Υποβάθμισε την Κύπρο κατά δύο μονάδες η Fitch, με αρνητικές προοπτικές…


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά δύο μονάδες, από BB+ σε BB- με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Τα ομόλογα της Κύπρου, πριν από την υποβάθμιση της Fitch, ήταν ήδη στην κατηγορία junk. Ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι η υποβάθμιση αντανακλά τις πιο αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές, το ότι ο προϋπολογισμός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, όπως και τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας για το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση για την επίσημη ενίσχυση της Κύπρου συνέβαλε, όπως εξηγεί η Fitch, στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και προκάλεσε αμφισβητήσεις για την μεταρρύθμιση του κρατικού τομέα και την διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Η ευελιξία της Κύπρου για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αναφέρει ακόμη η Fitch, μειώθηκε και αυτή καθώς εξαρτάται σε τραπεζικό δανεισμό για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές της Κύπρου, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η ύφεση έχει επιδεινωθεί μέσα στο περισσότερο από το προβλεπόμενο. Για το 2012 η ύφεση θα φτάσει το 2% έναντι ισχνής ανάπτυξης 0,5% το 2011. Η ύφεση θα συνεχιστεί το 2013 και θα παραμείνει ως το 2014. Το έλλειμμα για φέτος προβλέπεται από τη Fitch στο 5% του ΑΕΠ από το 6,3% του 2011και έναντι του στόχου για 2,6%.
Ακόμη, σε ό,τι αφορά το χρέος, η Fitch το υπολογίζει σε 120% ως το 2014 έναντι του 71,1% του 2011 κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης. Οι τρεις βασικές τράπεζες θα χρειαστούν 4 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ, σημειώνει ο οίκος.

tanea.gr

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.