Οι Εξάγγελοι της Θεωρίας του Χάους…


«Δεν ξέρω κανέναν σοβαρό τραπεζίτη που θα ήθελε να πετάξει την Ελλάδα  από την ευρωζώνη», φέρεται ότι δήλωσε τις προάλλες κάποιος υπάλληλος της UniCredit Bank. «Το αντίθετο μάλιστα, φοβόμασταν ότι η Ελλάδα θα αποφάσιζε από μόνη της την έξοδο», συμπλήρωσε τη δήλωσή του ο τραπεζίτης.

Υπάρχουν διάφοροι υπολογισμοί, διαφόρων οικονομολόγων και οικονομολογούντων που υπολογίζουν σε  τερατώδη ύψη το κόστος μιας ελληνικής κατάρρευσης και της εκούσιας επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Δε συμμερίζομαι αυτούς τους υπολογισμούς γιατί αφορούν έναν άλλο κόσμο, των κόσμο των επενδυτών. Βέβαια οι επενδυτές, δηλαδή τα ελεύθερα κεφάλαια που αλωνίζουν τον κόσμο και κερδοσκοπούνε, τέτοιες εκτιμήσεις τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και μέσα στην παντοδυναμία τους πράττουν αναλόγως .

Ο Σόιμπλε μας οδηγεί στην χρεοκοπία! Θα καθυστερήσει η δόση,φωνασκούν και χτυπάνε οι μανιακοί οργανοπαίχτες τα κύμβαλα του πολέμου.

Θα αποδείξει σιγά-σιγά ο χρόνος ότι το έκτρωμα που μας κυβερνά, η τρικέφαλη Ύδρα της νέας μυθολογίας μας, θα καταρρεύσει βαρύγδουπα. Μαζί κι ο ψοφοδεής εγγονός της λογοτέχνισσας μαζί κι ο [παρα]συνταγματολόγος με την ψυχογενή βουλιμία, μαζί κι ο ακροτελεύτιος, επίδοξος σωτήρας.

Τόσο βαρύγδουπα θα πέσουν αυτοί και οι υπόλοιποι Αχρησίμευτοι, όσο βαρύγδουπα σκάνε πάνω στα πεζοδρόμια κάποιοι συμπολίτες μας αυτές τις δραματικές ώρες, όπως πηδάνε από τις ταράτσες γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο στο Δημόσιο Νοσοκομείο που φτιάχτηκε με τους φόρους τους.

Εμάς πάντως, δε θα πρέπει, νομίζω, να  μας απασχολούν οι κινδυνολογίες και τα παιχνίδια των «αγορών». Εμείς θα πρέπει μόνο να θυμόμαστε ότι -το είπε κι ο τραπεζίτης της UniCredit Bank- κανείς δε μπορεί να διώξει την Ελλάδα από την ζώνη του κοινού νομίσματος.

Αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε κι ένα-δυο ακόμα πράγματα:

Είναι άνευ νοήματος να συζητάμε για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα προτού ανασυγκροτηθεί η διαλυμένη παραγωγική βάση της χώρας.

Η έλλειψη πρώτων υλών, η καμπύλη εμπειρίας των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και οι οικονομίες κλίμακας, μεταξύ άλλων, καθιστούν την ιδέα της βιομηχανικής ανάπτυξης της Ελλάδας όνειρο θερινής νυκτός.

Για αντικειμενικούς λοιπόν λόγους, –σε πρώτη φάση, γιατί αυτό είναι το ευκολότερο- οφείλομε να προσηλωθούμε στο στόχο της ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγής και στη βιοτεχνική μεταποίηση που θα προσθέσει αξία στα κατά γενική ομολογία εξαιρετικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της ελληνικής γης.

Δεύτερος άξονας είναι ο τουρισμός. Aλλά είναι αναγκαία η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών τουρισμού και όχι η καταφυγή σε ένα «μαλακό» νόμισμα, για να έρχονται τουρίστες να καταναλώνουν δανέζικο βούτυρο, χυμούς από βραζιλιάνικες παγοκολώνες και ολλανδικά τυριά. Ζητώντας «μαλακό» νόμισμα, παραδεχόμαστε ότι ανταγωνιστικές αγορές είναι η τουρκική ή η αιγυπτιακή, παραγνωρίζοντας τις αγεφύρωτες διαφορές του βιοτικού επιπέδου μεταξύ της Ελλάδας και τέτοιων χωρών.

Ο τρίτος άξονας πρέπει να είναι οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία. Αλλά αυτό το τελευταίο πάει στις Ελληνικές καλένδες διότι απαιτείται η διασύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την παραγωγή, την οποία το αριστεροδεξιό κατεστημένο που ελέγχει τα ελληνικά πανεπιστήμια, την απορρίπτει μετά βδελυγμίας.

H πρόταση για σταθερή ισοτιμία της «νέας δραχμής», που κάποιοι ευαγγελίζονται, αφορά μόνον τις φαντασιώσεις τους, γιατί αυτό θα μπορούσε να προκύψει μόνο σε μια κλειστή οικονομία σοβιετικού ή άλλου τριτοκοσμικού τύπου κι όχι στην Ελλάδα που είναι ένας εξωστρεφής τουριστικός προορισμός. Η ανάπτυξη της μαύρης αγοράς συναλλάγματος σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν ραγδαία και θα πυροδοτούσε ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό που έτσι κι αλλιώς θα προκαλούσε η καταχρηστική εκτύπωση χρήματος για να καλυφθούν τα ελλείμματα. Χρήμα που δε θα ήθελε κανείς να αποταμιεύσει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η περαιτέρω εξαθλίωση των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων θα γινόταν δυσμενέστερη από αυτήν που, έτσι ή αλλιώς, αναμένεται να βιώσουμε στο άμεσο μέλλον.

Ας ξαναδιαβάσομε τον παππού Αίσωπο…

OKTANA 

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

3 ἀπαντήσεις στὸ Οι Εξάγγελοι της Θεωρίας του Χάους…

 1. Ὁ/ἡ Χριστίνα γράφει:

  «Το αντίθετο μάλιστα, φοβόμασταν ότι η Ελλάδα θα αποφάσιζε από μόνη της την έξοδο»,
  Φοβόντουσαν ;

  δλδ τώρα δεν φοβούνται;

  Επίσης να εκφράσω μια αφελή ερώτηση :
  Το εμπορικό ισοζύγιο της κραταιάς Γερμανίας ήδη έχει πέσει στο επίπεδο των εξαγωγών της .
  Άλλωστε η οικονομία της βασίζεται στην Βαριά βιομηχανία (βαριά και ασήκωτη σαν την φουστανέλα του τσολιά) .Αν λοιπόν καταρρεύσει ο νότος , αρχής γενομένης από την Ελλάδα και ακολουθεί κατά πόδας Πορτογαλία και Ισπανία …δεν μιλώ για Ιταλία και Γαλλία , ας μας πουν που ακριβώς θα τα βάλουν τα προϊόντα τους αφενός και κατά δεύτερον ας μας πουν πως θα κλείσουν και την δική τους τρύπα (που ποσώς με ενδιαφέρει αλλά έτσι κουβέντα να γίνεται)

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Asxetos γράφει:

  Αυτό που λέει ο τραπεζίτης είναι αλήθεια, αυτοί είναι ικανοί να θανατώσουν τους μισούς Ελληνες, αλλά όχι και να τους βγάλουν από την φυλακή τους (ευρώ). Από τη φυλακή δραπετεύεις δεν σε ελευθερώνει ο δεσμοφύλακας.
  Παρακάτω ο αρθρογράφος μας λέει
  “Είναι άνευ νοήματος να συζητάμε για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα προτού ανασυγκροτηθεί η διαλυμένη παραγωγική βάση της χώρας.”
  Με ποιό τρόπο όμως θα γίνει αυτό χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού δανεικά δεν μπορούμε να βρούμε, άμεσες επενδύσεις δεν πρόκειτε να γίνουν όσο βρισκόμαστε σ’αυτή τη κατάσταση χρέους και θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε.
  Μου μοιάζει με τις ευχές του Σαμαρά ότι έρχεται η ανάπτυξη από μόνη της (είναι στη γωνία προσοχή μην τρακάρουμε)
  Μόνο με δικό μας νόμισμα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την ανασυγκρότηση της χώρας γιατί με ευχές δεν γίνεται τίποτα
  Κάποιοι το έλεγαν όταν η ανεργία ήταν 10%, τώρα είναι 30%, πόσο πρέπει να φτάσει δηλαδή για να καταλάβουμε ότι δεν πάει άλλο ή μήπως περιμένετε ότι θα αλλάξει κάτι ως δια μαγείας, ή μηπως πιστεύετε ότι αν βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα βρούνε δουλειά όλοι αυτοί.
  Βυθιζόμαστε στη δειλία και περιμένουμε από τους παραδοσιακούς ιστορικά αποικιοκράτες αλλά φίλους και εταίρους να κάνουν τι ,εκτός από αυτό που διαχρονικά έχουν διακριθεί, δηλαδή να μας υποτάξουν ως άλλη μια αποικία τους.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.