Τα βιβλία της Αννας -Θρησκευτικά Β’ Γυμνασίου χωρίς Ιησού και Παναγία


Για την Διαμαντοπούλου έχει μεγαλύτερη σημασία η ενότητα «Ο Ιησούς Χριστός στο κοράνι και στη λογοτεχνία του Ισλάμ» παρά να διδαχθούν οι μαθητές  για την Παναγία, τα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου!!!! 

Απουσία παίρνει από το μάθημα των Θρησκευτικών στο νέο βιβλίο που θα διδάσκεται από την επόμενη χρονιά στη β’ γυμνασίου η Θεοτόκος Μαρία. Προφανώς οι συγγραφείς του εγχειριδίου Γιώργος Τσανανάς και Απόστολος Μπάρλος δεν έκριναν απαραίτητο να αναφέρουν πουθενά την Παναγία ή μάλλον δεν τους ταίριαζε να την αναφέρουν, αφού άλλαξαν άρδην το περιεχόμενο του βιβλίου. Με την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του υπουργείου Παιδείας, απάλειψαν τη διδασκαλία της Καινής Διαθήκης, η οποία καταλαμβάνει μέχρι τώρα το μεγαλύτερο κομμάτι του υπάρχοντος εγχειριδίου, και άφησαν μερικές μόνο αναφορές, μετατρέποντας το βιβλίο των Θρησκευτικών σε μια φιλολογική ανάλυση των ομοιοτήτων ανάμεσα στις διάφορες θρησκείες.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο Ιωάννης Τάτσης, θεολόγος, που διδάσκει σε λύκειο της Θεσπρωτίας, ο οποίος παρέλαβε τα νέα προγράμματα σπουδών που -εκτός απροόπτου- θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά στα σχολεία. Εκπληκτος διαπίστωσε ότι στο νέο διδακτικό εγχειρίδιο η Καινή Διαθήκη, όχι μόνο δεν αποτελεί τον κεντρικό άξονα του μαθήματος, αλλά εξετάζεται επιδερμικά, ως ένα βιβλίο που δίνει κάποιες πληροφορίες για τον Χριστό με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κοράνι μιλάει για τον Αλλάχ. Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο κ. Τάτσης εκφράζει τη λύπη του γιατί, όπως εξηγεί, «επιχειρούν να πείσουν τους μαθητές ότι όλες οι θρησκείες είναι ίδιες, με διαφορετικές εκδοχές» σχολιάζοντας ακόμη ότι το μάθημα «χάνει τη χριστιανική του μορφή και γίνεται θρησκειολογικό».

Προκαλώντας το κοινό αίσθημα, οι συγγραφείς του βιβλίου, αφού αποφάσισαν ότι είναι περιττό για τους μαθητές του γυμνασίου να διδαχθούν για την Παναγία, τα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου (γεγονότα στα οποία γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο τωρινό βιβλίο), περιέλαβαν ενότητες όπως «Ο Ιησούς Χριστός στο κοράνι και στη λογοτεχνία του Ισλάμ». Αφιερώνονται δε περισσότερες από 10 ώρες διδασκαλίας στο κεφάλαιο «Διάσπαση και αντιπαλότητα στις θρησκείες», όπου τα παιδιά καλούνται να μελετήσουν ως βασικό θέμα τους «Χριστιανούς που διώκουν χριστιανούς».

Εύη Πανταζοπούλου
εφημερίδα Δημοκρατία

eglimatikotita.gr

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

4 ἀπαντήσεις στὸ Τα βιβλία της Αννας -Θρησκευτικά Β’ Γυμνασίου χωρίς Ιησού και Παναγία

 1. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

  Εκεί στο think tank κοινώς bieldemberg, τους δίδαξαν πως σιγά σιγά θα πετάξουν την θρησκεία εκτός, για να δημιουργήσει η ΝΤ την πανθρησκεία. Αυτό κι αν λέγεται αποσηλυτιζμός. Απαγορεύεται;

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  Και μόλις ψοφάνε και περνάνε στην άλλη μεριά….

  ΤΖΑ!!!!!

  Τσουκάλι έκπληξη!!!!!…..

  … γιατί εκεί δεν γλυτώνει κανείς από την αλήθεια…..

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ Πυθία γράφει:

  Η νέα ετήσια έκθεση της Оpen Doors έχει ακριβώς τον τίτλο «Μάρτυρες του 2011 – βιβλίο για τις διώξεις των χριστιανών σήμερα». Ως οι πιό διαδεδομένες περιπτώσεις δίωξης αναφέρονται οι διακρίσεις για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις – απώλεια δουλειάς, κατοικίας, δυνατότητας συνέχισης της μόρφωσης, συγκέντρωσης για προσευχή, απόρριψη αίτησης για την κατασκευή ναού, εγγραφή θρησκευτικής οργάνωσης. Υπάρχουν και πιό βάναυσα παραδείγματα διώξεων. Π.χ., κράτηση σε φυλακή για θρησκευτικές πεποιθήσεις, βασανιστήρια και ακόμα και φόνοι. Ανάμεσα στις χώρες, στις οποίες οι διώξεις των χριστιανών ήδη αποτελούν συνηθισμένη πραγματικότητα, στην έκθεση αναφέρονται οι ακόλουθες: Ερυθραία, Νιγηρία, Ινδία, Μαλαισία, οι χώρες του Μαγκρέμπ και της περιοχής της Μέσης Ανατολής..

  Για το γεγονός ότι στο σύγχρονο κόσμο αρχίζει η εποχή του δεύτερου κύματος διώξεων των χριστιανών, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάνουν δηλώσεις εδώ και μερικά χρόνια. Από το 2009 η Ρωσική Εκκλησία πρότεινε στον ΟΗΕ να εισαγάγει στη διεθνή νομική κυκλοφορία εξίσου με τις έννοιες ρατσισμός και αντισημιτισμός και την έννοια χριστιανοφοβία. Εφόσον οι διώξεις για θρησκευτικούς λόγους δεν πραγματοποιούνται μόνο στις χώρες, όπου οι χριστιανοί αποτελούν μειονότητα, αλλά ακόμα και στις ιστορικά φιλοχριστιανικές χώρες.

  Μοῦ ἀρέσει

 4. Ὁ/ἡ Αθυρόστομος γράφει:

  Όποιος τα βάζει με τον Χριστό και την Παναγία γεμίζει καρκίνο ή πεθαίνουν τα παιδιά του . Και δεν εξαιρούνται οι υπουργοί και πάσης Ελλάδος δοσίλογοι

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.