Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕ ΤΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ


“Είναι δε, τρία τα πάθη που συμβαίνουν στην ψυχή σύμφωνα με τα οποία χαρακτηριζόμαστε φαύλοι, η κακία (έλλειψη αρετής), η ακράτεια (έλλειψη εγκράτειας) και η θηριωδία.

Για την κακία λοιπόν και για την αρετή, τι είναι και σε ποια πράγματα αναφέρονται, έχει από εμάς ειπωθεί στα προηγούμενα. τώρα όμως πρέπει να μιλήσουμε για την ακράτεια και τη θηριωδία.

Η θηριωδία, είναι μια κάποια υπερβολική κακία. Γιατί, όταν βλέπουμε κάποιον εντελώς φαύλο, δε λέμε ότι είναι άνθρωπος, αλλά θηρίο, σαν να ήταν η θηριότητα ένα είδος κακίας.  Η δε αρετή που αντίκειται σ’ αυτή, δεν έχει όνομα, γιατί αυτού του είδους η αρετή είναι πάνω και πέρα από τον άνθρωπο, σαν να πρόκειται για κάποια ηρωϊκή ή θεϊκή αρετή. Και είναι η αρετή αυτή ανώνυμη, γιατί δεν υπάρχει αρετή του Θεού. Γιατί ο Θεός είναι ανώτερος και καλύτερος από την αρετή και δεν είναι σπουδαίος σύμφωνα με τα μέτρα της αρετής. Τόσο δηλαδή ανώτερη και καλύτερη είναι η αρετή του Θεού.  Γι αυτό είναι ανώνυμη η αρετή που αντίκειται στην κακία και τη θηριωδία.  Προς αυτήν επιθυμεί να αντίκειται η θεϊκή και η πέρα και πάνω από τον άνθρωπο αρετή, όπως ακριβώς και η κακία της θηριωδίας βρίσκεται πέρα και πάνω από τον άνθρωπο, έτσι και η αντίθετη της.”

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΗΘΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ

“έστι δε τρία τα εν τη ψυχή γινόμενα, καθ’ α φαύλοι λεγόμεθα, κακία, ακρασία, θηριότης. υπερ μεν ουν κακίας και αρετής τι εστί και εν τίσιν, είρηται ημίν εν τοις επάνω. νυν δε υπέρ ακρασίας και θηριότητας λεκτέον αν ει. 

Εστιν δε η θηριότης υπερβάλλουσα τις κακία. οταν γαρ τινά παντελώς ίδωμεν φαύλον, ουδ’ άνθρωπον φαμεν είναι, αλλά θηρίον. ως ούσα τινά κακίαν θηριότητα. η δε αντικείμενη αρετή ταύτη εστίν ανώνυμος, έστι δε η τοιαύτη υπέρ ανθρώπων ούσα, οίον ηρωϊκή τις και θεία. ανώνυμος δε έστιν αυτή η αρετή, ότι ουκ έστιν θεού αρετή. ο γαρ θεός βελτίων της αρετής και ου κατ΄αρετήν έστι σπουδαίος. ούτω μεν γαρ βέλτιον έσται η αρετή του Θεού. διο ανώνυμος η αρετή, η τη κακία τη θηριότητι αντικείμενη. θέλει δε τη τοιαύτη αντικείσθαι η θεία και υπερ άνθρωπον. ωσπερ γαρ και η κακία η θηριότης υπερ ανθρώπων εστίν, ούτω και η αρετή η αντικείμενη.”

πηγή

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.