Γιατί προδίδουν την πατρίδα τους οι Τούρκοι αξιωματικοί; ΙΙ


mustafa-kemal

Του Σ. Καλεντερίδη

Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο τεράστιο ζήτημα που ανέκυψε από τη δήλωση που έκανε η βουλευτής Γκιουλέρ στην τουρκική εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με την οποία το κουρδικό έθνος (μιλέτ), είναι κατώτερο και δεν μπορεί να θεωρείται ίσο με το τουρκικό έθνος (ουλούς). Σε διευκρινιστικές δηλώσεις που έκανε, θέλοντας να δικαιολογήσει τη θέση της, είπε ότι το τουρκικό έθνος είναι ένα συνοθύλευμα φυλών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων που ενώθηκαν το 1923, για να αποτελέσουν το νέο τουρκικό έθνος.

Κατά την άποψή μας η ομολογία αυτή, που έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού έγινε μέσα στην αίθουσα της «Εθνοσυνέλευσης του Μεγάλου Τουρκικού Έθνους» (sic) και έχει καταγραφεί στα πρακτικά, φέρνει στο προσκήνιο ένα τεραστίας σημασίας ζήτημα, αυτό της εθνοφυλεκτικής συγκρότησης του λεγόμενου τουρκικού έθνους. Αν δε αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συγκρότηση αυτή, δηλαδή ομογενοποίηση δια της βίας από το κεμαλικό κράτος διαφόρων φυλών και πληθυσμιακών ομάδων, ορισμένες από τις οποίες, μάλιστα, αποτελούν υπολείμματα γενοκτονιών και βίαιων εξισλαμισμών που έγιναν σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μπορεί να καταλήξει και σε ένα συμπέρασμα για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται η πατριωτική συνείδηση των σύγχρονων Τούρκων.

Φυσικά το θέμα είναι τεράστιο και απαιτεί σοβαρή μελέτη, αφού η συγκρότηση της εθνικής και πατριωτικής συνείδησης των Τούρκων αποτελεί μια διαδικασία που -εκτός από την καταγωγή- επηρεάζεται και από μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως είναι η επίσημη κρατική ιδεολογία, η επίσημη ιστορία, η θρησκεία και ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλονται όλα αυτά στον πολίτη.

Εμείς θα αναφερθούμε σε ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί την τουρκική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, το οποίο θα μας βοηθήσει να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για το θέμα.

Από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, ένας Τούρκος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού, έστησε ένα κύκλωμα νεαρών γυναικών, οι οποίες παρέσερναν αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αξιωματούχους της ΜΙΤ και ευαίσθητων υπηρεσιών του τουρκικού κράτους, τους βιντεοσκοπούσαν και στη συνέχεια τους εκβίαζαν. Παράλληλα, μέσα από τη διαδικασία της κρεβατοκάμαρας και του εκβιασμού, συνέλεγαν πληροφορίες για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης και την κορυφή της κρατικής εξουσίας.

Στα δίχτυα αυτής του δικτύου εκβιασμών και κατασκοπίας έπεσαν 1027 άτομα, από τα οποία τα 831 δεν έκριναν σκόπιμο να κάνουν μήνυση τους εκβιαστές, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση.

Πώς αποκαλύφθηκε;

Μετά από χρόνια λειτουργίας του δικτύου, αποκαλύφθηκε μετά από δυο ηλεκτρονικά μηνύματα που έφθασαν στις αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Στα χέρια των διωκτικών αρχών έπεσαν πληροφορίες για ανώτατα μέλη της κυβέρνησης, για την συγκρότηση της ΜΙΤ, σχέδια στρατηγικής και σχεδόν όλα τα άκρως απόρρητα σχέδια επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού, της αεροπορίας και του στρατού ξηράς, σχέδια ασφαλείας στρατοπέδων, οι περιοχές κάλυψης των ραντάρ της αεροπορίας και οι «τρύπες» που αφήνουν για να διεισδύσει απαρατήρητη η ελληνική πολεμική αεροπορία, οι περιοχές αναμονής και πύλες εισόδου στο Αιγαίο των υποβρυχίων, τα σχέδια επιχειρήσεων των ΤΕΔ για την περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει ΑΟΖ, και για μια σειρά από θέματα, που δεν θα μπορούσε να οργανώσει και να συλλέξει το καλύτερο δίκτυο κατασκοπίας του κόσμου.

Για το ζήτημα αυτό συνελήφθησαν περισσότεροι από εκατό Τούρκοι αξιωματικοί, ανάμεσα στους οποίους ο Επιτελάρχης του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Βεϋσέλ Κιοσελέ (Veysel Kösele), ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές, για να αφεθεί ελεύθερος κατόπιν παρέμβασης του ίδιου του πρωθυπουργού, αφού είχε προηγηθεί απειλή παραίτησης του ίδιου του αρχηγού του Τ/ΓΕΝ και παράκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για αποφυλάκιση. Αργότερα ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή του Στόλου, με αποτέλεσματο Τ/ΠΝ να μην διαθέτει σήμερα ναύαρχο τεσσάρων αστέρων, πλην του αρχηγού του.

Φυσικά τίθενται πολλά ζητήματα, όπως αυτό της ασφάλειας πληροφοριών και το σε ποιες ξένες χώρες κατέληξε όλο αυτό το υλικό. Όμως αυτά είναι ζητήματα που δεν θα μας απασχολήσουν στο παρόν άρθρο.

Αυτό που απασχολεί το άρθρο μας είναι το πώς όχι ένας αλλά πολλές δεκάδες ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί παρέδωσαν εθνικά σχέδια σε ένα κύκλωμα εκδιδομένων γυναικών, προδίδοντας στην ουσία την πατρίδα τους.

Επαναλαμβάνουμε, το ζήτημα είναι τεράστιο, όμως ακριβώς επειδή πρόκειται για συμπεριφορά όχι ενός αλλά σχεδόν του συνόλου των αξιωματικών που έπεσαν στα δίχτυα του εν λόγω κυκλώματος, μας επιτρέπει να πούμε ότι η πατριωτική συνείδηση των Τούρκων, ακόμα και των αξιωματικών, είναι αυτή του συνοθυλεύματος εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, που ομογενοποιήθηκαν με τη βία, με «συγκολλητική ουσία» κίβδηλες ηθικές αρχές, κεμαλικές/ρατσιστικές ιδεολογίες και μια ψευδέστατη επίσημη ιστορία.

Το αποτέλεσμα το είδαμε παραπάνω και θα επανέλθουμε με …καυτά στοιχεία στο θέμα, στο οποίο εκτός των αξιωματικών εμπλέκονται και διπλωμάτες!
κυριακάτικη δημοκρατία / infognomon

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.