Στις καλένδες θέτει την τραπεζική ενοποίηση ο Σόιμπλε


DUBLIN (Reuters)

Των  Annika Breidthardt and John O’Donnell

Η Γερμανία δήλωσε  ότι η τραπεζική ένωση  θα απαιτήσει αλλαγές στο δίκαιο της ΕΕ,  μια δήλωση που θα μπορούσε να επιβραδύνει την ολοκλήρωση του σχεδίου  που έχει στόχο τη στήριξη του  κοινού νομίσματος.

Μιλώντας το Σάββατο στη Γερμανία , μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε  ότι η συνθήκη  της Λισαβόνας   θα πρέπει να αλλάξει για να επιτραπεί η θέσπιση κοινών κανόνων σχετικά με το κλείσιμο προβληματικών τραπεζών , θέμα το οποίο είναι ένα κεντρικό στοιχείο της τραπεζικής  ένωσης.

” Η Τραπεζική Ένωση έχει νόημα μόνο αν  ταυτόχρονα  έχουμε κανόνες για την αναδιάρθρωση  και την “επίλυση” τραπεζών . Όμως αν θέλουμε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να είναι αρμόδια για αυτό, θα χρειαστεί μια αλλαγή της συνθήκης», είπε.

Σχεδιασμένο για να εξασφαλίζει  ότι οι  ευάλωτες χώρες δεν  θα είναι αναγκασμένες  να αντιμετωπίσουν μόνες τα οικονομικά  τους προβλήματα, το σχέδιο για την τραπεζική ένωση ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά βήματα για τη σταθεροποίηση του ευρώ και την προστασία των φορολογουμένων από το πληρώνουν για διασώσεις τραπεζών.

“Δεν θα είμαστε  σε θέση να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα, σε  μια αμφίβολη νομικά βάση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Schaeuble. “Γι ‘αυτό  τον λόγο είναι επίσης  κρίσιμο να ενισχυθεί το δίκτυο των εθνικών εξουσιών και των πόρων αναδιάρθρωσης.”

Ως πρώτο βήμα προς την ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ορίσει να ξεκινήσει την εποπτεία των τραπεζών της ζώνης του ευρώ από τον Ιούλιο του 2014.

Αυτό θα πρέπει να ακολουθηθεί από το λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης των τραπεζών ώστε οι τράπεζες που έχουν προβλήματα να κλείσουν ή να διασωθούν, καθώς και να  πληρωθεί  το σχετικό κόστος. Το τρίτο και τελικό βήμα θα είναι ένα κοινό  πλαίσιο σε ολόκληρη την Ευρώπη για την προστασία των καταθέσεων.

Ανησυχώντας για  τον  εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ  και για την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής, η Γερμανία την Παρασκευή έπεισε τις χώρες της ΕΕ να υπογράψουν μια πολιτική δήλωση δέσμευση για μελλοντική αλλαγή της συνθήκης.

Ο κ. Σόιμπλε επίσης έκανε σαφές ότι είναι αναγκαία η νομική αλλαγή για το   ενοποιημένο  σύστημα  και για την αντιμετώπιση των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Η Αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία αποτελεί νόμο της ΕΕ , θα είναι μια παρατεταμένη διαδικασία,  που απαιτεί τη συμφωνία όλων των κρατών μελών – μερικά από τα οποία  για να την κυρώσουν απαιτούν δημοψηφίσματα.

Επίσης θα προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα για τη Βρετανία, όπου ευρωσκεπτικιστές έχουν υποστηρίξει ότι η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ

Ο Σόιμπλε είχε από καιρό επιφυλάξεις για τραπεζικές ένωση, η οποία θα είναι ένα βήμα εμπρός  ώστε το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να βοηθήσει άμεσα τις τράπεζες. Η  Γερμανία  φοβάται  ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να  την αφήσει αντιμέτωπη με τον λογαριασμό  ενός απερίσκεπτου  δανεισμού από ξένες τράπεζες.

Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα της τράπεζας που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες  θα πρέπει να εισφέρει πρώτη τα απαραίτητα  νέα κεφάλαια διάσωσης πριν από την άμεση υποστήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας κ. Luis de Guindos, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη θα καταβάλλουν ένα ελάχιστο 4,5 τοις εκατό του κεφαλαίου  που χρειάζονται για  τις προβληματικές τράπεζες.

«Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΜΣ θα πληρώσει περίπου το 90 τοις εκατό και το κράτος μέλος για το 10 τοις εκατό των αναγκαίων κεφαλαιων.”

Ο Σόιμπλε τόνισε επίσης  την γερμανική αντίθεση στην δημιουργία ενός κοινού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.

Πηγη

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.