Πιέζει η Τουρκία για «λύση» του Κυπριακού


Picture 0 for Πιέζει η Τουρκία για «λύση» του Κυπριακού

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση που έπληξε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία πλην της οικονομικής εξασθένισης, επέφερε και αποδυνάμωση των ερεισμάτων τους στα διεθνή φόρα

Πριν από κάτι άλλο, επιβάλλεται να ειπωθεί πως όταν η Τουρκία μιλά για λύση του Κυπριακού, εννοεί δημιουργία κράτους όπως προέβλεπε το Σχέδιο Χάνεϊ, του Βρετανού διπλωμάτη-επιχειρηματία, το οποίο Σχέδιο πήρε το όνομα του Ανάν, για τους προφανείς τυπικούς λόγους.

Ο εν λόγω Λόρδος δεν χάνει την ευκαιρία να επιρρίπτει ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους για την μη επίλυση του Κυπριακού, επειδή καταψήφισαν το Σχέδιό του.

Τώρα επανέρχονται οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση που έπληξε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία πλην της οικονομικής εξασθένισης, επέφερε και αποδυνάμωση των ερεισμάτων τους στα διεθνή φόρα. Πέραν αυτού, ο κ. Νταβούτογλου, αμέσως με την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στον προεδρικό θώκο της Κύπρου, υπενθύμισε πως ο Κύπριος πρόεδρος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, άρα δεν θα έχει αντίρρηση να επαναφερθεί προς ψήφιση.

Βέβαια, ο κ. Αναστασιάδης διαβλέποντας ότι το κλίμα στις εκλογές θα ήταν εναντίον του, λόγω αυτής της τοποθέτησης, φρόντισε σε ανύποπτο χρόνο να δηλώσει, ότι το Σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επαναφερθεί. Όμως, φρόντισε να προσθέσει πέντε λέξεις, που -αποκρυπτογραφούμενες- στην ουσία ανέτρεπαν την προηγούμενη δήλωση: «Με την μορφή που είχε», είπε. Αν ρετουσαρισθεί δηλαδή λίγο -να αλλάξει η αρίθμηση των σελίδων;- τότε το συζητά.

Πέρα από τις συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων -έως και προσβλητικές, όπως να ζητήσει η Κύπρος δάνειο από την Τουρκία ή να φύγει από ευρώ και να ενταχθεί στην τουρκική λίρα- η Τουρκία περίμενε την επίσκεψη στην Τουρκία του Αμερικανού υπουργού επί των Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι, ώστε να θέσει πλέον το ζήτημα δημόσια.

Στο Κυπριακό υπάρχει “ένα παράθυρο ευκαιρίας”, ανέφερε ο υπουργός επί των Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στον Αμερικανό ομόλογό του: «Ανέφερα στον κ. Κέρι ότι περιμένουμε από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με το θέμα», είπε o κ. Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους, και εξήγησε τι εννοεί “παράθυρο ευκαιρίας”, τονίζοντας ότι μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις, που θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά.

«Αν αξιολογηθούν σωστά και δεν επισκιαστούν από ψυχολογικούς παράγοντες και την οικονομική κρίση, μπορεί να αποδειχθούν η κατάλληλη ευκαιρία για μια μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο. Η λύση του σημαντικού αυτού προβλήματος στην ανατολική Μεσόγειο θα εξασφαλίσει μια σημαντική ανακούφιση του ατλαντικού άξονα και κυρίως στις σχέσεις ΝΑΤΟ- ΕΕ», είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε, ότι και ο κ. Κέρι του είπε πως αισθάνεται ότι στη σημερινή συγκυρία υπάρχει “ένα παράθυρο ευκαιρίας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” της Λευκωσίας, η Άγκυρα μεθοδεύει ένα τρίπτυχο αξιοποίησης της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, υπό την καθοδήγηση του Λονδίνου, το οποίο δίνει την αμέριστη συμπαράστασή του στην Άγκυρα.

Προσβλέπει στο άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, που παραμένουν κλειστά λόγω μη επίλυσης του Κυπριακού, με την σθεναρή έως σήμερα αντίσταση της Λευκωσίας, επιδιώκει το “κλείσιμο” του Κυπριακού, και παράλληλα την διασφάλιση, ότι τα κυπριακά κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα “μπλοκαριστούν” και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να δώσουν οικονομικές ανάσες στην Κύπρο, με προφανή σκοπό να βρεθεί αυτή στο έλεος των εξελίξεων, χωρίς διέξοδο και περιθώρια αντίδρασης.

Οι ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας, αναφέρουν ότι κύκλοι της Κομισιόν εκφράζουν κατανόηση στη “νέα πολιτική κατεύθυνση” (new line of thought) που χαράχθηκε από το Φόρεϊν όφις, επιδιώκοντας σε πρώτο χρόνο το άνοιγμα νέων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Σκοπός της Άγκυρας είναι να διασφαλίσει το άνοιγμα του κεφαλαίου “Περιφερειακή Πολιτική” -πιθανότατα τον Ιούνιο, μετά το πράσινο φως που άναψε και η γαλλική κυβέρνηση Ολάντ- αλλά και να επιχειρήσει να πείσει τις Βρυξέλλες για “εκπτώσεις” στα κριτήρια που απαιτούνται για άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου, εστιάζοντας την προσπάθειά της, στην “Κοινωνική Πολιτική και Απασχόληση”…

Ο Μακεδών

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Πιέζει η Τουρκία για «λύση» του Κυπριακού

 1. Ὁ/ἡ Δημήτρης Ματζεριώτης γράφει:

  Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τη σημερινή τους κατάντια. Όταν βλέπεις έναν λαό να καταψηφίζει τον ηγέτη που τον κατέστησε εθνικά υπερήφανο(Τάσος Παπαδόπουλος) και του εξασφάλισε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και στη θέση του εκλέγει τον υβρτιστή των θεμελιωτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (αγωνιστές της ΕΟΚΑ) κάθε σςχόλιο είναι περιττό. Τώρα ας ανόίξουν τα μάτια τους γιατί καθώς τα πράγματα δείχνουν οι φίλοι και σύμμαχοί μας θέλουν να τουρκέψουν το νησί τους.
  Δημήτρης Ματζεριώτης

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ GEO γράφει:

  Να την πιεσουμε κι εμεις τοτε!

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.