Τούρκος αρχαιοκάπηλος διεκδικεί κυπριακούς θησαυρούς


Byzantine_Mosaic_Beiteddine_KTICIC-620x400Απύθμενο το θράσος και η προκλητικότητα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου,Αϊντίν  Ντικμέν. Σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα, όχι μόνο διεκδικεί κυπριακούς θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας ως προίκα της γυναίκας του, αλλά σε περίπτωση επιστροφής τους, απαιτεί οικονομικά ανταλλάγματα εκατομμυρίων από την εκκλησία.

Οι κυπριακές αρχαιότητες, είχαν εντοπιστεί στο διαμέρισμα του στο Μόναχο, μετά από συντονισμένες ενέργειες της ιδρύτριας του Οργανισμού Walk of truth, Tασούλας Χατζηττοφή και της γερμανικής αστυνομίας και εδώ και 15 χρόνια βρίσκονται στον αστυνομικό σταθμό της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο αναδημοσιεύει με πρόσθετες πληροφορίες η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος, όχι μόνο διεκδικεί τις αρχαιότητες ως προίκα της γυναίκας του, αλλά ζητεί τώρα και οικονομικά ανταλλάγματα από την Εκκλησία σε περίπτωση επιστροφής τους.

Το 2010 ο Αϊντίν είχε καταδικαστεί από γερμανικό δικαστήριο, άσκησε όμως έφεση και η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο δικηγόρος του απαιτεί 5 με 6 εκ. για να συναίνεση στην επιστροφή των κειμηλίων, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 70 με 120 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο γερμανικό δημοσίευμα, ο δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιπρότεινε να απαλλάξει τον Ντικμέν από τις δικαστικές δαπάνες, αλλά δεν αποδέχεται. Το Ανώτατο Δικαστήριο, αναμένει το πόρισμα ειδικού εκτιμητή για τις αρχαιότητες για να αποφασίσει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η επιστροφή των αρχαιοτήτων, αναδεικνύεται σε πολύπλοκη διαδικασία σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι μόνο όταν αποδειχθεί ξεκάθαρα ο ιδιοκτήτης θα επιστραφούν τα έργα.

Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία παραμένει βαλτωμένη για πολλά χρόνια. Η ιδρύτρια του Οργανισμού Walk of truth, Tασούλα  Χατζηττοφή, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το μέλλον των αρχαιοτήτων, οι οποίες κατακρατούνται σε αστυνομικό σταθμό του Μονάχου από το 1997. Με δηλώσεις της στο Φιλελεύθερο, η κ. Χατζηττοφή, χωρίς την οποία δεν θα εντοπίζονταν τα κειμήλια, τονίζει ότι εάν ευσταθούν τα όσα γράφονται στη γερμανική εφημερίδα, τότε πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι ήταν εντεταλμένοι όλα αυτά τα χρόνια να φροντίσουν για τον επαναπατρισμό των εικόνων.

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολίασε τα όσα αναφέρονται στις Τομές στα Γεγονότα.

sigmalive.com

Παρακολουθήστε το βίντεο

 

 

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.