ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ


Λήμνος Καλοκαίρι 2011

Γράφει η Πόπη Παντελάκη

Για μια ανάσα από την γκρίζα πραγματικότητα της Αθήνας, ένα όμορφο διάλλειμα από τον εφιάλτη που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας ,ήταν η απόδρασή μας σε μιά άλλη γωνιά της Ελλάδας συγκεκρι μένα στη Λήμνο . Θέλω να γράψω για τις απλές συγκινήσεις που μας πρόσφερε για λίγες μέρες η παραμονή μας εκεί. Για τις ωραίες ήσυχες παραλίες , το καλόμαγειρεμένο και φτηνό φαγητό και την απουσία αυτού που βλέπουμε στα τουριστικά λεγόμενα νησιά ” να αρπάξουμε ότι προλάβουμε ”. Θα ήθελα να μεταφέρω και την ανησυχία κάποιων νέων παιδιών που αγαπουν τον τόπο τους και δεν θέλουν να τον εγκαταλείψουν ,αν θα έχουν δουλειές για να επιβιώσουν , τα παράπονα των κατοίκων για τη μείωση των δρομολογίων των πλοίων , την αύξηση των κομίστρων που κάνει το ταξίδι στο νησί απαγορευτικό για πολλές ελληνικές οικογένειες και το παλιό και αργό καράβι το Αqua Maria που κάνει 10 ώρες για να φτάσει από το Λαύριο . Αντίθετα οι ” αγαπητοί ” μας βορειοευρωπαίοι , κυρίως , μπορούν να απολαμβάνουν τις χαρές των ελληνικών νησιών και όχι μόνο , σε πολύ χαμηλές τιμές σε πακέτα που συμπεριλαμβάνουν ξενοδοχεία συνήθως τα καλύτερα , φαγητό και διασκέδαση . Αναρωτιέμαι δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και για γκρουπ Ελλήνων ;

Στη Μύρινα την πρωτεύουσα της Λήμνου μπορέσαμε όμως να παρακολουθήσουμε και  πολύ ωραίες εκδηλώσεις πνευματικού ενδιαφέροντος ,τροφή ψυχής και καθώς τις ανακαλύψαμε τυχαία στη βόλτα μας , κάτω από έναν υπέροχο έναστρο ουρανό , η ευχαρίστηση  ήταν διπλή . Στα πλαίσια λοιπόν των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου ήταν και η μία από αυτές  για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή του Αιγαίου Οδυσσέα Ελύτη   παρακολουθήσαμε μία ομιλία από τη γνωστή Λήμνια λογοτέχνιδα κ. Λαμπαδαρίου -Πόθου διανθισμένη με απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια μελοποιημένα από τον Θεοδωράκη . Νεαροί μαθητές με τον δάσκαλό τους από το μουσικό σχολείο του Δήμου Μούδρου έπαιξαν κομμάτια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη. Το ελληνικό καλοκαίρι , το Αιγαίο , ο Ελύτης οι μουσικές , η Πανσέληνος και ο αύλειος χώρος του Γυμνασίου Μύρινας ενός υπέροχου νεοκλασσικού κτιρίου  , ήλθαν κι έφτιαξαν μια αξέχαστη εικόνα γεμάτη ελλάδα που έτερψε τη ψυχή μας και θα μας μείνει αξέχαστη . Έτσι σε πείσμα όλων αυτών που μας θέλουν καταθλιπτικούς και μίζερους . Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι ! Θα αντισταθούμε .

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.