Ένας Πομάκος φωνάζει: “Οι Πομάκοι δεν είμαστε μειονότητα, είμαστε Έλληνες!”


Του Μπίμαση Σεντάτ

Στην παιδική μου ηλικία ήταν πολλοί αυτοί που επεδίωξαν να με κάνουν να μην αισθάνομαι Πομάκος και να μην αισθάνομαι Έλληνας. Το ίδιο δυστυχώς κάνουν και σήμερα σε χιλιάδες αθώα Πομακόπουλα. Δηλητηριάζουν την ψυχή τους για πάντα. Δημιουργούν τους νέους Γενίτσαρους Πομάκους.

Επηρεασμένος κι εγώ από το κλίμα αυτό, είχα πολλές τραυματικές εμπειρίες και μέσα μου κουβαλούσα ένα έντονο διχασμό. Όμως, κάποια περιστατικά στη ζωή μου, ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Θα μεταφέρω στους αδελφούς μου Πομάκους μία ανάμνηση που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μου για πάντα.

Πριν από λίγα χρόνια, σε νεαρή ηλικία από βιοποριστική ανάγκη, ταξίδεψα ως ναύτης σε ένα από τα καράβια της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ήταν το 2001 όταν βρεθήκαμε στην Αίγυπτο, στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Κάποια στιγμή ανέβηκε στο καράβι ένας πλανόδιος Αιγύπτιος μικροπωλητής, ο Μουσταφά, ο οποίος ήξερε κάποια σπασμένα Ελληνικά από τους ναυτικούς που περνούσαν από εκεί. 

Οι πιο πολλοί, ήμασταν στη μεγάλη σάλα του καραβιού μαζεμένοι σε μικρές ομάδες και συζητούσαμε. Εμείς οι Πομάκοι, τέσσερις συνολικά, καθόμασταν σε ένα ακριανό τραπέζι. Να τονίσω εδώ ότι οι σχέσεις με τους τότε συναδέλφους, ήταν καλές, πλην μιας εξαιρέσεως (κάποιος τύπος από τη νότια Ελλάδα), ο οποίος μας αντιμετώπιζε αρνητικά λόγω των ονομάτων μας και του θρησκευματός μας (μας ταύτιζε προφανώς με τους Τούρκους).

Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο καπετάνιος χαριτολογώντας, απευθύνεται στον Αιγύπτιο μικροπωλητή και του λέει: -Μουσταφά, από αυτούς που βλέπεις εδώ μέσα, ποιοί είναι Έλληνες; Ο Μουσταφά, στρέφει το κεφάλι του και αρχίζει να μας χαρακτηρίζει ανάλογα με τα τραπέζια που καθόμασταν.

Με την χαρακτηριστική αραβική προφορά του, άρχισε να απαριθμεί και να λέει «αυτό δεν είναι Έλληνα, αυτό δεν είναι Έλληνα» και μάλιστα σε μερικούς είπε ότι «αυτό Τούρκο». Αφού και ο νοτιοελλαδίτης εισέπραξε τον χαρακτηρισμό «αυτό δεν είναι Έλληνα», έφτασε σε εμάς τους Πομάκους και χωρίς να το σκεφτεί λέει «αυτό είναι Έλληνα». Τότε όλοι μαζί οι Πομάκοι στρεφόμαστε στον καπετάνιο και του λέμε: -Είδες, καπετάνιε, τι λέει, εμείς είμαστε καθαροί Έλληνες… Πάντα θα θυμάμαι τη χαρά που μας έδωσε ο Αιγύπτιος μικροπωλητής στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας…

Θυμάμαι ακόμα ότι, την ίδια χαρά εισέπραττα και σε όλο τον αραβικό κόσμο, όταν έλεγα ότι είμαι Έλληνας (Γιουνάν). Οι Άραβες σέβονται και αγαπούν τουςΈλληνες. Θυμάμαι ακόμα την πρόσφατη διαμάχη μου, η οποία έφτασε σε ακραία όρια,με έναν Σκοπιανό, με τον οποίο συνεργαστήκαμε για επαγγελματικούς λόγους στη Φιλανδία. Όταν αυτοχαρακτηρίστηκε ως Μακεδόνας, εξαγριώθηκα και του είπα ότι εγώ είμαι Μακεδόνας Έλληνας, μια και οι Πομάκοι –σύμφωνα με τις παραδόσεις μας-είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και ενώ όλα αυτά στο εξωτερικό με κάνουν να νιώθω περήφανος, ξεχωριστός και να υπερασπίζομαι την Ελλάδα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, αντίθετα, όταν γυρίζω πίσω, νιώθω η Ελλάδα να με πληγώνει. Ο χαρακτηρισμός μειονότητα ή η διαφορετική ματιά με την οποία με βλέπουν κάποιοι, με στεναχωρεί.

Οι Πομάκοι δεν είμαστε μειονότητα, ούτε θέλουμε να λεγόμαστε έτσι. Είμαστε κομμάτι αυτού του τόπου για χιλιάδες χρόνια. Είμαστε ντόπιοι δεν ήρθαμε ούτε από την Ανατολή, ούτε από τις στέπες της Ασίας. Με αυτές τις σκέψεις καλώ τους αδελφούς Πομάκους να ψάξουν την ιστορία μας, να μην ντρέπονται και να μη φοβούνται να λένε την αλήθεια.

Είμαστε Πομάκοι και είμαστε περήφανοι για αυτό.
ΝΕΣΜΕ ΜΠΑΧΤΙΑΡ ΟΤΙΣΜΕ ΠΟΜΑΤΣΙ!

Epirus Ellas

Advertisements
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

26 ἀπαντήσεις στὸ Ένας Πομάκος φωνάζει: “Οι Πομάκοι δεν είμαστε μειονότητα, είμαστε Έλληνες!”

 1. Ὁ/ἡ psychedelicreflection γράφει:

  και οι κρητικοί έλληνες ήμαστε ρε φίλε αλλά παίζει και μια κρήτη !
  εσεις πρέπει να αποφασίσετε η πομάκοι να είσαστε η έλληνες !

  δεν γίνεται να λέει ¨Οι Πομάκοι δεν είμαστε μειονότητα, είμαστε Έλληνες

  και μετά

  Είμαστε Πομάκοι και είμαστε περήφανοι για αυτό

  …με δουλεύεις?

  δεν έχω κάτι μαζί σου αλλά βαρε΄θηκα με τις ταμπέλες
  άλλα λέει εδώ!
  http://el.wikipedia.org/wiki/Πομάκοι

  μα σεβασμό ! καλό βράδυ

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ babis γράφει:

   Ετσι ειναι οταν μαθαινεις ιστορια απο τη βικιπαιδια, οχι αλπα αγραμματος, αλλα ντουβαρι!!!

   Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ Γιάννης γράφει:

   φίλε κρητικέ, κάτι αντιλήφθηκες λάθος. όπως εσύ λες ότι είσαι έλληνας και περήφανος που είσαι κρήτικος, έτσι και αυτός. (και εγώ είμαι περήφανος που είμαι έλληνας, πόντιος). το ότι είναι μουσουλμάνος και το ότι οι πιο πολλοί αναγκάζονται και πάνε σε μουσουλμανικά σχολεία όπου μαθαίνουν και τούρκικα με το ζόρι!, είναι άλλη υπόθεση. ήδη πολλοί από αυτούς ζητούν να πάνε σε ελληνικά σχολεία. η γλώσσα τους που ομιλήται σε πολλά μέρη της Μακεδονίας (η “περίφημη” “μακεδονίτικη”), βασισμένη στην βουλγάρικη γλώσσα, είναι επίσης μεγάλη ιστορία. στα σίγουρα δεν είναι η γλώσσα που μιλούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί τους μιας και τότε δεν υπήρχαν τα σλάβικα. οι πομάκοι είναι ελληνική φυλή, όπως οι μακεδόνες και οι θρακιώτες, όπως οι κρητικοί, οι πόντιοι και όλοι οι άλλοι. δυστυχώς το ελληνικό κράτος αδιαφορεί ΚΑΙ για αυτό το θέμα.

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ maria karamintziou γράφει:

    δυστυχώς το ελληνικό κράτος δημιούργησε αυτές τις μειονότητες ….θυμάμαι το πόσο πολύ συγκινήθηκα όταν σε κάποια εκδρομή στα πομακοχώρια μας έδειξε η ξεναγός ένα μνημείο με ελληνικά ονόματα του Β’παγκοσμίου πολέμου και από το πίσω μέρος της πλατείας υπήρχε κι ένα άλλο με τα ονόματα των πομάχων που πολέμησαν & θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδος πιο γενναία κι από ‘κείνους που λέν πως είναι Ελληναράδες ! και τους είχαν από το πίσω μέρος της πλατείας μόνον και μόνον γιατί ήσαν άλλου θρησκεύματος ….

    Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ babis γράφει:

   Τι δεν καταλαβες ρε Κεφάλα, και γω ειμαι Μακεδονας αλλα Ελληνας, το ιδιο κι αυτος ειναι Πομακος αλλα Ελληνας!!!Και που εισαι Αγραμματε και Αμορφωτε, ιστορια δεν σε μαθαινει η wikipedia, οι Πομακοι δεν ειναι Βουλγαροι ουτε Τουρκοι, καταλαβες???

   Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Σακης γράφει:

  Εχω γνωρίσει αρκετούς πομάκους στην Κομοτηνή που είμαι.Εχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εδω.Ολοι μα ολοι μιλάνε σπαστά εως καθόλου Ελληνικά.Πάνε σε δικά τους σχολεία και στα μαγαζιά τους δουλεύουν μονο πομάκοι.Απο μόνοι τους γίνονται μειονότητα και δεν το βλέπω να αλλάζει.

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ xarmark γράφει:

   Οι πομακοι του Ν .Ροδοπης για πολλα χρονια τωρα ηταν στο στοχαστρο του τουρκικου προξενειου για προσυλητισμο γιαυτο και δεν εχουν σχεση με τους πομακους του ΝΞανθης ,που και απταιστα ελληνικα μιλανε και εχουν την μακραιωνη συνειδηση των απογονων του Μ.Αλεξανδρου.Δυστηχως το μεγαλο προβλημα ειναι το τουρκικο προξενειο που το φορτωθηκαμε απερισκεπτα απο την κεντρικη διοικηση.

   Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ anarmodios γράφει:

   @Σακης

   Πρόκειται για έναν ειρηνικό και ευγενή λαό, δουλευτάρη, δεν μας έχει βλάψει ποτέ, και ο οποίος λαός το έφεραν οι ιστορικές περιστάσεις και βρέθηκε κάτω από την προστασία μας.

   Και δεν νομίζω ότι φανήκαμε ως πολιτεία και κράτος αντάξιοι… Μάλιστα καταφέραμε να τους χειριστούμε τόσο άσχημα, που τελικά βλάψαμε όχι μόνο εκείνους αλλά και τον εαυτό μας.

   Δεν νομίζω μάλιστα καθόλου πως “από μόνοι τους γίνονται μειονότητα”.

   -Ως ελληνικό κράτος είχαμε την περιοχή τους κάτω από στρατιωτική επιτήρηση. Να μην τα περιγράφω τα …απερίγραπτα.
   -Ως ελληνικό κράτος τους αναγκάζουμε να στέλνουν τα παιδιά τους στο μειονοτικό σχολείο και να διδάσκονται και μια ακόμα ξένη γλώσσα, την τουρκική.
   -Ως ελληνικό κράτος, παλιά δεν ξέρω για τώρα, για να τους δώσουμε άδεια για παπί ή για να αναστηλώσουν ένα αποχωρητήριο έπρεπε να φτάσουν να υποσχεθούν τις ψήφους τους για πέντε εκλογές. Φαντάσου για σπίτι…
   -Ως ελληνικό κράτος… μη σου πω πως χειριζόταν η αστυνομία μας τις εκλογές στα χωριά τους (δημοτικές και βουλευτικές).
   – και πολλά ακόμα.

   Το πιο μεγάλο φταίξιμο είναι στην δική μας πλευρά. Οχι στην δική τους.

   Και το ξαναλέω: τελικά δεν βλάψαμε μόνο εκείνους, αλλά και τον εαυτό μας.

   Θραξ Αναρμόδιος

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ Απόστολος από Καβάλα. γράφει:

    Έτσι ακριβώς είναι.
    Δεν υπερβάλλεις ούτε χιλιοστό.
    Έζησα από το 84 έως το 89 στην Ξάνθη, έχω δει αυτά που αναφέρεις και άλλα χειρότερα.
    Η βλακεία μας δεν έχει όρια.

    Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ babis γράφει:

   Οι πομακοι μια χαρα τα μολανε τα ελληνικα, καλυτερα κι απο σενα, αρα αυτοι που γνωρισες δεν εναι Πομακοι αλλα τουρκογενεις μουσουλμανοι!!!

   Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ Βικη γράφει:

   Τους επιβάλουν να μάθουν την Τουρκική στα σχολεία που πληρώνει το κράτος.
   + Την μητρική τους
   Ζουν απομονωμένοι
   Λογικό δεν είναι να μιλούν σπαστά;

   Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ Δημήτρης γράφει:

   Ελλάδα φτάνει πια να τρως εσύ η ίδια τα παιδιά σου… αν το Ελληνικό κράτος ενδιαφερθεί για αυτούς τους ανθρώπους αλλά και για τους μουσουλμάνους της Θράκης και για άλλες τυχόν ‘μειονότητες ‘ και δηλώσει ότι όλοι είναι Έλληνες και τους αντιμετωπίσει σαν ισότιμους Έλληνες τότε το πρόβλημα θα λυθεί… όσοι λαμβάνουν ελληνική παιδεία και σέβονται τους νόμους, την ιστορία και τη σημαία της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ΄Ελληνες…. στην Αμερική ή σε άλλες χώρες όλοι θεωρούνται Αμερικάνοι ή Άγγλοι ή οτιδήποτε άλλο και κανένας δεν έχει παράπονο ούτε διεκδικήσεις … εμείς γιατί πρέπει να χωρίζουμε τους πολίτες μας δημιουργώντας προβλήματα…

   Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ Παναγιώτης καμουτσης γράφει:

  Υπάρχουν και ηλίθιοι όπου ταυτοποιούν την εθνικότητα στην Ελλάδα με το αν εισαι χριστιανός η οχι.Λες και ο πλατωνας ,ο σωκρατης,και εκατοντάδες ακόμη ήταν χριστιανοί.Ελεος ηλιθιοι

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

 4. Ὁ/ἡ theofilos hamalidis γράφει:

  ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΚΑΙ ΑΠΟΓΩΝΟΙ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
  ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠ’ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΕΙΧΑΝ ΣΚΟΡΠΙΣΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΝΩΗΘΟΥΝ ΕΜΑΘΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΑΞΕ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ Η ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΤΟΥΣ.

  Μοῦ ἀρέσει

 5. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ γράφει:

  Έχω την εντύπωση ότι Πομάκοι είναι παράφραση της ονομασίας Ιππομάχοι δηλαδή αυτοί που μάχονται επάνω στον ίππο, και ήσαν οι ιππείς που συμμετείχαν στο ιππικό του Μ. Αλεξάνδρου. Και είναι καθαρά Ελληνικό φύλο.
  Έχει ευθύνη το Ελληνικό κράτος που παραμέλησε τους Πομάκους, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Έχουμε μια καταπληκτική ιστορία και έναν αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, που πολλοί λαοί θα ήθελαν να έχουν, και δεν γαλούχησε στα μαθητικά χρόνια τα παιδιά των Πομάκων, με αυτά τα ιδεώδη.

  Μοῦ ἀρέσει

 6. Ὁ/ἡ Elefteria Metaxa γράφει:

  Είπες:Νέσμε μπαχτίρ οτίσμε πομάτσι!Μίλησες στα βουλγάρικα!Δοκιμάστε να μιλάτε σπίτι ελληνικά,
  όλοι οι Πομάκοι!

  Μοῦ ἀρέσει

 7. Ὁ/ἡ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΜΙΤΣΗ γράφει:

  Έλλην σημαίνει Φωτεινός Νούς (Θεολόγος Σημαιοφόρος, Έλλην Λόγος, http://www.ramafa.gr) και Έλληνες εισίν οι της ημετέρας παιδείας κοινωνούντες. Αγαπητέ, Μπίμαση Σεντάτ, ο ομοεθνής μας από την Νότια Ελλάδα, εισέπραξε τον χαρακτηρισμό “αυτό δεν είναι Έλληνα” από τον αγαθό Αιγύπτιο, διότι ο τελευταίος, χωρίς να το συνειδητοποιεί, εισέπραξε από τον ναυτικό εκείνο έναν σβησμένον νουν, έναν νουν χωρίς παιδεία. Μην επιτρέψεις ποτέ στον Νουν σου να σβήσει !

  Μοῦ ἀρέσει

 8. Ὁ/ἡ Δημόκριτος γράφει:

  Οι Θράκες ήταν εξαίρετοι στρατιώτες, μαχητές και ιππείς. Έτσι το επίθετο ιππομάχος (ιππέας μαχητής) τους χαρακτήριζε. Κατά μία εκδοχή αυτο στα λατινικά γράφτηκε ipomachos και μεταλάχθηκε σε pomachos. Τα περί θησκείας και γλώσσας ερμηνεύονται πολύ εύκολα απο την ιστορία και γεωγραφία της ενιαίας Θράκης.

  Μοῦ ἀρέσει

 9. Ὁ/ἡ ΠΑΝΤΕΛΗΣ γράφει:

  Χίλια ΜΠΡΑΒΟ συνέλληνα πομάκε

  Μοῦ ἀρέσει

 10. Ὁ/ἡ Τάκης γράφει:

  Εάν πιστεύεις και νιώθεις εσύ ότι είσαι Έλληνας τύφλα να ‘εχουν όλοι.

  Μοῦ ἀρέσει

 11. Ὁ/ἡ ΕΙΡΗΝΗ γράφει:

  Οι πομάκοι είναι Έλληνες. Ειναι θρησκευτική μειονότητα όχι εθνική. Το θέμα είναι πως οι πέρρισοτεροι δε νιώθουν (ασχέτως που ειναι) Έλληνες. Ο Έλληνας δε μιλάει μόνο Τούρκικα, δε μαθαίνει στο παιδι του μονο Τούρκικα, οι περισσότεροι τουλάχιστον απο εδω στη Ξανθη και ειδικά στα χωριά, αν θέλουν να πάνε στο γιατρό πρέπει να πάρουν και κάποιον που ξέρει Ελληνικά. Δηλαδή ήμαρτον σ αυτή τη χώρα γεννηθηκες, σε αυτη μεγαλωσες και δε ξερεις να μιλάς τη γλώσσα? Υπάρχουν και αλλα παραδειγματα αλλα δεν εχει νοημα τωρα να τα αναφέρω.

  Μοῦ ἀρέσει

 12. Ὁ/ἡ Αθανάσιος Χατζάκης γράφει:

  Όλοι οι σκεπτόμενοι Έλληνες να διαβάσουν λίγη Ιστορία, θα αλλάξουν γνώμη και θα καταλάβουν τα λάθη μας απέναντι στους Συννελληνες Πομακους καιρός να αρχίσουν να διαβάσουν οι Κυβερνώντες και τα Διοικητικά Όργανα της Θράκης και να Αποβάλουν τις όποιες αμφιβολίες για την Ελληνικότητα των Πομακων

  Μοῦ ἀρέσει

 13. Ὁ/ἡ Τσερκέζης Τάσος γράφει:

  Ο φίλος Ο πομάκος τα λέει πολύ σωστά. Είναι απόγονοι του αρχαιοτάτου Θρακικού φίλου των Αγριάνων , Ντόπιοι. Γηγενείς, Αυτόχθονες Πελασγοί όπως όλοι οι Ελληνες. Δεν είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου, προυπήρχαν χιλιάδες χρόνια. Συμμετείχαν στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου με 1.000 ιππείς (άριστοι) και 4000 πεζούς άλλους Θρακιώτες. ¨ηταν χριστιανοί και εξαναγκάστηκαν να γίνουν Μουσουλμάνοι περί τον 16 αιώνα. οι πιο πολλοι ζουν στη Βουλγαρία και επιθυμούν να ενωθούν με την Ελλάδα. Το Ελληνικό Κράτος δυστυχώς χειρίστηκε εγκληματικά το όλο θέμα και συνεχίζει να εγκληματεί. Πλήρη στοιχεια στο INTERNET “ΘΡΑΚΙΚΉ ΕΣΤΊΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ” ΚΑΙ “ΖΑΓΑΛΙΣΑ” Των Πομάκων.

  Μοῦ ἀρέσει

 14. ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

  Αναλόγως ποιος είσαι και που είσαι, δηλώνεις:
  Οι Πομάκοι είναι Θράκες, Έλληνες
  Οι Πομάκοι είναι Τούρκοι
  Οι Πομάκοι είναι Βούλγαροι
  Οι Πομάκοι είναι Σλάβοι
  Οι Πομάκοι είναι… ό,τι θέλει και ό,τι δηλώνει ο κάθε Πομάκος και ο κάθε μη Πομάκος.

  Πίσω απ όλα εμφιλοχωρούν άγριες εθνικιστικές και θρησκευτικές ιστορίες.

  Καλύτερα να αφήσουμε τους ανθρωπολόγους και τους επιστήμονες να το πουν γιατί, στη συνείδηση μπορεί να είσαι ό,τι δηλώσεις και στην πράξη ό,τι κάνεις, αλλά όχι και στην καταγωγή. Κι επειδή είδαν πολλά τα μάτια μας, δεν χρειάζονται δηλώσεις που αφορούν την καταγωγή και όχι τη συνείδηση.

  Πάντως εμένα, ο γνωστός ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός μου είπε ότι είναι παλιό ξεχασμένο σλαβικό φύλο όπως οι Σλαβομακεδόνες (τους οποίους και αυτούς τους λένε Έλληνες, Βούλγαρους, Σέρβους, Σλάβους αναλόγως ποιος τους διεκδικεί)! Μάλιστα χαμογελούσε όταν μιλούσε για Πελοπόννησο (με τα πάνω από 400 σλαβικά τοπωνύμια που δεν βρέθηκαν τυχαία εκεί σε πόλεις και χωριά) και την πραγματική μείξη του πληθυσμού.
  Το να είσαι ‘Έλληνας ή Σλάβος, δεν λέει απολύτως τίποτα. Αυτό ενδιαφέρει μόνο γνωστικά και ιστορικά τον κόσμο και τις κοινωνίες. Ενδιαφέρει όμως πολύ τους ιμπεριαλιστές και τις αστικές τάξεις οι οποίες θέλουν να στήσουν αρπαγές, μίση και πολέμους σε βάρος άλλων λαών για να αυξήσουν τον πλούτο τους. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της στρέβλωσης, το μίσος που εξέθρεψαν στον ένα και ίδιο φυλετικά λαό, να πιστέψει ότι είναι τρεις αιώνια εχθρικές φυλές! Μιλάω για τους Σλάβους της Βοσνίας που τους χώρισαν σε Σέρβους , Κροάτες, και σε… φυλή μουσουλμάνων!!! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει να έχουμε φυλή με βάση τη θρησκεία! Διαβάστε όμως τις ειδησεογραφίες της εποχής και θα καταλάβετε το έγκλημα σε βάρος ενός και του ιδίου λαού.

  Εκτός αυτού ποιόν ενδιαφέρει η πραγματική ανθρωπολογική καταγωγή των Γερμανών, Ελλήνων ή Βουλγάρων φασιστών όταν βασάνιζαν και εκτελούσαν στην κατοχή κάθε λαό που αντιστέκονταν;

  Συμπέρασμα. Δεν μας ενδιαφέρει να δηλώσεις την καταγωγή σου δεν σε κάνει ανώτερο από κανένα, μας ενδιαφέρει τι κάνεις. Από εκεί θα κριθείς. Και όσοι σε λοιδορούν ως κατώτερο με βάση την καταγωγή, μη τους αντιμετωπίζεις προσπαθώντας να αποδείξεις εσύ ανώτερη καταγωγή. Αρκεί να είσαι ανώτερος στην πρακτική σου. Εξ άλλου η φυλετική καθαρότητα ποτέ δεν έκανε έναν λαό ανώτερο από λαούς με διασταυρώσεις. Μάλλον το αντίθετο συνέβαινε, οι λαοί με διασταύρωση αποδείχτηκαν ποιο ανθεκτικοί από τους καθαρούς (αιμομικτικούς κατά κανόνα) λαούς.

  Μοῦ ἀρέσει

 15. Ὁ/ἡ Νικος γράφει:

  Αφου εισαι και αισθανεσαι Ελληνας,γιατι χειροκροτουσες και πετουσες λουλουδια του ερντογαν οταν ηρθε στα μερη σας;

  Μοῦ ἀρέσει

 16. Ὁ/ἡ Βασιλης τεγος γράφει:

  Υπαρχουν τραγουδια των Πομακων που αναφερονται στους αγωνες τους κατα των οθωμανων αλλα εγιναν πολλα λαθη απο τις κυβερνησεις μας.Εγω διδαξα σαν καθηγητης στον Εχινο στην Σμινθη και στις Θερμες και εχω γνωρισει τον Ιμαμ Αχμετ που εκδιδει εφημεριδα Πομακικη Ζαγαλισα.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

w

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.