Η Ευρώπη καταρρέει, η Μέρκελ καθυστερεί


Κλυδωνίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μετά και την αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Είχε προηγηθεί η αποτυχία του Eurogroup να πάρει τελικές αποφάσεις για το “ελληνικό πρόβλημα”, κάτι που σημαίνει ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα ή θα υπάρξει λύση ή η ευρωζώνη θα μπει σε ένα πολύ σκοτεινό μονοπάτι…

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει, είναι το γεγονός ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με στόχο να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να αυξηθούν οι πιθανότητες συμφωνίας τη Δευτέρα.
Πέρα από τη σταθερή αντιευρωπαϊκή πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας, η Ευρώπη δείχνει να πληρώνει και την καθυστέρηση που παίζει η Γερμανία, λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Την ώρα που η ευρωζώνη έχει να αντιμετωπίσει την κρίση, χρέους και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης διεκδικούν περισσότερους πόρους, αφαιρώντας τους από αυτές που ταλανίζονται από την ύφεση, όπως η Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ πράττει με βάση το πολιτικό κόστος.
Βασικό της στόχος είναι να μην φανεί ότι επιβαρύνονται οι Γερμανοί φορολογούμενοι για τη σωτηρία του ευρωπαϊκού νότου.
Η στάση αυτή δεν περιορίζεται στο ζήτημα της Ελλάδας, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος είχε υπονομεύσει και τη Σύνοδο Κορυφής, δηλώνοντας ότι πιθανότατα θα χρειαστεί και νέα Σύνοδος Κορυφής στις αρχές του 2013.
Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι βρήκε έναν σύμμαχο στην επιμονή της για περικοπές του προϋπολογισμού, παρά την αντίθεση της Γαλλίας, που είναι πιθανό να αποτελέσει ο επόμενος στόχος των αγορών.
Όπως ήταν φυσικό η στάση αυτή της Γερμανίας την έχει φέρει σε αντιπαράθεση και με τις ΗΠΑ, που μέσω του ΔΝΤ, πιέζουν να επωμιστεί το κόστος ενός ενδεχόμενου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους και ο δημόσιος τομέας.
Το ΔΝΤ φαίνεται διατεθειμένο να κάνει μια μικρή παραχώρηση σχετικά με τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, ωστόσο η διαμάχη αυτή φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με τη Γερμανία να μη δείχνει διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις για το καλό ολόκληρης της ΕΕ.

kafeneio-gr

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.