Προσωρινή διαγραφή για τον Π.Μανδραβέλη απο την ΕΣΗΕΑ


Η απόφαση του πειθαρχικού για την ΕΡΤ

«…Την ώρα του απεργιακού αγώνα και της αγωνίας των συναδέλφων στην ΕΡΤ, ένα τέτοιο δημοσίευμα με την υπογραφή μέλους της ΕΣΗΕΑ, το ονομάζω προδοσία…».

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Γιώργου Κούσουλα και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Αικατερίνης Δουλγεράκη, Ιωάννη Αποστολόπουλου, Μανώλη Καραμπατσάκη, Άρη Καρρέρ, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 12.12.11 έγκλησης των συν. Νίκου Γρυλλάκη και Βασιλείας Ζερβού κατά του συν.Πάσχου Μανδραβέλη.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 03.07.12 συνεδρίαση, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη απαρτία.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 28.02.12 και δεύτερη δόθηκε στις 29.05.12.

Η έγκληση των συν. Νίκου Γρυλλάκη και Βασιλείας Ζερβού, εκπροσώπων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ τηλεόρασης και ραδιοφώνου, αντίστοιχα, έχει ως εξής:

«Παρακαλούμε το Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπως εξετάσει το άρθρο της «Καθημερινής» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011, υπό τον τίτλο «Μια αδιάφορη απώλεια», σελ. 49, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, και που σύμφωνα με τις Καταστατικές Αρχές της Ενώσεως, παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν είναι το μόνο με το οποίο ο κ. Μανδραβέλης στρέφεται κατά των δημοσιογράφων της Δημόσιας Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, και δη σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο απεργιακός τους αγώνας, με κύριο αίτημα την προάσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι οποίες ήδη απειλούνται ή και σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ακυρωθεί σε πολλά ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης…».

Το ΠΠΣ έκρινε βάσιμη την έγκληση και αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Πάσχου Μανδραβέλη, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Στη συνέχεια προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία, εξετάζοντας τους προταθέντες μάρτυρες.

Η μάρτυρας των εγκαλούντων, πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, συν. Ελένη Σπανοπούλου, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«…Σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, ο συνάδελφος έχει υποπέσει σε παράπτωμα, το οποίο θα κρίνει το Συμβούλιό σας. Το κείμενο της 10.12.11 στην «Καθημερινή» κι άλλα κείμενά του σχετικά, ευχαρίστως θα τα προσυπέγραφα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο χώρο μας. Ο χρόνος όμως που επέλεξε ο συνάδελφος να πει στην κοινή γνώμη τις απόψεις του, είναι καταδικαστέος γιατί θεωρώ ότι στον πόλεμο μπορείς: Να πολεμήσεις, να λιποτακτήσεις ή να προδώσεις. Την ώρα του απεργιακού αγώνα και της αγωνίας των συναδέλφων στην ΕΡΤ, ένα τέτοιο δημοσίευμα με την υπογραφή μέλους της ΕΣΗΕΑ, το ονομάζω προδοσία…».

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, συν. Δημήτρης Τρίμης, που προτάθηκε ως μάρτυρας τόσο από τους εγκαλούντες, όσο και από τον εγκαλούμενο, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αναμφίβολα ο συν. Μανδραβέλης στο κείμενό του προσβάλει τους απεργούς δημοσιογράφους της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης –που εκείνη την εποχή αγωνίζονταν να κρατήσουν τη δουλειά και την αμοιβή τους– και στρέφεται και εναντίον της ύπαρξης των Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.

Με λίγα λόγια, τάσσεται με τις ακραία αντικοινωνικές, νεοφιλελεύθερες θέσεις και υπέρ των ιδιωτικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων. Έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, έχει δικαίωμα να λοιδορεί την ΕΣΗΕΑ και τους αγωνιζόμενους συναδέλφους του στην ΕΡΤ. Δεν καταλαβαίνω γιατί παραμένει στο Σωματείο. Κι αν αυτός είναι μια φορά οπαδός της γνωστής ρήσης του Βολταίρου, εγώ είμαι δέκα».

Ο μάρτυρας του εγκαλουμένου, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κ. Σταύρος Τσακυράκης, μεταξύ άλλων, είπε:

«Διάβασα το άρθρο του κ. Μανδραβέλη. Εκπλήσσομαι γιατί υπήρξε καταγγελία και κάποιου είδους εξέταση για πειθαρχικό αδίκημα η του άρθρου που εξετάζεται άποψη. Οι απόψεις προστατεύονται απολύτως από την ελευθερία του λόγου, που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμά μας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Νομικά δεν υπάρχουν ορθές και λανθασμένες απόψεις. Το άρθρο δεν αναφερόταν σε πρόσωπα. Εξέφραζε μια άποψη εναντίον της απεργίας. Είχε απόλυτο δικαίωμα να το κάνει ο κ. Μανδραβέλης, το έκανα και εγώ, γράφοντας κατά της απεργίας των δικηγόρων.

Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εκφέρει οποιαδήποτε άποψη κατά της απεργίας, κατά της Δημοκρατίας, κατά του κράτους, χωρίς καμία απολύτως συνέπεια. Οι ενώσεις των συντακτών σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη για αυτές τις θέσεις.

Εφόσον κάποιος εντάσσεται στην ΕΣΗΕΑ είναι υποχρεωμένος να τηρεί το Καταστατικό. Όρος του Καταστατικού που περιορίζει την ελευθερία του λόγου, είναι ανίσχυρος νομικά…».

Ο μάρτυρας του εγκαλουμένου, συν. Ριχάρδος Σωμερίτης, κατέθεσε μεταξύ άλλων:

«…Μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, ασχολείται με ένα άρθρο γνώμης. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει υποχρέωση να εκφράζεται ελεύθερα, ανεξαρτήτως του τι πρεσβεύει. Αν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον πληθυντικό, να κάνουμε άρθρα γνώμης, θα καταλήξουμε σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις…

…Ως προς το περιεχόμενο του άρθρου Μανδραβέλη, είναι διαφορετική η άποψή μου για την ΕΡΤ. Μάλιστα το έγραψα πολλές φορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλος δεν μπορεί να εκφράσει άλλη άποψη. Στο άρθρο του Μανδραβέλη, δεν βρήκα ούτε μια παράβαση της δεοντολογίας…».

Σε απολογητικό υπόμνημα που απέστειλε προς το ΠΠΣ, ο εγκαλούμενος συν. Πάσχος Μανδραβέλης, ανέφερε:

Βλέπε: http://www.medium.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4073:1&catid=47:2008-09-01-08-29-53&Itemid=68

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, το απολογητικό υπόμνημα του συν. Πάσχου Μανδραβέλη και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται, κατά πλειοψηφία, ως ακολούθως:

Η ελευθερία του λόγου και της άποψης είναι βασική αρχή, ιδιαίτερα κατοχυρωμένη στον δημοσιογραφικό χώρο, την οποία όλοι οφείλουν να προασπίζονται. Είναι αυτονόητο ότι τόσο ο εγκαλούμενος συνάδελφος, όσο και οποιοσδήποτε άλλος, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της άποψης σχετικά με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την λειτουργία τους, την χρησιμότητά τους κλπ. Η επιλογή του, όμως, να ενταχθεί στο δημοσιογραφικό σωματείο, την ΕΣΗΕΑ, συνεπάγεται αυτοδέσμευση για ορισμένες υποχρεώσεις, που περιλαμβάνονται στο Καταστατικό και τον Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Και βασικά να μην αντιστρατεύεται με οποιονδήποτε τρόπο στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται, στεκόμενος αλληλέγγυος στο σωματείο μας και τους συναδέλφους.

Προφανώς η ΕΡΤ όχι μόνο δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο, αλλά απεναντίας επιβάλλεται ο δημοσιογραφικός έλεγχος. Δυστυχώς, υπάρχουν εκεί φαινόμενα προκλητικής και ατιμωρητί λεηλασίας του απροστάτευτου δημόσιου χρήματος, με απίστευτες δημοσιογραφικές αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως, στο όχι μακρινό παρελθόν, αργομισθίες, δήθεν αποκλειστικές συμβάσεις με πλούσιες αμοιβές, αλλά και απαράδεκτες διακρίσεις άνισης μεταχείρισης και στραγγαλισμός εργασιακών δικαιωμάτων μεγάλου αριθμού συναδέλφων με τις γνωστές μεθοδεύσεις (μπλοκάκια κ.λ.π.).

Και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί ιθύνοντες και άλλα στελέχη των κρατικών μέσων ενημέρωσης, σε διάφορες περιόδους, οδηγούνται στο εδώλιο για κακουργηματικές πράξεις, που έχουν σχέση με μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα. Όλα αυτά και πολλά ακόμη έχουν επανειλημμένα στηλιτευτεί με ανακοινώσεις του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, αλλά και ορθά έχουν γίνει αντικείμενο δημοσιογραφικών καταγγελιών, με πολλά δημοσιεύματα.

Δεν είναι, ως εκ τούτου, η κριτική που άσκησε ο συν. Μανδραβέλης για τον κρατικό φορέα ενημέρωσης, που δημιουργεί ζήτημα. Είναι ο χρόνος που επέλεξε για την δημοσιοποίηση των απόψεών του αυτών, επιχειρώντας ουσιαστικά με απαράδεκτο ύφος να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις της ΕΣΗΕΑ, στην οποία ανήκει, και να ευτελίσει το έργο και τον αγώνα των συναδέλφων του. Επιδεικνύοντας αντιδεοντολογική συμπεριφορά που εμπίπτει στον πειθαρχικό έλεγχο.

Δύο μέλη της πλειοψηφίας θεωρούν ότι ναι μεν υπάρχει δεοντολογική παράβαση, αλλά εκτιμούν ότι για την αποδοκιμασία της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, αρκεί η μικρότερη ποινή της απλής επίπληξης.

Σύμφωνα με την μειοψηφία, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του δημοσιογράφου να εκφέρει την άποψή του, ειδικά όταν αυτό γίνεται επώνυμα. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η δημοσίευση της άποψής του, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Ειδικά από τη στιγμή που δεν καταφέρεται προσωπικά κατά συναδέλφων. Έγραψε την προσωπική του άποψη για την ΕΡΤ. Έστω κι αν αυτό συνέβη σε μια κρίσιμη καμπή για την κρατική τηλεόραση, δεν παύει να είναι προσωπική θέση την οποία έχει κάθε δικαίωμα να εκφέρει ο δημοσιογράφος.

Κατόπιν αυτών, με ψήφους 4 έναντι 1, αποφασίσθηκε ότι ο εγκαλούμενος συν. Πάσχος Μανδραβέλης, είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2, επιβλήθηκε στον εγκαλούμενο συν. Π. Μανδραβέλη, η προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 24.07.12.

Ο πρόεδρος Γιώργος Κούσουλας

Η γραμματέας Μαρία Χριστοφοράτου

πηγή

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Προσωρινή διαγραφή για τον Π.Μανδραβέλη απο την ΕΣΗΕΑ

  1. Ὁ/ἡ Alex γράφει:

    Το σοβιετικού τύπου καθεστώς που ελέγχει την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, καθώς και τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να καταθέσει εύκολα τα όπλα. Δεν θα δεχτεί ποτέ ότι φέρει την παραμικρή ευθύνη για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία της χώρας και θα πολεμήσει λυσσαλέα κάθε αντίθετη φωνή που επιζητά τον εκσυγχρονισμό των δομών και των θεσμών της πολιτικής μας ζωής καθώς και την αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας μας. Ο Πάσχος Μανδραβέλης, αν και είχε συνταχθεί παλαιότερα με την κάλπικη ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπεί σήμερα τις πιο ρεαλιστικές και λογικές φωνές της ελληνικής δημοσιογραφίας και ήταν φυσικό να αποτελέσει πρόσφορο στόχο των καθεστωτικών δυνάμεων του πιο σκληρού συντηρητισμού που επιμένουν να αυτοαποκαλούνται προοδευτικές.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.