Τα αδύναμα έθνη ψάχνουν για δίκιο, τα δυνατά έθνη ψάχνουν το συμφέρον


Θα μπορούσα να το γράψω και αλλιώς: Ο δειλός μιλά για δίκια και ο τολμηρός μιλά για συμφέροντα.

Αλλά θα μπορούσα και να γράψω: Το δίκιο εκπροσωπεί το παρελθόν και το συμφέρον το μέλλον.

Ο κύριος λόγος που ως λαός συνολικά και όταν λέω συνολικά εννοώ και τους πολιτικούς αλλά και τους απλούς πολίτες, που μας κρατά σχεδόν πάντα πίσω από την εξέλιξη των πραγμάτων, είναι το γεγονός ότι ως κοινωνία βάζουμε μπροστά το δίκιο και πίσω το συμφέρον.

Αν κανείς ακούσει της δηλώσεις των Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών, σχεδόν στο σύνολο τους επικαλούνται το δίκιο ως επιχείρημα για να υποστηρίξουν μια όποια θέση τους, ενώ την ίδια στιγμή μιλούν για συμφέροντα που έχουν οι άλλοι.

Ομοίως σχεδόν σε όλα τα τηλεοπτικά παράθυρα, ανεξάρτητος του αν το θέμα αφορά την πολιτική ή κάποιο κουτσομπολιό, το σύνολο των παρευρισκομένων επικαλείται το δίκιο και όχι το συμφέρον, για την στήριξη της όποιας άποψης.

Το δίκιο έχει αξία μόνο αν αυτό ταυτίζετε με κάποιο μελλοντικό συμφέρον, διαφορετικά η ενασχόληση με το δίκιο είναι χάσιμο χρόνου και στόχου.

Το συμφέρον, έχει περισσότερη αξία από ότι το δίκιο, γιατί το συμφέρον έχει πάντα σχέση με το μέλλον, χωρίς βέβαια να παραβλέπομαι ότι τα δυνατά έθνη και οι δυνατοί λαοί, έχουν πάντα την δύναμη να κάνουν τους υπόλοιπους λαούς να βλέπουν το δικό τους συμφέρον ως δίκιο.

Ποιό απλά, η ελληνική κοινωνία είναι αδύναμη και ανώριμη να προχωρήσει μπροστά, γιατί για τον εαυτό της επικαλείται το δίκιο, ενώ συνεχώς  αναγνωρίζει ότι οι άλλοι βλέπουν για τον εαυτό τους μόνο συμφέρον.

Όσο θα συνεχίζουμε ως λαός να βάζουμε το δίκιο μπροστά  από το συμφέρον, τόσο θα συνεχίζουμε να είμαστε πίσω από τους υπόλοιπους.

Και όταν λέω συμφέρον, δεν εννοώ βέβαια μόνο το οικονομικό, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων το πολιτικό η το γεωπολιτικό συμφέρον είναι πολλαπλάσιο του οικονομικού, μια τέτοια περίπτωση ήταν η μικρασιατική καταστροφή, όπου η όπως γράφουν οι ιδικοί η Τουρκία έχασε οικονομικά αλλά κέρδισε πολιτικά με αποτέλεσμα σήμερα που έχει ανακτήσει και το οικονομικό πλεονέκτημα να έχει εντελώς αποθρασυνθεί.

Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε: “Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό, ότι είναι αληθινό ”, εγώ ως αληθινό βλέπω ότι ένα έθνος μπορεί να πετύχει τα πάντα, αρκεί να θέλει να τα διεκδικήσει.

Ο Πάολο Κοέλιο έγραψε:” όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις “

Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με τα δίκια μας, ας ασχοληθούμε με τα συμφέροντα μας ως έθνος και να είμαστε σίγουροι ότι αυτά μια μέρα θα καταστούν ως δικό μας δίκιο, στα μάτια των άλλων.

Το δίκιο είναι κτήμα των αδυνάτων.

Το συμφέρον είναι κτήμα των δυνατόν.

Θα σου δώσω όσο δίκιο θέλεις, αρκεί να μου δώσεις αυτά που με συμφέρουν.

Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη.

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

5 ἀπαντήσεις στὸ Τα αδύναμα έθνη ψάχνουν για δίκιο, τα δυνατά έθνη ψάχνουν το συμφέρον

 1. Ὁ/ἡ Γιάννης γράφει:

  Πολύ καλή και λεπτομερής επισύμανση.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ kynorodi γράφει:

  Aν πιστεύεις όντως ότι ένα έθνος μπορεί τα πάντα να πετύχει αρκεί να τα διεκδικήσει γιατί να μη διεκδικεί το δίκιο που είναι πάντα συμφέρον όλων, αντίθετα με το συμφέρον ;

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

  Kαι αν το συμφέρον μας δεν είναι δίκαιο για μας; Γιατί το συμφέρον καθορίζει τον στόχο. Η δικαιοσύνη τον τρόπο.

  Μοῦ ἀρέσει

 4. Ὁ/ἡ Μινώταυρος γράφει:

  Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ Μινώταυρος.

  Μοῦ ἀρέσει

 5. Ὁ/ἡ Γιάννης γράφει:

  Πολύ σωστή είναι η ανάλυση, διότι όταν διεκδικείς το δίκιο σου είσαι πάντα σε θέση άμυνας και προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Όταν επιζητάς το συμφέρον σου είσαι πάντα μπροστά, βλέπεις το μέλλον σου κι αδιαφορείς τα γύρω παπαγαλάκια που προσπαθούν να σε σταματήσουν από ζήλια και δόλο.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.