Αφαίμαξη δίχως τέλος: Αυξήσεις μέχρι 48% έχει στα σκαριά η ΔΕΗ


Χαράτσι – σοκ ετοιμάζει για όλους τους καταναλωτές η ηγεσία της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, όπως αποκάλυψε με τον πλέον επίσημο τρόπο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η ΔΕΗ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επικαλείται, μεταξύ άλλων, την άνοδο του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, την αύξηση του κόστους αγορών ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά, τις φορολογικές επιβαρύνσεις στην ενέργεια και τη μνημονιακή υποχρέωση, τα τιμολόγια λιανικής να αντανακλούν το κόστος το αργότερο ως την 1η Ιουλίου του 2013 οπότε και απελευθερώνονται.

Οι αυξήσεις σωρευτικά, σύμφωνα με το αίτημα της ΔΕΗ, διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 24,9%.  Ωστόσο θα είναι υψηλότερες (μπορεί να φτάσουν και το 48%) στις κατηγορίες τιμολογίων που διαμορφώνονται τώρα σε επίπεδα κάτω του κόστους και χαμηλότερες στις περιπτώσεις που υπήρχαν υπερχρεώσεις.

Αναλυτικά όσον αφορά το ύψος των προτεινόμενων από τη ΔΕΗ τιμολογιακών αυξήσεων για τη χαμηλή τάση το 2013, σημειώνονται τα εξής:

α) Η συνολική προτεινόμενη μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων ΧΤ της ΔΕΗ μέσα στο 2013 ανέρχεται σε 24,9% επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος ενός καταναλωτή.

β) Η ως άνω προτεινόμενη (συνολική για το 2013) αύξηση κατανέμεται στα τρία (3) χρονικά βήματα που προτείνει η ΔΕΗ, ως εξής:

• 01.01.2013: μεσοσταθμική αύξηση 10,8% στο συνολικό λογαριασμό.
• 01.05.2013: μεσοσταθμική αύξηση 6,3% στο συνολικό λογαριασμό.
• 01.07.2013: μεσοσταθμική αύξηση 6,1% στο συνολικό λογαριασμό.

γ) Όσον αφορά ειδικότερα το οικιακό τιμολόγιο, η πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει συνολικές μεσοσταθμικές αυξήσεις μέσα στο 2013, που κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, αναλόγως της συγκεκριμένης τιμολογιακής κλίμακας (κατανάλωσης) που εντάσσεται ο κάθε καταναλωτής.

δ) Τέλος, σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ, ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), καθώς και των πολυτέκνων (ΓΤ) παραμένει αμετάβλητος και διατηρείται στα ίδια επίπεδα με το 2012.

Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί ωστόσο από τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ και την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Αφαίμαξη δίχως τέλος: Αυξήσεις μέχρι 48% έχει στα σκαριά η ΔΕΗ

 1. Ὁ/ἡ GEO γράφει:

  Αναρωτήθηκε αραγε κανεις γιατι αυξησεις και οχι μειωσεις;
  Η ΔΕΗ μεσα στα 2,5 αυτα χρονια εχει κανει ,μειωσεις προσωπικου ,μειωσεις μισθων προσωπικου ,μειωσεις εγκαταστασεων ,μειωσεις υποδομων και εχουν ενταχθει στο συστημα και οι ΑΠΕ που λειτουργουν διχως κοστος(απο μερους της ΔΕΗ)
  Για να το πω διαφορετικα ,το παραγομενο απο τις ΑΠΕ εργο εαν το παρήγε η ΔΕΗ θα ηταν πολλαπλάσια ακριβοτερο .(να μην μπω σε λεπτομέρειες)

  Αρα γιατι αυξησεις και οχι μειώσεις ;
  Εμενα παντως μου φανταζει οτι υπακουν στο δογμα ,ο πλουτος προς τα επανω,διοτι με το λιγο μυαλο που μου αφησαν να εχω ,λογικη λυση στις αυξησεις δεν μπορω να βρω!

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.