Αυτή η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για πολύ ακόμη


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

Ανεξάρτητα από την τελική απόφαση που θα ληφθεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το τελικό ύψος του κοινοτικού προυπολογισμού και τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα, το πολιτικό συμπέρασμα έχει ήδη εξαχθεί:η ΕΕ μπαίνει σε έναν πολιτικό, οικονομικό και  ιδεολογικό λαβύρινθο όπου θα στροβιλίζεται τα επόμενα χρόνια με τις πιθανότητες αποσύνθεσής της, να είναι περισσότερες από τις πιθανότητες ανάπτυξης της οικονομίας, της δημοκρατίας, του πολιτισμού και διατήρησης ενός κοινωνικού στάτους που κατακτήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Ολοι παραδέχονται ότι ο νέος κοινοτικός προυπολογισμός για την περίοδο 2014-2020, είναι αντιαναπτυξιακός κυρίως δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα  φτώχειας και ανεργίας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες. Η σύγκρουση βορρά –νότου με τις βόρειες χώρες να θέλουν μείωση του προυπολογισμού και τις νότιες αύξηση αποτελεί συνέχεια της σκληρής πολιτικής που εφαρμόζεται και τώρα . Δηλαδή οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης να κατηγορούν τις νότιες για σπατάλη, για τα χρέη για υψηλούς μισθούς και συντάξεις να τις δανείζουν με σκληρούς όρους και να θέλουν ουσιαστικά μια νέα ΕΕ κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.Αλλά μάλλον αυτό είναι τεχνητό δίλημμα γιατί οι στόχοι είναι άλλοι.

Τώρα , το θέμα δεν είναι αν οι χώρες του βορρά θα επιβληθούν ακόμη περισσότερο, αλλά αν θα υπάρχει και ποια ΕΕ σε μερικά χρόνια. Η συζήτηση που εξελίχθηκε κυρίως τους τελευταίους μήνες γύρω από τον κοινοτικό προυπολογισμό, κατέγραψε ορισμένα νέα στοιχεία, που σύντομα θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για μια νέα Ευρώπη.

Πρώτο στοιχείο είναι η επιβολή του γερμανικού μοντέλου πολιτικής διαβούλευσης. Η ΕΕ πάντα συζητούσε, διαφωνούσε και πάντα κατέληγε σε συμφωνίες εν μέσω συμβιβασμών όλων των πλευρών. Τώρα η Γερμανία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο . Τροποποιεί τις    Συνθήκες, επιβάλλει αυστηρή επιτήρηση, ρυθμίζει τους προυπολογισμούς, διαλύει τα κοινωνικά συστήματα προστασίας των αδύναμων, επιβάλει λιτότητα , ποινές και ουσιαστικά διοικεί την ΕΕ. Αυτή η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για πολύ ακόμη.

Δεύτερο στοιχείο είναι η έλλειψη πολιτικού σχεδίου και οράματος. Αυτή τη στιγμή  στο τραπέζι ,δεν υπάρχει ούτε μία πρόταση, ούτε μία ιδέα που να είναι ικανή να κινητοποιήσει, να εμπνεύσει , να συνεγείρει τους λαούς της Ευρώπης. Σε κανένα απολύτως τομέα η ΕΕ δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μια αίσθηση επανεκκίνησης, ζύμωσης με τις κοινωνίες και δημιουργίας προσδοκιών. Αυτό είναι και το χειρότερο. Κοινωνίες που δεν ελπίζουν, οδεύουν σε κρίσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Τρίτο στοιχείο είναι η πλήρης επιβολή του τεχνοκρατικού μοντέλου διοίκησης. Τράπεζες, πολυεθνικές και λίγα λόμπυ επιβάλλουν την λογιστική αντίληψη στην πολιτική με συνέπεια τα πολιτικά συστήματα να βρίσκονται εγκλωβισμένα σε έναν φαύλο κύκλο αριθμολαγνείας και στατιστικών μοντέλων που προκαλούν κατάθλιψη και αποστροφή . Η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει μόνο πρόβλημα μεγάλων ηγετών, είναι στο σύνολό τους τα πολιτικά συστήματα που δείχνουν κουρασμένα και παρασυρμένα από ένα τσουνάμι οικονομισμού που δεν αφήνει την πολιτική να αναπνεύσει και μοιραία η κρίση εξελίσσεται ραγδαία.

Η Ελλάδα

Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα επιβεβαιώνει την τραγική της θέση, καθώς βλέπει έναν δυνατό τυφώνα να πλησιάζει προς το μέρος της. Το γεγονός ότι η χώρα μας θα πάρει περίπου 8 δις λιγότερα από την περίοδο 2007-2013, δεν είναι μόνο μια  ακόμη πινελιά στην τραγική εικόνα της οικονομίας είναι ταυτόχρονα και μια βίαιη επιβεβαίωση ότι η ανάπτυξη όχι μόνο αργεί, αλλά δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα.

Είναι αδιανόητο και για την ΕΕ συνολικά και για την Ελλάδα ειδικότερα, να περιμένει κανείς ότι χωρίς στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό , επενδύσεις σε υποδομές, καινοτομία και εκπαίδευση ,είναι ποτέ δυνατό να αναπτυχθεί η χώρα σε στέρεες βάσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι όταν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την ανεργία των νέων και την έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής, είναι ποτέ δυνατό να αντιστραφεί η σημερινή πορεία .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών για την οικονομία, η επίτευξη των στόχων του Μνημονίου είναι αδιανόητη και προβλέπουν ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα για να αντλήσει νέους πόρους. Αλλά από πού? Η ΕΕ οδηγείται σε ύφεση και σε ενίσχυση των εθνικών πολιτικών, εις βάρος των κοινοτικών. Η κοινοτική αλληλεγγύη πάνω στην οποία στηρίχθηκε ιδεολογικά όλο το οικοδόμημα έχει καταρρεύσει εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Σε αυτή την πραγματικότητα η Ελλάδα και το πολιτικό της σύστημα δεν έχει απαντήσει, ούτε έχει προετοιμαστεί για το πώς θα απαντήσει.

Είναι σχεδόν υποχρεωτικό να σκεφθούν οι πολιτικές δυνάμεις τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΕΕ, που οδηγείται σε μεγάλη και παρατεταμένη κρίση , από την οποία ή θα προκύψει μια νέα Ενωση ή θα αποσυνθεθεί. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα βρίσκεται στις παρυφές της Κοινότητας , χωρίς φωνή, χωρίς πολιτική, χωρίς διαπραγματευτικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστεί  και η  όξυνση της κρίσης στη χώρα μας.

Τα προβλήματα είναι πολιτικά και μόνο η πολιτική μπορεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις. Σήμερα θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αποφάσεις όμως που θα συγκαλύψουν την μεγάλη κρίση κάτω από τόνους αριθμών και στατιστικών, που καμία σχέση δεν έχουν με την πολιτική και οικονομική κρίση και είναι βέβαιο, ότι από αύριο θα μιλάμε για όξυνση. Μια ΕΕ που δεν ξέρει που βαδίζει και μια Ελλάδα που ξέρει ότι βαδίζει με ακρίβεια προς το χάος.

πηγή

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.