Ο εφιάλτης στον δρόμο με τις… δραχμές


«Ο εφιάλτης στον δρόμο με τις… δραχμές», (και όχι «με τις λεύκες» όπως είναι ο τίτλος του πασίγνωστου φιλμ), επανέρχεται, πλέον, όχι ως απλό σενάριο συγγραφικής φαντασίας για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά έχει και «πιστοποίηση iso», από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, διεθνή δικηγορικά γραφεία αλλά και επιχειρήσεις εκτύπωσης χρηματος.

Όπως αποκαλύπτουν διεθνή δημοσιεύματα τράπεζες σε όλη την Ευρώπη κάνουν «ασκήσεις ετοιμότητας» για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Δικηγόροι εξετάζουν κάθε δανειακή σύμβαση που έχει συναφθεί με ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ οι τράπεζες αναζητούν τρόπους να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στη χώρα.

Έως τώρα, οι ανησυχίες των τραπεζών περιορίζονταν στο ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και στις ζημιές που αυτή θα προκαλούσε στα ομόλογα. Τώρα, ο κλάδος επιχειρεί να προβλέψει τι θα συμβεί στα δάνεια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν συναφθεί σε ευρώ, εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή. Η Credit Agricole, για παράδειγμα, έχει συνάψει επιχειρηματικά δάνεια 13 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σχεδόν 4 δισ. σε στεγαστικά δάνεια και περίπου 1 δισ. σε δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις.

Σε κάποιες δανειακές συμβάσεις, υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα αλλάξει νόμισμα. Άλλες αναφέρουν απλά ότι το δάνειο δίνεται στο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα δάνεια θα μετατραπούν αυτόματα σε δραχμές.

Παρότι η Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα κινούνται σε αχαρτογράφητα εδάφη, στην περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, εκτιμάται ότι το ζήτημα της τύχης των ξένων πιστωτών θα διευθετηθεί με νόμο από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι, σύμφωνα και με την εμπειρία του παρελθόντος, ότι τα δάνεια σε ευρώ θα μετατραπούν σε δραχμές, σε μία προκαθορισμένη ισοτιμία. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένες τράπεζες θα υποστούν σημαντικές ζημιές, αφού η νέα δραχμή αναμένεται να καταρρεύσει έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων. Ανησυχίες, όμως, έχουν και οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Διεθνή δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως οι ξένες επιχειρήσεις συνήθως βγάζουν τα χρήματα που παράγουν από τη χώρα κάθε δύο εβδομάδες, το διάστημα αυτό έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα. Κάποιες βγάζουν τα κέρδη που παράγουν ακόμα και κάθε μέρα, υπό το φόβο μιας ξαφνικής αλλαγής νομίσματος.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα κάποιες τράπεζες δεν έσβησαν ποτέ από… τα συστήματά τους τη δραχμή, μετά την υιοθέτηση του ευρώ από την Ελλάδα δέκα χρόνια πριν και είναι έτοιμες να ανταποκριθούν αν ξαφνικά η Ελλάδα αναγκαστεί να επιστρέψει στο παλιό της νόμισμα, λόγω των δημοσιονομικών της προβλημάτων.

Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την εισαγωγή του ευρώ, οι τράπεζες έχουν εξασκήσει τα συστήματά τους, ώστε να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αλλαγές, σημειώνει το Reuters.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις των τραπεζών έχουν ξεκινήσει από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα το 2009, όπως δηλώνει στο πρακτορείο ο Hartmut Grossman της ICS Risk Advisors, η οποία συνεργάζεται με τράπεζες τηςWall Street.

«Πολλές τράπεζες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, προετοιμάζονται εδώ και πολύ καιρό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τονίζει. «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί ένα νέο σενάριο», επισημαίνει.

Το Reuters σχολιάζει πως παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. δηλώνει πως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, όπως και οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες, στις εκλογές της 6ης Μαΐου επέλεξαν αντιμνημονιακά κόμματα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.

Παράλληλα τονίζεται πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει νομικά και πρακτικά προβλήματα στις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να διαπραγματευθούν ένα νέο νόμισμα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός πως η βρετανική εταιρεία εκτύπωσης χρήματος De La Rue είναι πανέτοιμη και πλήρως εξοπλισμένη για να εκτυπώσει χαρτονομίσματα σε δραχμές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο στην έκδοση πλαστικού χρήματος και την εκτύπωση χρήματος κατά παραγγελία κεντρικών τραπεζών.

Αν φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, θα δημιουργηθεί τεράστια ζήτηση για την δραχμή που θα επιστρέψει. Και, αν και είναι το εθνικό νομισματοκοπείο που θα ενορχηστρώσει την παραγωγή νομισμάτων και τραπεζογραμματίων, χαρτονομισμάτων δηλαδή, είναι βέβαιο ότι θα κληθούν να βοηθήσουν και ορισμένες διεθνείς επιχειρήσεις όπως η De La Rue, μετέδωσε το Reuters.

Η πηγή από την βρετανική επιχείρηση, δήλωσε ότι η εταιρία οφείλει να είναι έτοιμη για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και προετοιμασμένη κατάλληλα.

Η προετοιμασία εντάσσεται στις αυξανόμενες φήμες ότι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από την ΕΚΤ και την Κομισιόν μεταξύ άλλων, εξετάζουν σενάριο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Πηγή

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Ο εφιάλτης στον δρόμο με τις… δραχμές

  1. Ὁ/ἡ agistri γράφει:

    Αν γινόταν συζήτηση μόνο από οικονομολόγους και καθηγητές θεωρίας της οικονομίας, όλων των σχολών σκέψης τότε πλην λαμογίων και κρφαλαιοκρατων κανείς δεν θα ήταν κατά τής.δραχμής.
    Σήμερα πού ΠΑΣΟΚ καιΝΔ καταστρεψαν την οικονομική βάση της χώρας δεν μπορούμε μα φύγουμε απ το ευρώ και απλά θάνατο φουνταρουμε μαζί του.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.