Παυλόπουλος: Ξένες τράπεζες «ξεφόρτωσαν» τα ελληνικά ομόλογα δύο χρόνια πριν το PSI


Παυλόπουλος: Ξένες τράπεζες «ξεφόρτωσαν» τα ελληνικά ομόλογα δύο χρόνια πριν το PSI

Τα στοιχεία παρουσίασε ο Χρ. Σταϊκούρας μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ…

Σάλο έχουν προκαλέσει τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, καθώς δείχνουν ότι δύο χρόνια πριν το PSI οι ξένες τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» ελληνικά ομόλογα ύψους σχεδόν 110 δισ. ευρώ, τα οποία αγόρασαν οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. 

Σύμφωνα με αυτά από τις αρχές του 2010 μέχρι και το τέλος του 2011, οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, η Τράπεζα της Ελλάδος και ιδιώτες αποταμιευτές, αγόρασαν πολύ μεγάλο αριθμό ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών, «απομειώθηκε εντυπωσιακά».

Πιο συγκεκριμένα ενώ στις 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας εμφανίζεται να κατέχει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 56,9 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό ανέρχεται στα 86,2 δισ. (αύξηση κατά 51,2%).

«Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε κατά το 2010 – δηλαδή κατά την περίοδο εισόδου στο Μνημόνιο και ύστερα» σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ.

Την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών, μειώνεται από 141,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2010, σε 45,9 δισ. το τέλος του ίδιου έτους – και σε 35 δισ. στις 31/12/2011.

«Κατά την περίοδο που η τότε κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και πρωτίστως ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξόρκιζαν κάθε έννοια αναδιάρθρωσης του χρέους, οι αλλοδαπές τράπεζες «ξεφόρτωναν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αγόραζαν οι ελληνικές τράπεζες και ιδίως τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές, που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υπήρξαν τα κυριότερα θύματα από τις απώλειες του PSI» σχολιάζει στη δήλωσή του ο Πρ. Παυλόπουλος.

«Πέρα από την διερεύνηση των ευθυνών εκείνων οι οποίοι οδήγησαν στην κατάσταση αυτή, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί καταλλήλως το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδιωτών ομολογιούχων, κατά τα πρότυπα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ή με παρεμφερείς μεθόδους που θα επιλέξει η κυβέρνηση» καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος.

iefimerida.gr

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Παυλόπουλος: Ξένες τράπεζες «ξεφόρτωσαν» τα ελληνικά ομόλογα δύο χρόνια πριν το PSI

  1. Ὁ/ἡ currentodysseys γράφει:

    Σωπάστε ρε παιδιά… μη σκίζετε τα ιμάτιά σας κρίμα είναι… η κυβέρνηση Παπανδρέου που την υλοποίηση των όσων άρχισε, τη συνέχισε η κυβέρνηση Παπαδήμου με αρωγό τη Ν.Δ και τη διεκδίκησε σθεναρά η Ν.Δ με το Σαμαρά (ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΡΑ), για να τα κάνει πλακάκια με το ΠΑΣΟΚ και να αναιρέσει μετεκλογικά όλα τα προεκλογικά υποσχόμενη, συνεχίζοντας το ίδιο έργο… Άσε ρε Σταϊκούρα και Παυλόπουλε, που τα πουλάτε αυτά… και ο Μπένυ που είναι μαζί σας στο ίδιο έργο σκηνοθέτης (εμείς θεατές) και που ήταν αντιπρόεδρος των περασμένων κυβερνήσεων..;;; …για ΔΗΜΑΡ και παραληρούντα Φώτη Κουβέλη (επίσης, υπεύθυνο παραγωγής στον κυβερνητικό θίασο από κομπάρσους) ας μην αναφερθώ…

    Μοῦ ἀρέσει

  2. Ὁ/ἡ currentodysseys γράφει:

    Για να μην πούμε για τις προσωπικά υπογεγραμμένες επιστολές διαβεβαίωσης του Βενιζέλου προς ιδιώτες κατόχους ομολόγων λίγο πριν το κούρεμα… ξέρεις εσύ Βαγγέλη…

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.