Θα εκμηδενίσει τις συντάξεις η «επαναγορά»;


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Πανικό προκάλεσε στα ασφαλιστικά ταμεία ο συνδυασμός των ειδήσεων αφενός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα προβεί σε επαναγορά ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών στο 35% της ονομαστικής αξίας τους και αφετέρου ότι το ΔΝΤ αρνήθηκε να δώσει το τμήμα της δόσης προς την Ελλάδα που του αναλογεί αν προηγουμένως δεν εκτιμήσει μετά τις 13 Δεκεμβρίου πώς πήγε η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων. Ο πανικός οφείλεται στο ότι ενδέχεται η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να δώσει εντολή στις διορισμένες διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να προσέλθουν και να δώσουν τα ομόλογα που κατέχουν χάνοντας το… 65% της αξίας τους!!! Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πραγματικό όλεθρο για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη δυνατότητά τους να δίνουν συντάξεις που να διασφαλίζουν υποτυπωδώς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη λεηλατήσει με το «κούρεμα» το 53% της αξίας των ομολόγων που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν τα ξαναληστέψει εκ νέου με την «επαναγορά», δεν θα τους μείνει τίποτα σχεδόν για να δίνουν συντάξεις.

Η υπόθεση δεν είναι καθόλου αστεία και δεν προσφέρεται για δημαγωγία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, υποθέτοντας ότι ένα ασφαλιστικό ταμείο είχε ένα ομόλογο αξίας 100 ευρώ. Με το «κούρεμα» του PSI η κυβέρνηση του έφαγε τα 53 ευρώ. Δεν του έδωσε όμως τουλάχιστον τα υπόλοιπα 47 ευρώ στο χέρι. Οχι. Του έδωσε 15 ευρώ σε διετή ομόλογα με την εγγύηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, τα οποία είναι όντως σίγουρα λεφτά. Τα μόνα σίγουρα, γιατί τα υπόλοιπα 32 που λείπουν του τα έδωσε υποχρεωτικά σε νέα ελληνικά ομόλογα ανύπαρκτης αξιοπιστίας και μάλιστα με μια «μικρή λεπτομέρεια»: Τα πρώτα από αυτά τα ομόλογα συνολικής αξίας 32 ευρώ λήγουν το 2023 και τα τελευταία το 2042!!!

Ζήσε δηλαδή Μάη μου να φας τριφύλλι. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και τι λέει; Να της δώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα ομόλογα ονομαστικής αξίας των 32 ευρώ έναντι… 11 ευρώ!

Με άλλα λόγια, από ένα ομόλογο αξίας 100 ευρώ πέρυσι τον Φεβρουάριο, να έχουν μείνει φέτος τον Δεκέμβριο στα χέρια των Ταμείων 15 συν 11 ίσον… 26 ευρώ!!! Θα τους έχει φάει δηλαδή η κυβέρνηση το… 74% της αξίας του ομολόγου! Πρόκειται αναμφίβολα για τη ληστεία του αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρόκειται για απίστευτο οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα, αν δεν εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από την υπαγωγή τους στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.

Το ίδιο βεβαίως θα συμβεί και με τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και λοιποί δημόσιοι οργανισμοί, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες. Το αδίστακτο της ληστείας έγκειται στο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία (τα νοσοκομεία, τα ΑΕΙ) είναι από τον νόμο υποχρεωμένα να έχουν όλα τους τα αποθεματικά κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τα διαχειρίζεται όπως θέλει αυτή και τους τα κάνει διαρκώς ομόλογα, τα οποία λεηλατούνται ασταμάτητα. Δεν έχουν δηλαδή το δικαίωμα ούτε καν τυπικά οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να καταθέσουν τα λεφτά τους σε μια τράπεζα, να τα βγάλουν στο εξωτερικό, ή να τα προστατεύσουν κατά πώς νομίζουν.

Επαναλαμβάνεται δηλαδή η ίδια απάτη με το «κούρεμα». Οπως τότε είχε εντέχνως καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι με το «κούρεμα» ομολόγων αξίας 200 δισ. ευρώ θα χρωστούσε η χώρα μας 100 δισ. λιγότερα στους ξένους και τελικά διαπιστώσαμε ότι στην πραγματικότητα το «κούρεμα» χρεοκόπησε τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, καταφέροντας παράλληλα καίρια πλήγματα στα νοσοκομεία μας, τα πανεπιστήμιά μας κ.λπ., έτσι θα ξαναγίνει και τώρα με την «επαναγορά».

Θα αποτελειώσει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ τα ασφαλιστικά ταμεία και θα τα κάνει ανίκανα να δίνουν συντάξεις, θα ωθήσει εκ νέου σε κεφαλαιακή ανεπάρκεια τις ελληνικές τράπεζες και θα μας λένε πάλι σε λίγο ότι πρέπει να ξαναδανειστεί η χώρα για να γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πάει λέγοντας. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να μην προχωρήσει σε μια τόσο εχθρική στάση εναντίον των Ελλήνων συνταξιούχων, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι φοβόμαστε τα χειρότερα.

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

3 ἀπαντήσεις στὸ Θα εκμηδενίσει τις συντάξεις η «επαναγορά»;

 1. Ὁ/ἡ Μινώταυρος γράφει:

  Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ Μινώταυρος.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ γράφει:

  ….Ενω ενας Παπαδοπουλος θαλεγε:
  “Το 50% των καταθεσεων ολων των Ελληνων μεγαλοκαταθετων,αιτινες ευρισκονται εις την αλλοδαπην,επιστρεφονται παραυτα εις την ημεδαπην, δια την αποπληρωμην μερους του Ελληνικου χρεους.”
  (Ετσι κι αλλιως κλεμενα ειναι….)
  Πω πω! Πολυ φασιστικο το βρισκω γμτ….

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ AnyparktOs γράφει:

  Τά μυαλά τών αριστεριζόντων (στή ζούλα) “αναλυτών”, έχουν πάθει κάτι σάν σανοποίηση,από τήν απελπισιά τής επερχόμενης ψωμόλυσσας, καί είναι πλέον κατάλληλα μόνον γιά ζωοτροφές “Μινωταύρων” !
  Δυό πράματα, γάργαρα σάν νεράκι :
  1. Πρό τού psi, τά Ομόλογα είχαν αγοραία (Όχι ονομαστική, πέτσινη) αξία, περίπου 15 σέντς, δηλ. κωλόχαρτα από μαυρο χαρτί χαρτοσακκούλας. Μήν μέ ρωτήση ΚΑΝΕΙΣ τό γιατί, διότι θά καταστώ ΒΟΘΡΟΣ.
  Μετά τό PSI, κάτι ψιλούτσικα ΥΠΑΡΚΤΑ μπικικίνια (15 %), πέσανε στίς τσέπες, καί οι κάτοχοι ψιλο-το βουλώσανε. Πήρανε δέ, κάτι άλλα κωλόχαρτα, πού λήγανε τού Αγίου Μούτσου, τά οποία δέ, μόλις κυκλοφόρησαν στήν δευτερογενή, πέσανε στό 14 %, δηλ. άμα ήθελε ένα Ταμείο νά πληρώσει συντάξεις απ’ αυτά, θά πλήρωνε …λιλίτσες…ΜαστροΔελλαστίκ, μοβόρε !
  Δέν είχανε καμμία αξία, άσε πού λόγω πού οι διοικούντες τά ταμεία δέν θά τολμούσαν ΠΟΤΕ νά τά ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ τόσο ξεφτιλισμένα. Ουσιαστικώς δηλ. μπίτ κατά ντίπ άχρηστα.

  Τώρα μέ τό εγγυημένο 35 % επαναγοράς, πάλι κατι-τίς ΥΠΑΡΚΤΟ θά ψιλοτσιμπήσουν οι σκισμένες σάπιες χαρτοσακκούλες, από ξένα λεφτά, τών ΒλακόΕυρωπαίων, πού ευτυχώς πιστεύουν ότι άμα μπατιρίσει η ΕΛΛΑΣ, θά χάσουνε τά διά τής πυραμίδος – μουντζούρη ελπιζόμενα νά ξαναπάρουν πίσω δανεισμένα (όχι μέ λεφτά τών Ελλήνων – τρομάρα τους, αυτοί ούτε τό βρακί τους δέν είναι ικανοί νά δέσουν).

  2. Αυτά πού ισχυρίζονται οι διάφοροι Δελλαστίκ – στήν απελπισία τους διότι τέρμα οι Τράπεζες – Ζόμπι τά δανεικά κι’ αγύριστα στά διάφορα Μήντια πού τούς χρυσο-τρέφανε τόσα χρόνια, δικαιολογούνται ΑΠΟΛΥΤΩΣ. προκειμένου νά ψοφήσουνε στήν πείνα μέ τό ΠΑΡΑΣΙΤΟ-“ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ” τό οποίον ασκούν, κάργα παράσιτα, σού λέει, άς γίνει κουλουβάχατα καί στήν αναμπουμπούλα θά δούμε πώς θά τά κονομήσουμε, πάλι παρασιτώντας, έχει ο Θεός τών Θαλασσοδανείων κι’ αγύριστων.
  Μπάς καί καταλάβατε τίποτα ? Μπά, όχι ,έ ? ΗΜΟΥΝΑ ΣΙΓΟΥΡΟΣ …..

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.