Η ‘λιπαρή’ ανάπτυξη της Ελλάδας


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρε- σίας, πρώτη αιτία θανάτου των κατοίκων της Ελλάδας είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Δηλαδή το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η ρήξη του ανευρύσματος της αορτής. Ακολουθούν οι διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ ο βίαιος θάνατος από τροχαία συμβάματα βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Και ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως π.χ. στην Γαλλία, το ποσοστό των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνεται στην Ελλάδα αυξάνει. Οι Έλληνες, που έχουν να υπερηφανεύονται για την επινόηση της μεσογειακής διατροφής έχουν γίνει πραγματικά “χλωμά” πρόσωπα ή washicu(1) στην γλώσσα μιας φυλής Ινδιάνων της Αμερικής που ονομάζεται Lakota. Ο όρος σημαίνει “αυτός που κλέβει το λίπος“. Οι κατακτητές της Δύσης λοιπόν, και μαζί τους και οι Έλληνες, “κλέβουν” το λίπος και πεθαίνουν απ’ αυτό.

Του λόγου το αληθές το αποδεικνύει το παραπάνω γράφημα(2) που έφτιαξα με στοιχεία της FAOSTAT. Αναπαριστά την κατά κεφαλή κατανάλωση φυτικών και ζωϊκών λιπαρών σε γραμμάρια ανά ημέρα από το 1961 έως το 2007.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσικά: η κατανάλωση φυτικών λιπαρών αυξήθηκε από 61,1 σε  91,9 γρ/κεφαλή/ημέρα, γεγονός που μεταφράζεται σε μία αύξηση 30,8%. Όμως το σημαντικό και αρκούντως επικίνδυνο για την υγεία είναι ότι η αύξηση της κατανάλωσης του ζωϊκού λίπους από 26,2 σε 60 γρ/κεφαλή/ημέρα. Εδώ η αύξηση είναι τρομακτική, 129%!

Τα ζωϊκά λιπαρά είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα και είναι υπεύθυνα εκτός από την εκδηλώση καρδιαγγειακών παθήσεων και για μεγάλο αριθμό καρκίνων.

Στο παραπάνω διάγραμμα(2) αποτυπώνεται η συνολική ημερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση λιπαρών οξέων σε γραμμάρια. Η περιοχή με το ανοικτό χρώμα αντιστοιχεί στην συνεισφορά των φυτικών λιπαρών ενώ αυτή με το σκούρο στην συνεισφορά των ζωϊκών.

Από το γράφημα αυτό φαίνεται ότι όχι μόνο αυξάνει η συνολική κατανάλωση των λιπαρών, αλλάζει και η σύνθεσή τους σε φυτικά και ζωϊκά. Το ποσοστό των ζωϊκών αυξάνει σταθερά με τον χρόνο.

Ανησυχητικά όμως είναι και κάποια στοιχεία που αφορούν κάποιες άλλες τροφές που φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Είδος 1961 (γρ/κεφαλή/ημέρα) 2007 (γρ/κεφαλή/ημέρα)
Όσπρια 7,90 5,60
Κρέας 21,10 75,70
Λαχανικά 114,50 240,70
Καφές 0,90 5,60
Φρούτα 133,50 164,30
Μέλι 0,70 1,50
Ζάχαρη/γλυκαντικά 15,30 33,20
Δημητριακά 166,80 150,20

Από τον πίνακα αυτό επισημαίνω την πολύ μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης του κρέατος, υπερτριπλάσια αυτής του 1961. Επίσης τον εξαπλασιασμό της κατανάλωσης του καφέ και φυσικά τον διπλασιασμό της κατανάλωσης της ζάχαρης και των γλυκαντικών. Μειώθηκε και η κατανάλωση των οσπρίων.

Στα θετικά είναι ο διπλασιασμός της κατανάλωσης των λαχανικών και η αύξηση των φρούτων.

Προφανώς η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες έχει να κάνει με την αλλαγή του τρόπου ζωής των Ελλήνων και την συσσώρρευση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα που επέβαλε την κατανάλωση τυποποιημένων τροφών που έχουν απογυμνωθεί από τα θρεπτικά συστατικά τους και δεν είναι τίποτε παραπάνω από κενές θερμίδες. Θερμίδες όμως που χωρίς τις βιταμίνες δεν μπορούν να μεταφραστούν σε ενέργεια και αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.

Περισσότερες λοιπόν ασθένειες και περισσότερη ιατροφαρμα- κευτική περίθαλψη. Είναι και αυτό ένας τρόπος να αυξάνει το ΑΕΠ και οι ρυθμοί ανάπτυξης. Δυστυχώς πρόκειται για μη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι η λιπαρή ανάπτυξη της Ελλάδας!
Διαβάστε ακόμα εδώ για την μείωση της παραγωγής και την αύξηση της κατανάλωσης των δημητριακών.


  1. Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για να προσδιορίσει όλους τους λευκούς. Αρχικά δεν είχε την μειωτική απόχρωση που απέκτησε μετά.
  2. Κάντε κλικ στο γράφημα για να το δείτε σε μεγένθυση.
Advertisements
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.