Οι ηγεσίες να θυμηθούν: τι σημαίνει διχασμός!


Του Γιώργου Μαλούχου

Τελικά, η Γερμανία από αλλού το φοβόταν κι από αλλού θα της έλθει: η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού για κυρωτική παραπομπή του Δημοσιονομικού Συμφώνου σε δημοψήφισμα, ανοίγει τον δρόμο για την πτώση του κειμένου με το οποίο το Βερολίνο επιχειρεί να αλώσει τον χώρο της Ευρωζώνης – είναι μια εξέλιξη στην οποία εδώ και καιρό πολλάκις αυτή η στήλη έχει αναφερθεί.
Η διαδικασία που θα απαιτηθεί για την κύρωση από όλες τις χώρες, είτε μέσα από κοινοβούλια είτε κατευθείαν από τους λαούς, καθιστά το Σύμφωνο θνησιγενές. Στο Βερολίνο, βλέπουν τώρα ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ούτε προεξοφλείται με εκβιασμούς. Κι εκτός από την Ιρλανδία, έχουν μπροστά τους τον άλλο μεγάλο τρόμο, τις γαλλικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, για διαφορετικούς λόγους, εξίσου θνησιγενές προεξοφλείται και το ελληνικό «πακέτο» περί το νέο μνημόνιο. Περίπου άπαντες πλέον, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των Βρυξελλών, ακόμα και οι συντάκτες του, λένε, ο καθένας από διαφορετική σκοπιά, ότι είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Η Γερμανία, και πάλι επιμένει.

Εκείνο όμως που είναι πιο ανησυχητικό απ’ όλα, είναι το κλίμα που διαμορφώθηκε χθες στο κοινοβούλιο. Η ρητορική που εκτοξεύθηκε προκαλεί τρόμο. Ισως όχι τόσο σε «θεατρικό» επίπεδο – έχουν υπάρξει και οξύτερες σκηνές- αλλά σίγουρα ως προς τη βαθύτατη διχαστική πόλωση που προοιωνίζεται για την επομένη των εκλογών, για την οποία Βερολίνο και Βρυξέλλες εργάζονται πυρετωδώς: η χθεσινή συνέντευξη Γιούνκερκαι η επαναφορά της έννοιας του επιτρόπου, έστω και σε πρώτη φάση για την ανάπτυξη, λειτουργεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Το πολιτικό σκηνικό της χώρας αναδιατάσσεται σε βάθος και σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος αρχίζουν να κινούνται τα επίπεδα διχαστικότητας που απειλούν πλέον ευθέως τον τόπο.

Ολες οι ηγεσίες, οφείλουν να θυμηθούν τι σημαίνει διχασμός και πόση καταστροφή έχει φέρει σε αυτόν τον τόπο και το λαό του. Και να βρουν αμέσως τον τρόπο να παρακάμψουν τον κίνδυνο κι όχι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Γιατί μέχρι να καεί στα δημοψηφίσματα το γερμανικό σχέδιο που έχει τεχνητά διχάσει τη χώρα, αυτή, κινδυνεύει να έχει ήδη πρώτη καεί…

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.