ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Dimosievma Politika

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Οικτρή διάψευση σε όσους πιστεύουν ότι η Τουρκία με την επικράτηση του Ερντογάν στην εξουσία προχώρησε σε βήματα εκδημοκρατισμού, κάνει ο πρόεδρος του İHD, δηλαδή του «Ιδρύματος Ανθρωπινών Δικαιωμάτων της Τουρκίας», Raci Bilici, ο οποίος χαρακτηρίζει το καθεστώς Ερντογάν σαν «αυτοκρατορία του φόβου» και καυτηριάζει τις τρομοκρατικές μεθόδους που ασκεί το τουρκικό καθεστώς  σε όσους διαφωνούν με την τουρκική κυβέρνηση και επιδιώκουν να εκφράσουν δημόσια τις διαφωνίες τους.

Ο Raci Bilici αποκαλύπτει σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην κουρδική εφημερίδα, Özgür Politika, (η οποία όμως δεν εκδίδετε στην Τουρκία, γι’ αυτό και άλλωστε τις δημοσίευσε), ότι μόνο στον μήνα Νοέμβριο συνελήφθηκαν σε όλη την Τουρκία για αντικαθεστωτική δραστηριότητα πάνω από χίλια άτομα, από τα οποία πάνω από 230 ήταν …παιδιά και 300 φοιτητές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του İHD,  κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου συνελήφθηκαν από τις τουρκικές αρχές 1039 άτομα για αντικαθεστωτική δραστηριότητα. Το μεγάλο αυτό κύμα των συλλήψεων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας», μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις συλλήψεις που είχαν γίνει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1971, όταν εκατοντάδες αριστεροί και Κούρδοι είχαν κλειστεί στις τουρκικές φυλακές.

Αλλά και για την προηγούμενη χρονική περίοδο οι αριθμοί των συλλήψεων που παραθέτει ο Raci Bilici είναι πραγματικά εντυπωσιακοί.  Όπως αποκάλυψε, μέσα στο 2011 δώδεκα χιλιάδες εξακόσια άτομα συνελήφθηκαν από το καθεστώς Ερντογάν για αντιπολιτευτική δραστηριότητα ενώ ο αριθμός των συλλήψεων ακλούθησε αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια. Έτσι το 2007 είχαμε  7.100 συλλήψεις για τους ίδιους λόγους,  ενώ το 2009 είχαμε 7.718 συλλήψεις.  Η μεγάλη «έκρηξη» των συλλήψεων έγινε μετά το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρόεδρου του İHD, μεταξύ των ετών 2009 και τέλη του 2011, 27.503 άτομα συνελήφθησαν  με την κατηγορία της δράσης κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και από αυτούς, 6.444 κλείστηκαν στις τουρκικές φυλακές.

Το τραγικό σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι οι τουρκικές αρχές του Ταΐπ Ερντογάν δεν κάνουν καμία διάκριση ηλικίας. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του «Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας», εκατοντάδες παιδιά συλλαμβάνονται και κλείνονται στα μπουντρούμια της τουρκικής ασφάλειας με την κατηγορία της… σύναψης συμμοριών κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 27 Νοεμβρίου, όπου το δικαστήριο της Μερσίνας καταδίκασε 3 παιδιά κουρδικής καταγωγής σε… 57 χρόνια φυλάκισης για αντικαθεστωτική δραστηριότητα. Από τα στοιχεία του Ιδρύματος μαθαίνουμε επίσης ότι από τα τέλη του 2011, δυο χιλιάδες τριακόσια εννέα παιδιά βρίσκονταν στις τουρκικές φυλακές με τις ίδιες κατηγορίες. Πολλά από αυτά τα παιδιά μέσα στις φυλακές τυγχάνουν κακομεταχείρισης με αποτέλεσμα να μην αντέχουν και να βρίσκουν τον θάνατο από τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης τους.  Πρόσφατα σε σχετική επερώτηση του βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος του Μπιτλίς, Hüsamettin Zenderlioğlu, στον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Sadullah Ergin, ο υπουργός   αποκάλυψε ότι οι τουρκικές φυλακές μέχρι το 2016  θα διευρυνθούν ώστε να έχουν την δυνατότητα  κράτησης  για  πάνω από διακόσιες χιλιάδες άτομα.  Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι περισσότεροι από τους κρατούμενους είναι Κούρδοι, αλλά και μέλη διαφόρων πολιτικών οργανώσεων που αντιστέκονται στο καθεστώς Ερντογάν και στην άσκηση της πανισλαμικής και νεοοθωμανικής του πολιτικής.

Αυτή είναι λοιπόν η περίφημη και «δημοκρατική Τουρκία του Ερντογάν, που κάνει μαθήματα δημοκρατίας στην γειτονική Συρία και  για την οποία οι διάφοροι Έλληνες Τουρκολάγνοι  σε κάθε ευκαιρία σπεύδουν να εκφράσουν τον μεγάλο τους θαυμασμό. Θα ήταν καλύτερα αντί να εγκωμιάζουν συνεχώς τον Ερντογάν, να κάνουν και καμία επίσκεψη στις περίφημες τουρκικές φυλακές. Αλήθεια τι έγιναν όλοι αυτοί αριστεροί και μη, «υπερασπιστές» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ; Για την Τουρκία δεν ισχύουν τα όσα μεγαλόσχημα κηρύττουν ;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.