Genpets, αναλογιστείτε πριν γίνουν πραγματικότητα!


Ως συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης λοιπόν ο δημιουργός των genpets ονομάζεται Adam Brandejs. Μόνο που ο ίδιος δεν είναι κάποιος γενετιστής κλεισμένος σε κάποιο εργαστήριο, που πειραματίζεται αδιάκοπα για να τη δημιουργία νέων μορφών ζωής, αλλά πρόκειται για έναν καλλιτέχνη, που θέλησε με τη δημιουργία των genpets να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με την επιστήμη της βιοτεχνολογίας και το που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ποια είναι τα πιθανά οφέλη από αυτήν.

Επισημαίνω λοιπόν ότι τα genpets δεν είναι πραγματικά. Είναι ένα είδος γλυπτού κατασκευασμένο από πλαστικό, καουτσούκ, αφρό πολυουρεθάνης και περιέχει μικροτσίπ και άλλα κυκλώματα που χρησιμοποιούνται στην ρομποτική με σκοπό να πετύχει την προσομοίωση της φυσικής αναπνοής, όπως αυτή διακρίνεται από τη κίνηση του θώρακα. Δεν αποτελεί είδος προς πώληση, αλλά εκτίθεται μόνο σε μουσεία και γκαλερί.
Η ιστοσελίδα http://www.genpets.com, στην πραγματικότητα είναι μέρος της όλης προσπάθειας του δημιουργού ώστε να γίνει όσο πιο ρεαλιστικό το ίδιο του το έργο.
Θύματα αυτής της ρεαλιστικότατης ιστοσελίδας (όπως και εγώ) έπεσαν πάρα πολλοί σε όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια θα σας μεταφέρω τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη για το δημιούργημά του.
«Πρώτα από όλα τα genpets γίνονται από την αρχή με το χέρι. Τα πάντα, τα πλαστικά, τα κυκλώματα, η ρομποτική, τα πλάσματα. Από το πηλό στο καλούπι. Δεν υπάρχουν μαζικές μονάδες παραγωγής. Όλα γίνονται με αίμα και ιδρώτα.
Δεύτερον δεν είμαι κατά της βιοτεχνολογίας, απλά είμαι διστακτικός για το που, το πώς και από ποιον θα χρησιμοποιηθεί.
Όλα αυτά είναι το γλυπτό που ονομάζεται genpet.
Πολλές φορές η έρευνα χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά η χρηματοδότηση πολλές φορές οδηγεί στο εμπορικό κέρδος. Δεν θα ήταν υπερβολή αν η τρέλα που επικρατεί σχετικά με τα κατοικίδια οδηγούσε στη δημιουργία πραγματικών genpets μέσω της βιοτεχνολογίας.
Το έργο μου βέβαια έχει και εφαρμογή στην σημερινή εποχή υπό μια άλλη έννοια. Η εικόνα των βιοκατοικίδων σε πλαστική συσκευασία προκαλεί αντιδράσεις, αλλά στην ουσία πόσο διαφορετική είναι η εικόνα των κατοικίδιων ζώων μέσα σε γυάλινα κουτιά που συναντάμε σε petshop. Επειδή όμως τα γυάλινα κλουβιά τα συναντάμε συνέχεια τα έχουμε αποδεχθεί.
Η εμβιομηχανική μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ιατρικές ανακαλύψεις που μπορούν να σώσουν χιλιάδες ζωές. Αλλά θα γίνει αυτό;
Εάν ακόμη δε έχετε πειστεί αν τα genpets είναι ή όχι αληθινά, δεν πειράζει πολλοί άνθρωποι ακόμη το σκέφτονται. Η ουσία είναι αλλού. Ότι υπάρχουν άνθρωποι, που ενώ ενοχλούνται από την παρουσίαση του έργου, παρόλα αυτά θέλουν να αγοράσουν ένα.
Επίσης θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε ποιας αντιμετώπισης τυγχάνουν τα ζώα σε αγροκτήματα και σε καταστήματα κατοικίδιων.
Οπου και αν παρουσιάστηκαν τα genpets προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Ανθρώπους που σε ένδειξη διαμαρτυρίας ήθελαν να τα ξυπνήσουν ή να τα αγοράσουν για να τα ελευθερώσουν, έφηβους που επιθυμούσαν διακαώς να τα αποκτήσουν, και γονείς που έδειχναν συγχυσμένοι και σαστισμένοι.
Αν θεωρήσει κάποιος τα genpets  φάρσα θα έχει χάσει την ουσία. Σκοπός της δημιουργίας αυτού του έργου είναι να αναλογιστεί κάποιος αυτή την ιδέα περισσότερο.
Η εμβιομηχανική υπόσχεται πολύ θετικά αποτελέσματα. Εμείς συνήθως περιμένουμε πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να μας προσφέρει μια τεχνολογία.
Η δική μου απορία μέσα από το αυτό το γλυπτό είναι ποια μπορεί να είναι η αρνητική επίδραση στην εφαρμογή της  βιο-μηχανικής. Όλοι γνωρίζουμε ότι το πραγματικό κέρδος που μπορούμε να έχουμε από κάθε νέα τεχνολογία είναι το πάντα το ελάχιστο από αυτό που μπορεί να μας δώσει. Άρα το ερώτημα για τη βιοτεχνολογία δεν είναι αν θα έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις ή που μπορεί να μας οδηγήσει, αλλά πόσο υπεύθυνα μπορούμε να τη χειριστούμε…»
Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

21 ἀπαντήσεις στὸ Genpets, αναλογιστείτε πριν γίνουν πραγματικότητα!

 1. Ὁ/ἡ newneuromancer γράφει:

  Άρτια ανάρτηση!

  Οι αντιδράσεις σε αυτό το έργο δείχνουν και την επιτυχία του. Πέτυχε να ξεκινήσει το διάλογο, τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ανήθικη χρήση της επιστήμης της βιοτεχνολογίας. Που μπορεί να μπει στον πειρασμό να εκμεταλλευτεί την διεστραμμένη – καταναλωτική «αστική φιλοζωία», ώστε να υποκαταστήσει την εκμετάλλευση των κανονικών κατοικίδιων (που οι καταναλωτές «φιλόζωοι» τα μετατρέπουν σε μία νύχτα σε αδέσποτα) με κατά παραγγελία βιο-κατοικίδια.

  Για εμένα, όπως έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο, επιτυχημένο είναι το έργο τέχνης που καταφέρνει να εκθέσει τον θεατή του, αντί να εκτίθεται σε αυτόν. Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν και προκαλούν τα «genpets» ξεγυμνώνουν την κοινωνία και προβάλουν την σύγχυσή της.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

  Από την στιγμή που έσπασε ο γεννητικός κώδικας, όλα γύρω από την βιολογία είναι ανοιχτά. Ξεχνάτε το ποντίκι με το μαγάλο αυτί στην πλάτη; ή το Bigdog(http://www.youtube.com/watch?v=b2bExqhhWRI). Το genpet μας ενόχλησε; Ούτως ή άλλως η διαφορά ανάμεσα στον άνθρωπο και τα άλλα “κατασκευάσματα” είναι οι φρένες. Αυτό μάλλον δεν κατασκευάζεται.

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

   Φαντάζεσαι να είχες ένα τέτοιο κατασκεύασμα σαν πλήρες αντίγραφο του Jeffrey;

   Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ Κωνσταντίνα γράφει:

   Πάντως, το ότι δεν μπορούν ενδεχομένως ακόμα να κατασκευάσουν ”φρένες”, αυτό δε σημαίνει ότι τέτοιου είδους ”πλάσματα” ΔΕΝ υποφέρουν. Κι επομένως ΔΕΝ πρέπει να τους επιτρέψουμε το δικαίωμα να δημιουργούν διαφόρων ειδών ”πλάσματα”, τα οποία θα υποφέρουν και θα βασανίζονται, ακριβώς όπως τα πειραματόζωα και τα αδέσποτα.
   Όσο περνάει ο καιρός, θα προσπαθούν να τα φτιάξουν ακόμα πιο ”ρεαλιστικά”. Αισθήσεις, αισθήματα και, κάποια στιγμή, λογική, φρένα, κρίση. ΄Η μάλλον, τώρα που το ξανασκέφτομαι, σύμφωνα με την τετράγωνη λογική των υπολογιστών, η λογική θα ‘ναι μάλλον η πρώτη που θα φτιάξουν. Θα ‘ναι το πιο ”εύκολο” κομμάτι του παζλ. Γιατί πάνω στη λογική αλληλουχία βασίζονται ολόκληρα συστήματα και μια σωρεία αντιδράσεων και κινήσεων του υποκειμένου/αντικειμένου. Και μετά, απλά θα κάνουν ”σύνδεση” ανάμεσα στη λογική και στα αισθήματα, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις του ”πλάσματος”. Δεν είναι απαραίτητο το ”πλάσμα” να τα κατανοεί όλα αυτά- τουλάχιστον σε αρχικό επίπεδο. Σημασία γι’ αυτούς θα έχει που θα αντιδράνε. Με όποιον τρόπο τους καθορίσουν να αντιδράνε. Στην αρχή, αυτά που θα βλέπει ο κόσμος θα μοιάζουν όμορφα πλάσματα και ”καλά” και ”αθώα”. Θα ”αντιδράνε ευπρεπώς”, μάλλον, γιατί θα το φροντίσουν οι ”ειδικοί”. Και ακριβώς αυτό είναι που με ανησυχεί… Η βρωμιά που θα κρύβεται πίσω από όλο αυτό το σκηνικό και η έστω παραμικρή υπόννοια, η παραμικρή πιθανότητα να μαρτυρεί οποιοδήποτε πλάσμα, ό,τι κι αν είναι αυτό, όσο ”ατελές” και ”ανθρωπο-ειδές” κι αν είναι…..

   Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ Ο Κανένας γράφει:

  Η είδηση είναι απάτη, και καλά θα κάνετε να ψάχνετε λιγάκι πρωτού δημοσιεύετε ψευδείς ειδήσεις. Τα genpets κατασκευάστηκαν από καλλιτέχνη και δεν έχουν καμμία σχέση με τα όσα δημοσιεύσατε. “In 2006, Genpets were featured on the weblog for The Museum of Hoaxes in San Diego, California, as well as broadcast on BBC News Worldwide on a BBC program called Click, as well as the Times (UK), the New York Times and G4TechTV.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Genpet (πατήστε και στους εξωτερικούς συνδέσμους).

  Την καλημέρα μου

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

   Ούτε ο Οδυσσέας νάσουνα φίλε μου. Συζήτηση να γίνεται.

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ filologos10 γράφει:

    Αρίσταρχε όπως βλέπεις δεν διάβασε καν το κείμενο που στην δεύτερη ήδη παράγραφο αναφέρει ότι ΔΕΝ είναι πραγματικά αλλά δημιουργημα ενός καλλιτέχνη… Υπάρχουν κι αυτοί οι σχολιαστές δυστυχώς

    Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ dafnaki γράφει:

   http://www.genpets.com/index.php κι αυτο το site τι είναι φιλε μου????

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ Κωνσταντίνα γράφει:

    Dafnaki, το site αυτό είναι εικονικό, δεν υφίσταται. Είναι μέρος του πρότζεκτ του έργου του καλλιτέχνη. Έπρεπε να το κάνει όσο πιο αληθοφανές γίνεται. Αν προσέξεις όμως τί γράφεται μέσα στην ιστοσελίδα, σε κάποια σημεία αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Και στα γραφόμενα κ’ στη λειτουργικότητά του: π.χ. το φόρουμ είναι ανύπαρκτο. Μπήκα να τους βρίσω, να δω και τις αντιδράσεις του υπόλοιπου κόσμου και, έκπληξη, αντιλήφθηκα ότι δεν μπορούσα να το χρησιμοποιήσω. Μπες να δεις. Μη μένεις μόνο στην πρώτη εικόνα κ στην επιφάνεια.

    Μοῦ ἀρέσει

 4. Ὁ/ἡ kapios γράφει:

  shgnomh pou sas to lew alla einai zontanoi organismoi

  Μοῦ ἀρέσει

 5. Ὁ/ἡ Κωνσταντίνα γράφει:

  ”Κάποιε”, πες μας αν γνωρίζεις κάτι παραπάνω και λες ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί; Βασίζεται κάπου αυτό το σχόλιο;

  Μοῦ ἀρέσει

 6. Ὁ/ἡ Μιχάλης γράφει:

  Φίλοι μου,δυστυχώς ή ευτυχως έχει δίκιο ο κάποιος.Τα Genpets είναι απόλυτα ζωντανοί οργανισμοί με χρόνο ζωής 1 ή 3 χρόνια.Το DNA τους είναι ανθρώπινο μαζί με ζωικό.Τα Genpets έχουν αισθήματα και και αν τα κόψεις βγάζουν αίμα.Επίσης δεν τους έχουν αναπτυξει τις φωνιτικές χορδές για να μην δένονται συναισθηματικά με τον άνθρωπο.Τέλος λένε πως είναι απο πλαστικό για μην ξεσηκώσουν τα πλήθη μεχρι να κυκλωφορήσουν.Αυτά από μένα.Έχω εγκυρότατες πηγές και αν ψάξετε και εσείς καλά θα δείτε πως έχω απόλυτο δίκιο

  Καλημέρα

  Μοῦ ἀρέσει

 7. Ὁ/ἡ Κωνσταντίνα γράφει:

  Μιχάλη και ”κάποιε”, μάλλον δεν το ‘χετε ψάξει και τόσο καλά. Αν σας ενδιαφέρει, μπείτε στον κόπο να διαβάσετε εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Genpet και εδώ http://www.brandejs.ca/, (πατήστε στο κομμάτι ”genpets”).

  Μοῦ ἀρέσει

 8. Ὁ/ἡ Λεωνιδας γράφει:

  Κοριτσια χωρις πολλα πολλα απλα για να δουν αντιδρασεις το κανανε.λετε να μη μπορουν να φτιαξουν κατι τετοιο?τα συγκεκριμενα οντως να ειναι ψευτικα αλλα ειμαι 100% πεπεισμενος οτι εχουν κανει χειροτερα απο αυτο.εχουν την τεχνολογια που εμεις θα μαθουμε μετα απο 10 χρονια.δεν ειναι ηλιθιοι…παντελως…

  Μοῦ ἀρέσει

 9. Ὁ/ἡ Geo γράφει:

  “The Genpets™ come in 2 base configurations, a 1-year model, and 3-year model” Όντως ο Μιχάλης και ο κάποιος έχουν δίκιο … Πριν ξεστομίσετε κάτι θα ήταν πολύ καλύτερο να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να διαβάζετε καλύτερα …
  Καλημέρα

  Μοῦ ἀρέσει

 10. Ὁ/ἡ tgoulas γράφει:

  Φίλε μου μην επανερχόμαστε στα ίδια. Και τα genpets και το site και όλα όσα περιβάλλουν τη δημιουργία του Adam Brandejs είναι ένα τέχνασμα του ίδιου του δημιουργού για να προκαλέσει την κοινη γνώμη. Μην γίνεστε επιθετικοί. Καλύτερα να το κοιτάξεις εσύ καλύτερα το θέμα ψάχνωντας για τον δημιουργό άλλες αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Είναι παλιά ιστορία και έτσι όπως έχει στηθεί όλοι μας την πατήσαμε. Αυτό ακριβώς ήθελε και το πετυχε… και καλά έκανε!!!

  Μοῦ ἀρέσει

 11. Ὁ/ἡ Λουκιανός γράφει:

  Είναι αληθινά !! Έχω ένα εδώ και μόλις του έκοψα το κεφάλι !! Μιλάμε για πολύ αίμα παιδιά..

  Μοῦ ἀρέσει

 12. Ὁ/ἡ mumu γράφει:

  πάρτε ένα σκυλί και μην του κόψετε το κεφάλι..κι αφήστε αυτά τα πράγματα..είτε είναι αληθινό είτε δεν είναι..είναι λίγο sci-fi horror..σαν να εχω προσομοιωση του alien μεσ το σπιτι μου για ονομα του θεου δλδ

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.