Μας στρώνουν το χαλί της εξόδου από την Ευρωζώνη


Το… χαλί για την έξοδο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και όποιας άλλης αδύναμης χώρας από τη ζώνη του ευρώ ετοιμάζουν οι ισχυροί της Ευρώπης, κάτι που διαφάνηκε και από τις χθεσινές (μη) αποφάσεις της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί.

Καθώς σήμερα είναι τεχνικά αδύνατη η αποβολή μιας χώρας από την ΕΕ και είναι ένα ζήτημα για το πόσο θα μπορούσε να κλονίσει το ευρώ, η απόφαση για οικονομικό συμβούλιο και οικονομική διακυβέρνηση ουσιαστικά οδηγεί σε νέους, επώδυνους για τη χώρα μας, δρόμους. Ακόμη και το σχέδιο για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς δείχνει την απόφαση Γαλλίας και Γερμανίας να δώσουν κόκκινη κάρτα στη «απροσάρμοστες» οικονομικά χώρες.

Προετοιμάζεται έτσι το έδαφος για την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ όταν αυτό το ενδεχόμενο δε θα πλήττει το κοινό νόμισμα.

Καθόλου τυχαία δεν είναι τα συνεχόμενα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο αλλά και οι εκτιμήσεις κορυφαίων οικονομολόγων, κυρίως από τη Γερμανία, για το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προλειαίνεται το έδαφος για μια μικρότερη Ένωση χωρίς να υπάρχουν χώρες που είναι «απείθαρχες» δημοσιονομικά, σύμφωνα φυσικά με τα πρότυπα της Μέρκελ και των σκληρών της Ευρώπης.

Ένα τέτοιο σενάριο, εφόσον υλοποιηθεί σε δύο – τρία χρόνια, θα δημιουργήσει στην ουσία μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων με πλούσιες χώρες στο Βορρά και παρίες στο Νότο, εξαθλιωμένους λαούς και παντελή απουσία αλληλεγγύης από την πλευρά των ισχυρών.

Όλα αυτά που συζητιούνται στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι τα γνωρίζει η κυβέρνηση αλλά αδυνατεί να κάνει κάτι. Εγκλωβισμένη στα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος της με τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα, με την απουσία διαπραγματευτικής ικανότητας και με την εθελόδουλη στάση της, περιμένει απλά τις εξελίξεις.

Δυστυχώς, το μάρμαρο θα το πληρώσει και πάλι ο λαός καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις για την 6η δόση, για το νέο δάνειο, για τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, για τις νέες περικοπές, για νέους φόρους. Φαύλος κύκλος στο οποίο έχει μπει η χώρα και πολύ δύσκολα θα βγει.

antinews.gr

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.