Ευρωπαϊκό Μνημόνιο και «κινεζοποίηση» της Ευρωζώνης


Γράφει ο Νότης Μαριάς

Καθώς εντείνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την κατάκτηση νέων αγορών, η πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης υπό την καθοδήγηση της Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να προχωρήσει στην «κινεζοποίηση» της Ευρωζώνης μέσα από την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού Μνημονίου.

Αυτό σημαίνει μείωση των μισθών και των συντάξεων, περιορισμό του σκληρού πυρήνα του κοινωνικού κράτους σε όλη την Ευρωζώνη και κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων. Με τον τρόπο αυτό, η Άνγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα μπορέσει να μειώσει το κόστος εργασίας και να πετύχει συνακόλουθη μείωση της τελικής τιμής του προϊόντος το οποίο παράγεται στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιτυχία ο ανταγωνισμός από τις αναδυόμενες δυνάμεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία).

Το συνολικό πακέτο αποκαλείται πλέον τυπικά «Σύμφωνο για το Ευρώ» και έγινε δεκτό μετά βαΐων και κλάδων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου 2011. Στο Σύμφωνο για το Ευρώ συμμετέχουν εκτός από τις χώρες της Ευρωζώνης και η Βουλγαρία, η Δανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Σύμφωνα με τη ρητορική της Ευρωζώνης, το Σύμφωνο για το Ευρώ έχει ως στόχο την ενίσχυση του οικονομικού πυλώνα της νομισματικής ένωσης, τη βελτίωση της ποιότητας όσον αφορά το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στη Ζώνη του Ευρώ και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να επιτευχθεί υψηλότερος βαθμός σύγκλισης.

Διακυβερνητικός χαρακτήρας

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Σύμφωνο για το Ευρώ επικεντρώνεται ιδίως σε τομείς που εμπίπτουν στην εθνική αρμοδιότητα και είναι δήθεν κρίσιμοι για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την αποφυγή επιβλαβών ανισορροπιών.

Στην ουσία πρόκειται για μια διακυβερνητική συνεργασία των κρατών της Ευρωζώνης και των υπόλοιπων «πρόθυμων» κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των εν λόγω κρατών, με στόχο την ολοκληρωτική κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση των μισθών.

Η λειτουργία του Συμφώνου για το Ευρώ διασυνδέεται άμεσα με τις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ. Επειδή οι δράσεις του Συμφώνου για το Ευρώ εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών, το σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα ευέλικτο. Έτσι, οι κοινοί στόχοι κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους θα συμφωνούνται κάθε φορά σε επίπεδο αρχηγών κράτους και κυβερνήσεως.

Συνταγή μιζέριας και αποτυχίας

Το Σύμφωνο για το Ευρώ καθορίζει ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα στηριχθεί αποκλειστικά στη βίαιη μείωση των μισθών στην Ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό θα παρακολουθείται το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (ΚΕΑΜΠ) επί ορισμένο χρονικό διάστημα, συγκρινόμενο με τις εξελίξεις σε άλλες χώρες της Ζώνης του Ευρώ «και στους κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους».

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά διασύνδεση του ύψους των μισθών της Ευρωζώνης με τους αντίστοιχους μισθούς που ισχύουν στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Το Σύμφωνο για το Ευρώ προβλέπει, επίσης, απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μειώσεις στις συντάξεις, στις παροχές υγειονομικής περίθαλψης και στις κοινωνικές παροχές και νέο σκληρό Ασφαλιστικό.

Η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης δεν μπορεί βεβαίως να στηριχθεί στη μείωση των μισθών και στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Πρόκειται για μια αδιέξοδη επιλογή, αφού η Ευρωζώνη δεν μπορεί να μειώσει το επίπεδο των μισθών στα αντίστοιχα επίπεδα των χωρών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να τις ανταγωνιστεί. Αντίθετα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης πρέπει να στηριχθεί στην ποιότητα των προϊόντων, στην καινοτομία, στο σχεδιασμό, στην ενσωμάτωση τεχνολογίας, στην παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον και στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης.

Όπως αποδείχτηκε ήδη και στην περίπτωση του ελληνικού Μνημονίου, το νέο ευρωπαϊκό Μνημόνιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Επίκαιρα” στις 14/4/11 

Advertisements
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.