Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια πάτωσαν στη λίστα της Σανγκάης. Το παράξενο θα ήταν να πρώτευαν!


του Στρατή Μαζίδη

Μέρες που είναι, το να πιάνεις πάτο δεν είναι πάντα κακό. Για παράδειγμα, όταν βουτάς σε κάποια μέτρα βάθος ο πάτος αποτελεί τον προορισμό σου μιας και εκεί κρύβονται όλα τα μυστικά της θάλασσας.

Υπάρχουν όμως και πάτοι που αν τους πιάσεις σε εκθέτουν διεθνώς, ειδικά όταν πρόκειται για πανεπιστήμια και μάλιστα μιας χώρας στην οποία υποτίθεται πως γεννήθηκαν οι επιστήμες. Η σχετική είδηση όπως την είδα στον infognomon του φίλου Σάββα Καλεντερίδη έχει ως εξής:

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για ακόμη μία χρονιά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Σαγκάης που δημοσιεύτηκε χθες, ωστόσο κατατάσσονται στις θέσεις 301- 400. Μάλιστα, το Καποδιστριακό φέτος τα πήγε χειρότερα: στη λίστα του 2011 ήταν στις θέσεις 201-300.

 Υπάρχουν όμως και χειρότερα, όπως πχ το να μην συγκαταλέγεσαι καν στη λίστα.

 Ίσως πει κανείς, δεν ασχολούνται οι Κινέζοι με τα χάλια τους και τις λαϊκές συνοικίες της Σανγκάης; Δεν κοιτούν που ότι φτιάχνουν κρίνεται επικίνδυνο και αποσύρεται; Σωστό κι αυτό, όμως η λίστα αυτή εξ όσων κατάλαβα από μια πρόχειρη έρευνα έχει κάποια απήχηση και το βασικότερο, δίνει μια κάποια γεύση.

Άλλωστε αν εξαιρέσουμε τα ονόματα “καποδιστριακό”, “αριστοτέλειο” τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα δεν είναι αυτά που ήταν κάποτε. Ουδεμία δε σχέση έχουν τόσο με τον ιστορικό κυβερνήτη της Ελλάδας (που φροντίσαμε να τον καθαρίσουμε νωρίς) όσο και με τον διδάσκαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αιώνιοι φοιτητές, καταλήψεις, αρκετοί καθηγητές που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και αόρατοι βοηθοί που κάνουν όλη τη λάτρα για πολλούς εξ αυτών στον αγώνα για μια θέση στον αυριανό ήλιο ώστε να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη συνθέτουν το σκηνικό.

Επίσης ας μην ξεχνάμε το περιβόητο 5% του ΑΕΠ για την παιδεία, που αποτέλεσε για χρόνια βασικό προεκλογικό σλόγκαν όντας στην πράξη η μεγαλύτερη παραδοχή πως ο τομέας αυτός ήταν, είναι και θα είναι παραπεταμένος.

Ας μη μας διαφεύγουν επίσης και οι εκάστοτε αλλαγές και μεταρυθμίσεις της εκπαίδευσης. Όταν δεν έχεις ένα σταθερό σύστημα το οποίο θα δοκιμαστεί για χρόνια και θα βελτιώνεται προοδευτικά όπου χρειάζεται κι όταν έχεις ένα σύστημα με σκοπό όχι τη μόρφωση αλλά την παραγωγή πτυχιούχων, τότε ας μην περιμένεις πολλά.

Έχουμε σχολές στις οποίες οι φοιτητές δεν μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους γιατί πολύ απλά χάνονται εξεταστικές όταν αυτές μένουν κλειστές επί μακρόν γιατί τελούν υπο κατάληψη είτε από λαθρομετανάστες μετατρέποντάς τες σε πανδοχεία, είτε από ομάδες που τα σπάνε όλα (θυμηθείτε την καταστροφή του πάλαι ποτέ πολυτεχνείου το 1995 με άπειρες ιστορικές εργασίες που κάηκαν), είτε από καθηγητές που απεργούν με αποτέλεσμα να χάνονται εξεταστικές και ο προγραμματισμός των σοβαρών πηγαίνει πίσω.

Με λίγα λόγια, η μόρφωση, η έρευνα, η ανάπτυξη και ότι άλλο υποτίθεται πως πρεσβεύει ένα πανεπιστήμιο, στη χώρα μας έρχονται τελευταία.

Όλα αυτά όμως τι εικόνα άραγε δημιουργούν;

Θυμάμαι κι εγώ το δικό μου πέρασμα από τη Θεολογία. Έπρεπε να ανεχθείς την ιδιοτροπία του καθενός για να πάρεις ένα πτυχίο που από το καλημέρα έμοιαζε βαρετό και δε σου προσέφερε απολύτως τίποτε. Μαθήματα που υπήρχαν γιατί απλά έπρεπε να υπάρχουν και άλλα σοβαρότερα που έλειπαν. Αντίστοιχα φαινόμενα υπήρχαν και αλλού.

Κακά τα ψέμματα, τα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελούν τη μικρογραφία της κοινωνίας και του τρόπου λειτουργίας του κράτους μας. Η αδιαφάνεια, η έλλειψη αξιοκρατίας, οι αδικιές, οι απώτεροι σκοποί πρωταγωνιστούν. Αντικατοπτρίζουν δε το πως η πολιτεία αντιλαμβάνεται την ανώτερη μόρφωση και πως οι εν αυτή αντιμάχονται την κατάσταση. Το αποτέλεσμα; Μια αναπαυτική θέση στον πάτο!

Αλίμονο σε αυτούς που πραγματικά μάχονται είτε καθηγητές είτε φοιτητές για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο.

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.