ΕΖΕΛ: Ένας σύγχρονος τουρκικός Δούρειος Ίππος


του Νίκου Χειλαδάκη

Δημοσιογράφου – Συγγραφέα – Τουρκολόγου

Τυχαίνει ένεκα της δουλειάς μου να παρακολουθώ την Τουρκία και τους Τούρκους συστηματικά εδώ και είκοσι περίπου χρόνια ενώ παρακολουθώ τουρκική τηλεόραση τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Αυτό μου δίνει ίσως το δικαίωμα να ισχυριστώ ότι γνωρίζω σε μεγάλο βαθμό την τουρκική νοοτροπία και την τουρκική κοινωνία, την οποία φυσικά γνώρισα επανειλημμένα
και από κοντά.

Για τον λόγο αυτό μου κίνησε την μεγάλη περιέργεια, μετά και από τον θόρυβο που έχει γίνει, να παρακολουθήσω αυτά τα περίφημα τουρκικά σήριαλ που σαν επιδημία έχουν ενσκήψει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική τηλεόραση. Κάθισα λοιπόν κάποια απογεύματα και άνοιξα το «χαζοκούτι». Ειλικρινά δεν πίστευα από αυτά που έβλεπα. Λες και βρισκόμουν όχι στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη, αλλά κάπου στην Άγκυρα, στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης, στα Άδανα, ή στην Σμύρνη. Για εμένα βεβαία αυτό δεν ήταν κάτι το καινούργιο, αλλά εντυπωσιάστηκα όταν ενημερώθηκα ότι αυτά τα περίφημα τουρκικά σήριαλ σημείωναν ρεκόρ τηλεθέασης από ένα ελληνικό κοινό, άναυδο όπως συνήθως.

Φυσικά το ενδιαφέρων μου το τράβηξε το περίφημο τουρκικό σήριαλ που έχει τον τίτλο, «ΕΖΕΛ» και που έχει πιάσει κορυφή τηλεθέασης, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη στο κανάλι που το προβάλει και το οποίο με την σειρά του έχει πληρώσει ακριβά τους Τούρκους για να το αγοράσει και να το εμφανίσει στην Ελλάδα.

Αμέσως κατάλαβα ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, ίσως πολύ πιο σοβαρό από τις διαμαρτυρίες κάποιων προσφυγικών και κυπριακών συλλόγων προς το κανάλι, γιατί κάποιες σκηνές έχουν γυριστεί στην κατεχόμενη Κύπρο και γιατί, όπως τονίστηκε στια διαμαρτυρίες, προσβάλει βάναυσα την μεγάλη προσφυγική κοινότητα. Και κατ’ αρχή θέλησα να αναλύσω τους λόγους αυτής της τεράστιας τηλεθέασης από το ελληνικό κοινό, καθώς αυτό με απασχόλησε περισσότερο γιατί το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρουσες όπως θα εξηγήσω παρακάτω προεκτάσεις.

Τρεις είναι οι διαστάσεις αυτού του τουρκικού «δημιουργήματος», που πληρώνετε πανάκριβα από τις ελληνικές τσέπες.

Α). Η πρώτη είναι η καθαρά κινηματογραφική- τηλεοπτική. Συγκρίνοντας τον ΕΖΕΛ με τα ελληνικά σήριαλ, (με τις λατινοαμερικάνικες σαπουνόπερες ούτε λόγος να γίνετε για κάποια σύγκριση, καθώς εκεί η ηλιθιότητα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής), αμέσως διαπίστωσα ότι υπερέχει κατά πολύ σε ποιότητα. Η συνταγή μεγάλης και συνεχής δράσης με φοβερή πλοκή, άριστοι ηθοποιοί με φοβερό παίξιμο, έντεχνη και πράγματα ποιοτική μουσική, μια εικόνα πολυτελείας και χλιδής, (άσχετη με την τουρκική πραγματικότητα), πέτυχε να υπνωτίσει ένα ελληνικό κοινό που έχει βαρεθεί τις ελληνικές τηλεοπτικές βλακείες.

Β). Η δεύτερη διάσταση είναι η ψυχολογική. Εδώ θα ήθελα να σταθώ περισσότερο. Στο σήριαλ αυτό (όπως και στα άλλα τουρκικά σήριαλ), εμφανίζεται μια χαμένη διάσταση της ελληνικής κοινωνίας που έχει θαφτεί τα τελευταία χρόνια από ένα πολυδιαφημιζόμενο ελληνικό εκσυγχρονισμό. Ενώ στα ελληνικά κανάλια κυριαρχεί μια επιμονή στην σεξουαλικότητα και σε κάθε ευκαιρία το γυμνό είναι ο σημαντικότερος τηλεοπτικός παράγοντας τηλεθέασης, ενώ καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τηλεοπτικές σειρές που προάγουν την αποχαύνωση της ελληνικής κοινωνίας, εδώ έχουμε την προβολή μιας κοινωνίας που υποτίθεται ότι σέβεται την τιμή της γυναίκας, την οικογένεια με το κοινό τραπέζι, την μάννα, τον πατέρα, τις αδελφικές σχέσεις, την τιμή της φιλίας και όλα αυτά που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας μέχρι ίσως και την δεκαετία του εβδομήντα. Το «ΕΖΕΛ» ξυπνάει στον σημερινό Έλληνα κάποια χαμένη του ταυτότητα και αυτό είναι ίσως ο κυριότερος λόγος της μεγάλης του επιτυχίας, (ούτε να το φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να προβληθεί στην Γερμανία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα). Υπάρχει όμως και η τελευταία και πιο ενδιαφέρουσα διάσταση,

Γ). Χωρίς να το κάνουν συνειδητά, αλλά αυτό ήταν αναπόφευκτο, το «ΕΖΕΛ» δείχνει ακριβώς μια από τις σημαντικότερες διαστάσεις της σύγχρονης Τουρκιάς. Μια ασταμάτητη βία και μια αδίστακτη τουρκική μαφία. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι εδώ ο Έλληνας εξοικειώνετε με κάτι το πρωτόγνωρο. Το έγκλημα, η εκδίκηση, το αίμα, τα πιστολίδια και οι δολοφονίες, προβάλλονται σαν κάτι το φυσιολογικό, κάτι το απαραίτητο, συχνά αναγκαίο για το ξέπλυμα της τιμής, για την απόδοση της δικαιοσύνης. Αυτή είναι η σύγχρονη Τουρκία. Ένας κόσμος βουτηγμένος στο αίμα, όπου οι «ήρωες» και οι «σοφοί» είναι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες της τουρκικής μαφίας. Κάποτε ένα φίλος μου Γερμανός μου έλεγε ότι είναι πολύ σημαντικό που οι Έλληνες δεν ανέπτυξαν ποτέ μια αδίστακτη μαφία όπως αυτή υπάρχει και βασιλεύει στην Τουρκία, αλλά και στους Τούρκους της Γερμανίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ιδία την Ευρώπη.

Εδώ όμως βρίσκεται και το πιο επικίνδυνο σημείο για τους Έλληνες και τον ελληνισμό. Έχοντας υποφέρει επί αιώνιες από μια αφύσικη, συχνά πρωτόγνωρη βαρβαρότητα που πήγαζε ακριβώς από το ψυχολογικό υπόβαθρο μιας κοινότητας και μιας θρησκείας όπου δεν καταδικάζετε η βία όπως στον χριστιανισμό, αλλά αντίθετα συχνά εξυψώνετε σαν η απαραίτητη κάθαρση, σήμερα εξοικειωνόμαστε με τηλεοπτικό τρόπο και θαυμάζουμε αυτό το αιματοβαμμένο «δημιούργημα» που μπροστά του ακόμα και οι γκάκστερς του Σικάγο φαντάζουν μωρές παρθένες. Και παράλληλα, ο θαυμασμός αυτός μετατρέπεται σταδιακά, υποσυνείδητα αλλά σταθερά, σε ένα αίσθημα υποταγής μπροστά σε έναν αδίστακτο, όπως προβάλλετε, γείτονα, που είναι ικανός για όλα, ακόμα και να πιει το αίμα του εχθρού του σαν να πίνει δροσερή λεμονάδα.

Κάποτε ο Οζάλ είχε πει ότι δεν χρειάζεται η Τουρκία να κάνει πόλεμο για να κατακτήσει την Ελλάδα γιατί οι ίδιοι οι Έλληνες θα πέσουν σαν ώριμα φρούτα στις τουρκικές «αγκάλες». Βεβαία τότε δεν υπήρχαν τουρκικά σήριαλ και «ΕΖΕΛ» στα ελληνική κανάλια, αλλά σίγουρα ήξερε καλά τι έλεγε ο Τούρκος πρόεδρος. Η σημερινή Τουρκία προβάλλετε σαν η μεγάλη υπερδύναμη της περιοχής και οι… πτωχευμένοι και κακομοίρηδες Έλληνες φυσιολογικά θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να θυμηθούν την εποχή του Ραγιά. Αλλοίμονο μας αν φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί η ψυχολογική υποταγή έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την οικονομική, ακόμα και την εθνική.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε και κάτι τελευταίο που σίγουρα ανατρέπει όλα όσα περιγράψαμε παραπάνω. Αυτός ο περίφημος Οζάλ είχε οικτρό τέλος. Δολοφονήθηκε από τις ίδιες τις δίκες του μυστικές υπηρεσίες γιατί ήθελε να δώσει αυτονομία στους Κούρδους. Πραγματικά, η σύγχρονη Τούρκικα δεν είναι μόνο υπερδύναμη, είναι και ένα ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί και να γίνει χίλια κομματάκια που το ένα θα προσπαθεί να φάει τις σάρκες του άλλου. Αυτό δεν είναι δικιά μου εκτίμηση, αλλά των μεγαλυτέρων αμερικανικών ιδρυμάτων στρατηγικής έρευνας. Τότε πραγματικά θα ήθελα να δω που θα βρίσκονται οι διάφοροι ΕΖΕΛ, αλλά και οι Έλληνες θαυμαστές τους.

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

14 ἀπαντήσεις στὸ ΕΖΕΛ: Ένας σύγχρονος τουρκικός Δούρειος Ίππος

 1. Ὁ/ἡ Νίκος Καλογήρου γράφει:

  Ας μην είμαστε υπερβολικοί επιτέλους…

  Τα Ελληνικά κανάλια προμηθεύονται Τουρκικές σειρές ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό που προμηθευόντουσαν κάποτε “Μεξικάνικες σειρές”. Πιο είναι αυτό το σκεπτικό ; Φθηνή αγορά , μεγάλη τηλεθέαση . Εάν ο κόσμος δεν τις ήθελε αυτές τις σειρές, τότε οι διαφημιστές δεν θα επέλεγαν αυτή την ζώνη διαφήμισης στο κανάλι , οπότε και η σειρά θα ήταν για απόσυρση. Είναι απλή λογική της αγοράς. Από εκεί και πέρα , είναι αυτονόητο πως σε μια Τουρκική σειρά θα υπάρχουν και ιστορικά ψεύδη και προκλητικές “Εθνικά” σκηνές. Γιατί αυτό ; Γιατί οι Τούρκοι μεγάλωσαν διαφορετικά από εμάς και γνωρίζουν μια “άλλη” ιστορία. Την ιστορία που θέλησε να διδάξει στους πολίτες του το βαθύ Τουρκικό κράτος. Περιμένετε αλήθεια ιστορική δικαίωση από μια Τουρκική σειρά ; Με πια λογική ;

  Εάν είχε “βάση” αυτό που λέγεται περί σταδιακής Τουρκοποίησης της χώρας και περι “Δούρειου Ίππου μέσω αυτών των σειρών , τότε θα έπρεπε ήδη να είχαμε γίνει Μεξικό , με χασιέντες και ατελείωτη παραγωγή τεκίλας. Εάν είχε “βάση” αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε ήδη να είχε δημιουργηθεί η αντίστοιχη Cosa Nostra μετά από τόση προβολή ταινιών με θέμα την Ιταλική – και όχι μόνο – Μαφία. Εάν είχε “βάση” αυτή η κριτική , τότε θα έπρεπε να απαγορευτούν πρωτίστως όλες οι Αμερικάνικες σειρές και ταινίες που έχουν ως κύριο θέμα την βία , την εκδίκηση και το αίμα.

  Τα Τουρκικά σήριαλ δεν προβάλλουν σκηνές “Σεξ” η άγριες σκηνές εγκλημάτων επειδή αυτή είναι η φιλοσοφία περί “Ήθους” στο Ισλάμ και στην γειτονική χώρα. Αυτό άλλωστε ήταν και το “ήθος” στην Ελλάδα μέχρι την δεκαετία του 80΄. Όμως κανείς δεν αντιστάθηκε στην λαίλαπα των “σύγχρονων” τάσεων και αξιών που μας ήρθανε από την Αμερική. Μας φταίνε αλήθεια οι Τούρκοι ;

  Μήπως χρειαζόμασταν τους Τούρκους για να “θυμηθούμε” τις βεντέτες και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών που γίνονται και στην χώρα μας ακόμα και σήμερα ; Μήπως χρειαζόμαστε τα Τούρκικα σήριαλ για να θυμηθούμε την νοοτροπία της Μαφίας (Τιμή και οικογένεια πέρα και πάνω από όλα) που κυριαρχούσε στην Ελλάδα διαχρονικά από την αρχαιότητα ακόμα ; Σας παρακαλώ , σκεφτείτε επιτέλους λίγο λογικά.

  Προσωπικά παρακολουθώ το Ezel. Κατά την γνώμη μου είναι η κορυφαία Τουρκική σειρά όλων των εποχών. Μια πανάκριβη παραγωγή , με υπέροχη ιστορία (της οποίας το σενάριο δεν είναι απο Τούρκο) τροπή και έκβαση. Ας είχαμε την ικανότητα και την θέληση κι εμείς εδώ στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο. Ας είχαμε την θέληση να φτιάχνουμε σειρές όπως το “Νησί” ακόμα συχνότερα. Τότε δεν θα είχαμε ανάγκη το Ezel.

  Ο Θεατής θέλει να ψυχαγωγηθεί και να “πάρει” κάτι από μια σειρά. Το Ezel ψυχαγωγεί και το δίνει απλόχερα. Όπως και τόσες Αμερικανικές, Ιαπωνικές η Ευρωπαϊκές σειρές και ταινίες άλλωστε.

  Προσωπικά δεν μου αρέσει άλλο Τουρκικό σήριαλ από όσα προβάλλονται, διότι τα θεωρώ το λιγότερο υπανάπτυκτα. Όμως στον κόσμο αρέσουν κι αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό. Υπανάπτυκες σειρές όμως έχουμε φτιάξει κι εμείς . Και μάλιστα πολλές. Που το κακό ; Μας φταίνε οι Τούρκοι που εχουμε εκβαρβαριστεί και πνευματικά εχουμε το μαύρο μας το χάλι ; Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει

  Τα παιδιά της Ελλάδας δεν περιμένουν το Ezel και το κάθε Τουρκικό σήριαλ για να γίνουν ανιστόρητα. Αυτή την αποστολή την εκτελεί περίφημα και το Υπουργείο Παιδείας . Ούτε φυσικά οι υστερικές κραυγές εναντίων Σήριαλ προσφέρουν κάτι. Ουδείς εχει το δικαίωμα να επιβάλλει την βούληση του στο σύνολο και στον κάθε εναν μας ξεχωριστά. Αλλά στην Ελλάδα οι έννοιες της αποδοχής, της κατανόησης και του σεβασμού εχουν ξεχαστεί αιώνες τώρα. Δεν περιμένω να τις θυμηθούμε τώρα ξαφνικά.

  Όχι…. Δεν περιμέναμε τις Τούρκικες σειρές για να γίνουμε Ραγιάδες και ρουφιάνοι ως λαός ούτε περιμέναμε τους Τούρκους να μας “εθίσουν” στην βία και στο αίμα .

  Ας σοβαρευτούμε επιτέλους

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ Τερλέγκας γράφει:

   Φίλε μου Νικόλαε Καλογήρου, η ίδια σου η απάντηση είναι έκφραση ραγιαδισμού.
   Με τις ατάκες του τύπου : “ότι για όλα φταίμε εμείς (οι Έλληνες) και εμείς (οι Έλληνες) όλα τα προκαλούμε από αρχαιοτάτων χρόνων”.

   Από μόνο του το σχόλιό σου είναι εγωιστικό, λες και εμείς (οι Έλληνες) είμαστε υπεύθυνοι για όλα τα δεινά αυτού του πλανήτη, και φυσικά δεν είμαστε υπεύθυνοι για τίποτα καλό. Λες και οι δύσμοιροι Έλληνες πρέπει να φταίνε για όλα (αυτό κι αν είναι ραγιαδισμός, αυτό κι αν είναι εγωιστική θεώρηση των πραγμάτων), δηλαδή καρπαζο-εισπράκτορες….

   Ποιος σου είπε βρε φίλε μου ότι παρακολουθώντας την τούρκικη μαφία (που προφανώς παραδέχεσαι ότι υπάρχει) ξαφνικά θα γίνεις κι εσύ μαφιόζος;
   Απλά σου τονίζει (το άρθρο) ότι σου καλλιεργούν τεχνιέντως την βαρβαρότητα, σε εξοικειώνουν και σε εθίζουν σε αυτήν, όπως κάποτε έκαναν οι αμερικανικές πολεμικές ταινίες ή οι ταινίες καράτε.
   (σσ Την δεκαετία 70-80 μετά το τέλος των πολεμικών ταινιών και των ταινιών καράτε έβλεπες όλα τα πιτσιρίκια έξω από το σινεμά να μιμούνται ή τους πολέμαρχους ή τον Μπρους Λι)

   Ο Νίκος Χειλαδάκης εστίασε στο πού οφείλεται η επιτυχία του σήριαλ, και ανέδειξε τους τηλεοπτικούς συμβολισμούς….

   ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:
   Ο Ελληνικός Ανθελληνισμός
   http://blog.antibaro.gr/2008/04/151

   Τερλέγκας

   Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Καλλιόπη γράφει:

  συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο καμμία σχέση δεν έχουν οι Μεξικάνικες σαπουνόπερες με τα Τούρκικα σήριαλ που παρουσιάζουν μια διαφορετική πραγματικότητα από την αληθινή διότί πασχίζουν να δειξουν ένα εξευρωπαισμένο πρόσωπο . Οι τούρκοι είναι ένα συνοθύλευμα μογγολικών φύλων που από τα βάθη της Ασίας κατέβηκαν σιγά σιγά προς το Αιγαίο σφάζοντας και κατακτώντας ,Δεν δημιούργησαν καμμία πόλη , όπως ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά κατέλαβαν . Ο πατέρας Παίσιος είχε πει ; ‘ οι τούρκοι είναι ένας βάρβαρος λαός ”
  Έχω ακούσει για Ιταλική μαφία ,γαι Ρώσσικη , Αλβανική , τούρκικη για ελληνική ποτέ.

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ DA γράφει:

  Προφανώς η σύγχρονη κοινωνία της ελλάδας δεν έχει σχέση με μαφίες, φόνους, εκβιασμούς, απαγωγές, φυλακές, διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, εκμετάλλευση ανηλίκων και όλα αυτά τα συναφή.
  Προφανώς αγνοούμε ότι η σύγχρονη κοινωνία της ελλάδας έχει γαλουχηθεί επι δεκαετίες με τα αμερικανικά χολυγουντιανά – ελαφρά – πρότυπα, μέσω του σκουπιδαριού που προβάλεται στα κανάλια …
  Προφανώς ο συγγραφέας δεν βλέπει τηλεόραση τον τελευταίο καιρό … αλλά φαντάσματα από το παρελθόν …

  Μοῦ ἀρέσει

 4. Ὁ/ἡ ρουλα χατζηνικολαου γράφει:

  να σας πω δεν βλεπω το σηριαλ.προτιμω να χαιρομαι τους φιλους και το υπεροχο ελληνικο καλοκαιρι στο ομορφο παραλιακο χωριο μου.δεν πιστευω να χανω’ ομως συζητωντας με ανθρωπους που το παρακολουθουν ενοχλουμαι λιγο.απο την αλλη ειμαστε γειτονικες χωρες και ειναι φυσικο να εχουμε καποιες επιρροες οι απο τους δε.παντως η τουρκικη γλωσσα ηχει κακοηχα στα αυτια μου μπορει να ειναι ψυχολογικο.ειναι ενας λογος ομως οταν στο ζαπινγκ συναντησω ΕΖΕΛ νατρεχω παρακατω

  Μοῦ ἀρέσει

 5. Ὁ/ἡ Sakis γράφει:

  Πάντως ο δημιουργός του σήριαλ δεν είχε στο μυαλό του το πώς θα επηρεάσει τα μυαλά των ελλήνων. Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι μάλλον αυτή η σειρά είναι αποτέλεσμα του αμερικανικού “δούρειου ίππου” στην Τουρκία. Απλά εμείς δεν έχουμε ούτε τα λεφτά ούτε και την φαντασία να φτιάξουμε κάτι τέτοιο. Και σίγουρα δεν μας φταίνε οι τούρκοι.

  Μοῦ ἀρέσει

 6. Ὁ/ἡ ET γράφει:

  Το γεγονός ότι αποχαυνώνεται ο κόσμος κολλημένος στο χαζοκούτι παρακολουθώντας μια κονσερβοποιημένη και πλαστή πραγματικότητα, αντί να ζήσει την δική του αυθεντική, αποτελεί πρόβλημα από μόνο του. Η ψυχαγωγία, δεν επιτυγχάνεται παρακολουθώντας παθητικά πλαστά γεγονότα, που εκτυλίσσονται σε ρυθμό με τον οποίο ο παρακολουθών δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει λογική κρίση. Η τηλεόραση δεν ψυχαγωγεί, ψυχαναγκάζει (με εξαίρεση πολύ περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων).

  Μοῦ ἀρέσει

 7. Ὁ/ἡ Ανδρέας Γκαντίδης γράφει:

  Οι Αμερικανοί, ως ο χωροφύλακας της Νέας Τάξεως, επιβάλλονται ψυχολογικά στους πειθήνιους λαούς και με την προβολή της δυνάμεώς τους μέσω ταινιών ή του αθλητισμού. Εφόσον λοιπόν και η Τουρκία προορίζεται να αναλάβει αντίστοιχο ρόλο στην καθ’ ημας Ανατολή, προβάλλει ένα πρόσωπο επίσης δυναμικό και ανδροπρεπές στους υποταγμένους απάτριδες γείτονές τους. Συνδυάστε το προφίλ των Τούρκων πρωταγωνιστών στα εν λόγω σείριαλ με τα αντίστοιχα δικά μας! Πιστεύω ότι εύκολα θα διαπιστώσετε ότι οι Έλληνες πρωταγωνιστές σίγουρα προβάλλονται ως χαρισματικοί, έξυπνοι πλην όμως υπολείπονται σε ανδρισμό των αντίστοιχων Τούρκων (βλ. “πολυκατοικία” κοκ.). Οι πρωταγωνίστριες δε, μάλλον θα τις χαρακτηρίζαμε ελευθέρων ηθών σε αντίθεση με τις Τουρκάλες υποδείγματα ήθους. Γιατί; Λέτε να είναι τυχαίο; Δε νομίζω! Ο κάθε λαός διαπαιδαγωγείται από την επιβαλλόμενη παιδεία, αναλόγως της αποστολής που του έχει ανατεθεί. Η τουρκική κοινωνία δίνει την εντύπωση της υγιούς,αναλόγως των κριτηρίων του λαού της, ενώ η δική μας φαίνεται αντίστοιχα ως άρρωστη για τα κριτήρια και των δύο λαών! Σ’ αυτούς δίναι ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα απέναντί μας, οι οποίοι παρακολουθούμε έναν δυναμικό και θρασύ γείτονα φοβισμένοι, προτιμώντας να τον καλοπιάνουμε παρά να τον εξοργίζουμε!

  Μοῦ ἀρέσει

 8. Ὁ/ἡ Σταυρουλίνι γράφει:

  Όλα έχουν τα θετικά και τ αρνητικά τους….Ακόμη και από κάτι κακό βγάζεις τα θετικά. Αλλά αυτό προυποθέτει σκέψη…..Αυτό που χάσαμε ως λαός είναι αυτό ακριβώς….Σταματήσαμε να σκεφτόμαστε. Και αυτό ακριβώς είναι που μας εξύψωσε αιώνες πριν σε όλο τον κόσμο σαν λαό!!! Όντως τα τούρκικα σήριαλ έχουν πολλά θετικά να μας ξεθάψουν απ τη μνήμη….όχι να μας διδάξουν αλλά να μας ξαναθυμίσουν. Τις αξίες περί οικογένειας κλπ τις οποίες ξεχάσαμε. Ας πάρουμε τα θετικά λοιπόν και ας βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί ότι η βία και η εκδίκηση δεν οδηγούν πουθενά! Όλο το έργο είχε πολλές σκηνές και βίας και δολοφονιών και εκδίκησης…..η αίσθηση που άφησε όμως στο τέλος προσωπικά σε μένα ήταν ότι με το να είναι προσκολημένοι στο πως θα εκδικηθούν ξέχασαν να ζήσουν και όταν το θυμήθηκαν ήταν πολύ αργά!!!Γιατί λοιπόν θα μην θεωρήσουμε ότ όλο αυτό είνβαι ένα δίδαγμα ότι η βία και η εκδίκηση μόνο σε κακό οδηγούν….Ο νοών νοείτω….Ας προσπαθήσουμε λοιπόν από αποχαυνωμένος λαός να γίνουμε σκεπτόμενος και τότε καμία Τουρκία, καμία Αμερική, καμία Γερμανία δεν θα μας απειλεί…..;)

  Μοῦ ἀρέσει

 9. Ὁ/ἡ John Vafos γράφει:

  Εντάξει. Θέλουμε οι Τούρκοι να είναι εχθροί μας?Σωστό.Ε τότε είναι και οι Γερμανοί.Ξεχάσατε τον Α’ και Β’ παγκόσμιο πόλεμο και τα δεινά που μας προκάλεσαν?Τον οικονομικό πόλεμο που μας κάνουν αυτή την ώρα που μιλάμε?ΟΧΙ στα γερμανικά προιόντα,ΟΧΙ στις γερμανικές ταινίες.Οχι στα γερμανικά αυτοκίνητα.Ξεχάσατε τους Αμερικανούς και τους Αμερικανοεβραίους?Εξω απο το ΝΑΤΟ δεν λέμε τόσα χρόνια?Αυτοί δεν φταίνε για όλα τα κακά του κόσμου?Οχι τότε στις αμερικανικές ταινίες.Να συλλάβουμε όλους τους ιδιοκτήτες video club για κατασκόπους και προδότες των ιδανικών μας.
  Ε όχι ρε παιδιά.Τα πράγματα είναι πολύ απλά.Βλέπουμε τουρκικές σειρές γιατί είναι καλύτερες από τις ελληνικές.Βλέπουμε αμερικανικές ταινίες γιατι είναι καλύτερες από τις δικές μας.
  Και τα γράφω τώρα εγώ που ήμουνα από τους πρώτους που έλεγα στη γυναίκα μου ΄’ τι τα βλέπεις συνέχεια αυτά…δεν μπορώ καν να ακούω αυτή τη γλώσσα”

  Και όμως…Μόλις είδα τα πρώτα επεισόδια του αριστουργήματος EZEL έμεινα με ανοιχτό το στόμα.Σενάριο,σκηνοθεσία,μουσική,ερμηνείες,φωτογραφία,πλοκή,δράση,συναίσθημα,χιούμορ,δράμα.Ολα μελετημένα.Ολα τέλεια.Τουλάχιστον 50 χρόνια πιο μπροστά από εμάς.
  Ναι.Γιατί να μην το παραδεχτώ.Γιατί να μην παραδεχτώ ότι οι δικοί μας του χώρου είναι της αρπαχτής και του – δε βαριέσαι καλό είναι,δώσε στον κόσμο το εύκολο.Ολα στην Ελλάδα ή σχεδόν όλα γίνονται στο πόδι.
  Δημόσια έργα θες,δρόμοι,κτήρια,νόμοι,αποφάσεις,εργασία,μάθηση,τα πάντα.Πείτε μου κάτι που να λειτουργεί σωστά.Γιατί να αποτελεί εξαίρεση η 7η τέχνη μας?Ανήκει και αυτή στη γενική μετριότητα που μας διακατέχει.Και αυτό οφείλουμε να το παραδεχτούμε.Να παραδεχτούμε ότι οι Τούρκοι μας έχουν ξεπεράσει στο γυαλί της TV.Ισως και σε άλλα πράγματα.Δεν το ξέρω.

  Να σταματήσουμε να βλέπουμε φαντάσματα από το παρελθόν,να το παίζουμε ελληναράδες και έτοιμοι για τσαμπουκά του δρόμου ” γιατί κορνάρεις ρεεεεεεεεε… μη σου….. ” και ότι έρχονται να βγουν μέσα απο την τηλεόραση και να μας πάρουν τα παιδιά μας ο Εζελ, ο Aλi και ο Τζενγιζ.
  Αν αρχήσουν να ζηλεύουν καλοπροαίρετα οι νεοέλληνες -το τονίζω- ηθοποιοί και σκηνοθέτες τους Τούρκους συναδέλφους τους ,τότε ίσως και τους ξεπεράσουν.

  Α και κάτι τελευταίο.Η σειρά λέγεται EZEL και όχι OZAL. Ο νοών νοείτω

  Μοῦ ἀρέσει

 10. Ὁ/ἡ ΑΝΩΝ γράφει:

  ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ.Και με παραδειγμα κιολας.θα ηθελα να μαθω αν ολοι εσεις που το παιζετε ανετοι με τα ΒΡΩΜΟΣΗΡΙΑΛ αυτα,εαν θα δεχοσασταν ποτε ενα πιατο φαγητο απο ενα γειτονα που ΜΟΛΙΣ προχτες σας ειχε ΒΙΑΣΕΙ και τωρα ξαφνικα, μεσα στην τρελη χαρα σας προσφερει μια ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΑΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΚΙΜΑ.Για απαντηστε θα την δεχοσασταν Η ΘΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΕΤΑΓΑΤΕ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ?? Διοτι ΝΑΙ :ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ! Γιατι γειτονες μπορει να ειμαστε – Μ@Λ@ΚΕΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ & ΔΕ ΘΑ ΓΕΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!
  Ας τοχει υποψη του λοιπον καθε καφρος και καθε κατινα που ελαφρα την καρδια συντονιζει στα βρωμοσηριαλ της ΤΟΥΡΚΙΆΣ, οτι ΦΤΥΝΕΙ στους ταφους των προγονων ΟΛΩΝ ΜΑΣ και ΜΑΓΑΡΙΖΕΙ με την πραξη του αυτη ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑ μα και την ιδια του την Πατριδα!!

  Μοῦ ἀρέσει

 11. Ὁ/ἡ Λεωνιδας γράφει:

  Οταν θα βαλουνε και σηριαλ τουρκικο πως καψανε την σμυρνη και βασανισανε και βιασανε τις γιαγιαδες μας να το δειτε κι εκεινο γιατι…θα ειναι καλυτερη παραγωγη απ τα δικα μας ! Αιδως Αργειοι !

  Μοῦ ἀρέσει

 12. Ὁ/ἡ maria s. γράφει:

  Είμαι φανατική της σειράς και υπερέχουν κατά πολύ των ηλίθιων ελληνικών σίριαλ!!Οι δικοί μας ηθοποιοί,τουλάχιστον αυτοί που γνωρίζουμε ευρέως μέσω της τηλεόρασης,παίζουν άθλια!!και η σκηνοθεσία τους είναι εξίσου η χείριστη!!Δε μιλώ για κωμικές σειρές που πολλές απ’αυτές είναι πολύ καλές αλλά για δραματικές και κοινωνικές.

  Μοῦ ἀρέσει

 13. Ὁ/ἡ maria s. γράφει:

  Και συνεχίζω:τόσα χρόνια δε σας πείραξαν οι ηλίθιες Αμερικάνικες ταινίες που είναι μέσα στη βία και στον γκανγκστερισμό και σκοτώνουν κάθε δευτερόλεπτο κι από πέντε άτομα μόνο και μόνο τάχα μου για να σώσουν την οικογένειά τους που κινδυνεύει από τους κακούς απαγωγείς κλπ κλπ..,ο Εζέλ σας πείραξε;Δηλαδή ό,τι παράγει το Χόλυγουντ κι έχει πιστολίδι είναι αριστούργημα ενώ ό,τι παράγει οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι σκουπίδι;Ναι,μας έκαναν πολλά οι Τούρκοι αλλά κι οι Γερμανοί κι οι Άγγλοι κι οι Γάλλοι κι οι Αμερικάνοι.Κι όλοι τρέχουμε να αγοράσουμε κορυφαία Γερμανικά κι Αμερικάνικα προϊόντα και να πάμε να μάθουμε Αγγλικά,Γαλλικά,Γερμανικά κ.ά γλώσσες.
  Επιπλέον οι Κύπριοι τα έχουν συνέχεια με τους Τούρκους αλλά ποτέ με τους Άγγλους που ουκ ολίγα τους έκαναν!!!Παρά ταύτα ένα πολύ μεγάλο μέρος των Κυπρίων στέλνει τα παιδιά του για σπουδές στην Αγγλία!!!Και μιλάνε και Αγγλικά μεταξύ τους σε καθημερινή βάση κι έχουν και πολλές Αγγλικές λέξεις μέσα στο Κυπριακό τους λεξιλόγιο.Κι αν τόσο πολύ μας καίει αυτά που έχει περάσει και περνάει η Κύπρος εξαιτίας των Τούρκων,ας ζητήσουμε σα λαός να προσεταιριστεί η Κύπρος στην Ελλάδα!!Αναρωτιέμαι,αν γίνονταν γυρίσματα στην Κύπρο από Αγγλική ταινία ή σίριαλ,θα μας ένοιαζε καθόλου ή το θεωρούμε τόσο πια φυσιολογικό;
  Δεν υπερασπίζομαι τους Τούρκους,απλά να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη!!!
  τα τούρκικα σίριαλ είναι μόδα και θα περάσει και θα ξανάρθει και θα περάσει κ.ο.κ. Άμα το βλέπουμε έτσι,να απομονωθούμε εντελώς σαν χώρα,να μην εισάγουμε τίποτα πλέον,να ψοφήσουμε να ησυχάσουμε!!Να μην εισάγουμε ξένα σήριαλ,ξένα φάρμακα,ξένα τρόφιμα,ξένα αυτοκίνητα,ξένες μηχανές,ξένες πρώτες ύλες για ο,τιδήποτε!!Γιατί οι Τούρκοι μας έχουν βλάψει,οι Γερμανοί το ίδιο,οι Ιταλοί,οι Γάλλοι,οι Άγγλοι,οι Αμερικάνοι,οι Πέρσες,οι Σαρακήνοι,οι Ρωμαίοι,οι Γότθοι κι ένα σωρό άλλοι.Μήπως να πάω πιο πίσω ιστορικά;
  Γιατί δεν ψηφίζετε Παπαρήγα,να μη βγαίνουμε εκτός συνόρων και να είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι;Αν μας πειράζουν τα κάθε λογής εισαγόμενα προϊόντα,από σίριαλ μέχρι καρφίτσες κι οδοντογλυφίδες,ας τα παράγουμε εμείς!!!Κι όσα παράγουμε να βελτιώσουμε την ποιότητά τους βλέπε Ελληνικά σίριαλ!!!
  Όπως και νά’χει δεν είναι ο Εζέλ το πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας,δεν είναι ο διαφθορέας κι ούτε οι Τούρκοι οι μπαμπούλες αυτού του κόσμου!!Κι αν δε θέλετε να ξαναπαιχτούν τούρκικα σίριαλ στις ελληνικές τηλεοράσεις ας μην παίρνουν στα σίριαλ το κάθε μόμολο που δεν ξέρει να μιλήσει.Πάντως κανείς ως τώρα δεν είπε για τα Ελληνικά ριάλιτι τηλεπαιχνίδια και ηλίθιους διαγωνισμούς ταλέντων που είναι Αμερικάνικες ιδέες αλλά με Έλληνες “πρωταγωνιστές”…!!Αυτά κι αν είναι σαπίλα!!!
  Κουράστηκα να γράφω,ό,τι είχα να το πω το είπα!!

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.