Ακόμη ένα πλοίο επιστημονικών ερευνών αποκτά η Τουρκία


πλοίο ωκεανογραφικών ερευνών με 12μελές πλήρωμα,  μήκους 45 μ. και πλάτους 9 μ., στο οποίο εδόθη η ονομασία «TÜBİTAK Marmara

Ψηφιακή απεικόνιση του νέου πλοίου ωκεανογραφικών ερευνών ονομασία TÜBİTAK MΑRMARA.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Ιδρύματος Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών TÜBİTAK, εντός του μηνός Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η καθέλκυση του πρώτου πλοίου επιστημονικών ερευνών που ναυπηγήθηκε από την τουρκική εταιρεία Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon Sanayi με εγχώρια συμμετοχή σε ποσοστό 60%. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα πλοίο ωκεανογραφικών ερευνών με 12μελές πλήρωμα,  μήκους 45 μ. και πλάτους 9 μ., στο οποίο εδόθη η ονομασία «TÜBİTAK Marmara» και το κόστος ναυπήγησής του ανήλθε στα 13.800.000 τουρκικές λίρες (5.823.000 ευρώ). Σημειωτέον ότι το εν λόγω πλοίο θα υπάγεται στο TÜBİTAK και θα επιβαίνουν σε αυτό 11 επιστήμονες. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ερευνών σε βάθος 3.000 μ. για θέματα που αφορούν στην έρευνα-διάσωση, στην έρευνα πετρελαίου, στη θαλάσσια ρύπανση και σε σεισμολογικές έρευνες. Κατά την επίσκεψη του στο ναυπηγείο ενόψει των προετοιμασιών καθέλκυσης, ο Τούρκος υπουργός Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Nihat Ergün επισήμανε ότι η Τουρκία εφόσον το θελήσει θα χρησιμοποιήσει το πλοίο «TÜBİTAK Marmara» σε έναν ευρύ κύκλο αποστολών συμπεριλαμβανομένων της έρευνας-διάσωσης και της έρευνας πετρελαίου.Επισημαίνεται ότι το πλοίο «TÜBİTAK Marmara», σε συνδυασμό με το νεοαποκτηθέν νορβηγικό πλοίο σεισμολογικών ερευνών «Polarcus Samur» (σ.σ. θα μετονομασθεί σε «Βarbaros Hayrettin Paşa») αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων, δίδει τη δυνατότητα στην Τουρκία να πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες, νόμιμες ή μη, όπου και όποτε αυτή το θελήσει.
Τέλος, ας σημειωθεί ακόμη ότι στις 24-8-2012, ο συντάκτης του παρόντος, σε άρθρο του με τίτλο: «Τουρκικά παιχνίδια στο Αιγαίο», είχε επισημάνει ότι η Άγκυρα, η οποία ακολουθεί τη στρατηγική της ελεγχόμενης έντασης και της σταδιακής δημιουργίας τετελεσμένων φαίνεται να περνά βαθμιαία στο επόμενο στάδιο. Δηλαδή, οι Τούρκοι, από τη «δυναμική» αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο με πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη («αβλαβείς» διελεύσεις μέχρι το Σούνιο, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Ελλάδος κ.λπ.) περνούν σε μια ηπιότερη μεν, αλλά πιο ύπουλη τακτική, χρησιμοποιώντας ερευνητικά πλοία με πανεπιστημιακούς τα οποία θεωρητικώς δεν χρειάζονται την άδεια της ελληνικής πλευράς για να πραγματοποιήσουν τις συγκεκριμένες έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Στην περίπτωση δε, που η Τουρκία θα θελήσει να αυξήσει την ένταση τότε θα συνοδεύσει το ερευνητικό σκάφος της με πολεμικό πλοίο.

Xρήστος Μηνάγιας

Πηγή

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.