Κλείνουν οι αγορές για την Ιταλία


Ο Φραντσέσκο Προφούμο, υπουργός Παιδείας της Ιταλίας

Ιταλία: Εξετάζεται αίτημα αγοράς ομολόγων από τους μηχανισμούς διάσωσης
Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος/ΣΚΑΙ

Το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος για την αγορά ιταλικών ομολόγων από τα ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης εξετάζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο, με τη Ρώμη ωστόσο να εκφράζει τη βεβαιότητά της πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν θα ζητήσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας ως προϋπόθεση για την παροχή υποστήριξης στην Ιταλία.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Μόντι έχει δηλώσει ότι η Ιταλία δεν χρειάζεται να καταφύγει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προς το παρόν, χωρίς όμως να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο προσφυγής στους μηχανισμούς EFSF και ESM ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στο κόστος δανεισμού της χώρας.

«Έχουμε ακόμα κάποιο χρόνο προκειμένου να το συζητήσουμε, θα δούμε ποιες θα είναι οι συνθήκες» δήλωσε ο κ. Προφούμο όταν ερωτήθηκε για το εάν η Ρώμη θα καταθέσει αίτημα αγοράς ομολόγων το Σεπτέμβριο. «Έχουμε μία βαθιά κατανόηση [της κατάστασης] και πιστεύω πως έχουμε τα μέσα να πάρουμε αποφάσεις».

Ωστόσο, ο κ. Προφούμο διαχώρισε τη θέση της Ιταλίας από αυτή της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η Ρώμη δεν χρειάζεται διάσωση καθώς οι δημόσιοι λογαριασμοί είναι τακτοποιημένοι.

Επιπλέον, ο ιταλός υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας θα κατανοήσουν την επάρκεια των μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση Μόντι στο πλαίσιο που προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, και συνεπώς ότι η Ρώμη δεν θα χρειαστεί να δεχτεί αυστηρούς όρους προτού ξεκινήσει η αγορά ομολόγων.

«Στη δική μας περίπτωση ένα Μνημόνιο Κατανόησης δεν θα προβλέπει περαιτέρω στοιχεία», κατέληξε ο κ. Προφούμο.

Σήμερα, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά διαμορφώθηκε στο 5,81%. Ο δεκαετής τίτλος αποτελεί σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο ενός κράτους.

πηγη

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.