Προς την έξοδο ο Παπανδρέου


thumb

Ένα βήμα πριν από την έξοδό του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου, παρ’ ότι το τελευταίο διάστημα επιχειρούσε να παραμείνει πάση θυσία. Την εντύπωση αυτή έδωσε προς τα έξω μετά τη συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο οποίος «αποκόμισε την εντύπωση», σύμφωνα με πηγές προ­σκείμενες σε αυτόν, ότι ο Παπανδρέου «θα αναλάβει την επόμενη εβδομάδαμια σειρά από πρωτοβουλίες που θα δι­αφυλάξουν την ενότητα, την ανανέω­ση και τη δυναμική της παράταξης και θα τη βοηθήσουν να βρει την πολιτική της προοπτική και να ανασυγκροτήσει τη σχέση της με την κοινωνία».

Λίγο νωρίτερα, ενημέρωση από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανέ­φερε: «Τις επόμενες ημέρες, με επίκε­ντρο και τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου – στα μέσα της επόμενης εβδομάδας –, θα γίνει συζήτηση για την αξιολόγηση των πολιτικών και οικο­νομικών εξελίξεων, τη στήριξη της κυ­βέρνησης για την ολοκλήρωση του έρ­γου της και την πορεία του ΠΑΣΟΚ».

Ταυτοχρόνως ο υπουργός Οικονομι­κών δήλωνε εμμέσως τη δική του υπο­ψηφιότητα για τη διαδοχή Παπανδρέ­ου με την… αντιστασιακή φράση (για την τρόικα) «δεν υπάρχουν δαχτυλί­δια» και επισημαίνοντας ότι «ξέρει να δίνει τις μάχες σε όλα τα διαδικαστικά ζητήματα» και ότι «δεν δέχεται συστά­σεις ούτε υποδείξεις από κανέναν για τις εσωκομματικές διαδικασίες» (αιχμή προς την «τρόικα» Λοβέρδο, Διαμαντο­πούλου, Ραγκούση).

Το ραντεβού των δύο την Τετάρτη, πά­ντως, φαίνεται ότι δρομολογεί τη δι­πλή αποχώρηση Παπανδρέου (από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ) και Βενιζέλου (από το ΥΠΟΙΚ, ίσως μετά το PSI – προ­κειμένου να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος).

Καυτές εκκρεμότητες

Ωστόσο τίποτε δεν θα γίνει χωρίς… εγγυήσεις. Η προσπάθεια του Παπαν­δρέου να παραμείνει κολλημένος στην προεδρική καρέκλα το προηγούμενο διάστημα σχετιζόταν με τον φόβο του για τον λογαριασμό της καταστροφής που προκάλεσε στη χώρα και για το ενδεχόμενο να κληθεί να καταβάλει το τίμημα.

Ο φόβος του δεν σχετίζεται απλώς με την πολιτική τιμωρία του, την οποία ήδη βιώνει είτε στις δημοσκοπήσεις εί­τε αδυνατώντας να κυκλοφορήσει σε δημόσιο χώρο χωρίς «γιούχα» είτε, εν τέλει, με την αναγκαστική αποχώρησή του.

Ο φόβος του Παπανδρέου σχετίζεται με το ενδεχόμενο δικαστικών ερευνών για τη νομιμότητα των πολιτικών πεπραγμένων του που κατέστρεψαν τη χώρα και ενδεχόμενων διώξεων. Εξ άλ­λου γνωρίζει πολύ καλά ότι:

◆ Με δική του πρωτοβουλία έφερε το ΔΝΤ στη χώρα διαμορφώνοντας την όποια «λύση» στην κρίση χρέους της Ελλάδας.

◆ Ο ίδιος αντισυνταγματικά – σύμ­φωνα με απόψεις διαπρεπών συνταγ­ματολόγων – δέσμευσε τη χώρα με τους πρωτοφανείς όρους που αποδέ­χθηκε στις δανειακές συμβάσεις με την τρόικα και στο μνημόνιο που τις συνόδευσε.

◆ Αυτόν και το περιβάλλον του «δεί­χνουν» οι αδιαφανείς διαδικασίες που συνόδευσαν το fast track και τις από­πειρες ξεπουλήματος δημόσιας περι­ουσίας.

◆ Αυτός και το περιβάλλον του θα βρε­θούν στο μικροσκόπιο του ελέγχου για την κίνηση των CDS και τη διακύμανση της τιμής των ομολόγων πριν και μετά τη μεθόδευση της διαδικασίας πρό­σκλησης του ΔΝΤ, όταν οι σπεκουλαδόροι έκαναν πάρτι δημιουργώντας περι­ουσίες.

◆ Αυτός θα ελεγχθεί, αν γίνει μια έρευ­να εις βάθος, για τη διαχείριση των τρο­μακτικά αυξημένων μυστικών κονδυλίων στο ΥΠΕΞ.

Παζάρι και υπεράσπιση

Όλα τα παραπάνω όχι μόνο δημι­ούργησαν τη σημερινή σκληρή πραγ­ματικότητα που ζουν η Ελλάδα και οι Έλληνες, αλλά διαμόρφωσαν και ένα αδιαπραγμάτευτο λαϊκό αίτημα για απόδοση ευθυνών και τιμωρίατων υπευθύνων για την καταστροφή που όλοι βιώνουμε.

Στις δυσκολίες του Παπανδρέου πε­ριλαμβάνονται οι επικοινωνιακοί μη­χανισμοί, που μέχρι πρόσφατα τον λιβάνιζαν, αλλά τώρα τον αντιμετωπί­ζουν ως καμένο χαρτί.

Από την πλευρά τους οι «επιτελάρχες της καταστροφής», τα πρώτα βι­ολιά στην κυβέρνησή του, επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη της καταστρο­φής στην πλάτη του και μόνο.

Ο τέως πρωθυπουργός, στις πολι­τικές του συναντήσεις το τελευταίο διάστημα, εντός και εκτός κόμματος, σε ένα άτυπο «παζάρι», προσπαθού­σε να διερευνήσει τις προθέσεις κομ­ματικών και αντιπάλων και να παρα­μείνει στον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ επιθυμώντας να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα στραφεί εναντίον του και δεν θα προκαλέσει ή θα πριμοδο­τήσει έρευνες που θα τον έχουν στο επίκεντρο.

Παράλληλα, ο ίδιος επιχειρεί να «χτίσει» μια υπερασπιστική τακτική και έτσι αναφορές όπως η χθεσινή («Και όλα αυτά, παρόλο που καθημερι­νά παλεύαμε ενάντια στη χρεοκοπία, ενώ ζήσαμε μια διετία χωρίς σκάνδα­λα») εμφανίζονται πλέον στον δημό­σιο λόγο του.

Να υποθέσουμε ότι πήρε τα εχέγ­γυα που ζητούσε και αποχωρεί ασφα­λής; Ο χρόνος θα δείξει…

Υπάρχει και… κυβέρνηση!

Επικοινωνιακή «ανόρθωση» επιχειρεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, που είχαμε σχεδόν… ξεχάσει ότι υπάρχει, τόσο με την αχνή παρουσία της στη Σύνοδο Κορυφής όσο και με το πενιχρό, προς το παρόν, έργο της. Ο ίδιος ο Παπαδήμος, σε κείμενό του στην πρωθυπουργική ιστοσελί-δα, επιχειρεί έναν απολογισμό των 30 ημερών της κυβέρνησης, τον οποίο βρίσκει θετικό, με επιτεύγματα την εκταμίευση της 6ης δόσης, την υπερψήφιση του προϋπολογισμού και πάνω απ’ όλα… τη συγκρό­τησή της.

Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Παντε­λής Καψής έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι ο Παπαδήμος είναι ισχυ­ρός πρωθυπουργός που αξιολογεί τους υπουργούς και, αν κρίνει ότι κάποιος δεν προχωρά με βάση το πρόγραμμα, θα αντικαθίσταται. Βε­βαίως δεν διευκρίνισε πώς αυτό θα γίνει δεκτό από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του, αλλά προφανώς πρόκειται για επικοινωνιακή κορώνα.

Πάντως ο Παπαδήμος, που δεν σκοπεύει να καλεί κάθε τρεις και λίγο τους πολιτικούς αρχηγούς που τον στηρίζουν για ενημέρωση στο Μαξί­μου, ενημέρωσε τηλεφωνικά Καρατζαφέρη, Παπανδρέου και Σαμαρά για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Παρ’ ότι δεν επιβεβαιώνε­ται, στα τηλεφωνήματα αυτά ο Παπαδήμος αναμενόταν να διερευνήσει και διαθέσεις για λήψη άμεσων μέτρων, αν κάτι τέτοιο ζητηθεί από την τρόικα, αφού κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι στο συνυποσχετικό συγκρότησης της κυβέρνησης οι τρεις αρχηγοί αποδέχονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα δανεια­κή σύμβαση.

πηγή

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.