι άραγε τόσο ανίκανοι; Ή μήπως αδυνατούμε να αντιληφθούμε το συνολικό σχέδιο της κατεδάφισης που συντελείται;

topontiki

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.