Ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν


ανασχηματισμος

«Γράψε – σβήσε» στο Μαξίμου για να «κλειδώσει» το νέο υπουργικό Πιέσεις Βενιζέλου για να μπουν περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ 

Νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει ο Α. Σαμαράς και ο καλύτερος τρόπος σύμφωνα με τους συνεργάτες του είναι ένας ανασχηματισμός.

Το κυβερνητικό σχήμα παρουσιάζει εδώ και καιρό αδυναμίες και ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει τους «αδύναμους κρίκους» τους οποίους θέλει να απομακρύνει πριν προκαλέσουν «ρήγματα».

«Όλοι μας θέλουμε να γίνει καλύτερη δουλειά. Κι όταν είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς του.

Η απόφαση για ανασχηματισμό είναι πλέον ειλημμένη και στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός για το ποια πρόσωπα τελικά θα αναλάβουν υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν με περισσότερα μέλη στη νέα κυβέρνηση, ζητώντας από τον κ. Σαμαρά να ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει με 8 περίπου στελέχη του στην κυβέρνηση ενώ και η ΔΗΜΑΡ θα έχει 3 έως 4 στελέχη της αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο κ. Κουβέλης θα προτιμήσει μία πιο διακριτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Τα πρόσωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr ο Α. Σαμαράς έχει καταλήξει στα περισσότερα πρόσωπα που θα αποτελέσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, αν και το «γράψε – σβήσε» συνεχίζεται.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας, που δεν διατηρεί καλές σχέσεις με τον κ. Μαυραγάνη, θα ήθελε την αντικατάστασή του από άτομο της εμπιστοσύνης του αλλά είναι άγνωστο αν ο κ. Σαμαράς θα ικανοποιήσει την απαίτησή του.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Στυλιανίδη θα αποτελέσει έκπληξη αν και ο τελευταίος δέχεται βολές από το Πρωθυπουργικό περιβάλλον, που του καταλογίζει μειωμένη διάθεση στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής.

Αν απομακρυνθεί ή μετακινηθεί ο κ. Στυλιανίδης, το Υπουργείο Εσωτερικών διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Κουκουλόπουλο . Ο κ .Αθανασίου ενδέχεται να μετακινηθεί είτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είτε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως υφυπουργός υπό τον κ. Δένδια.

Στο Υπουργείο Υγείας θεωρείται ότι θα αντικατασταθεί το σύνολο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, τόσο ο κ. Λυκουρέντζος όσο και οι δύο υφυπουργοί.

Για τη θέση του νέου Υπουργού Υγείας φαβορί εμφανίζεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ για τις θέσεις υφυπουργών ακούγονται τα ονόματα του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου από το ΠΑΣΟΚ ( το όνομά του παίζει και για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε θέση υφυπουργού) και της κ. Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ”σπάει” στα δύο.

Στο Ανάπτυξης θα παραμείνει ο κ. Χατζηδάκης, ενδέχεται όμως να αντικατασταθούν τόσο ο κ.Μηταράκης όσο και ο κ. Σκορδάς ενώ για το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προαλείφεται ο κ. Βρούτσης. Βέβαιη θεωρείται η παραμονή του κ. Σταύρου Καλογιάννη στο Υπουργείο ενώ για τις θέσεις υφυπουργών στο Ανάπτυξης παίζουν τα ονόματα των κ.κ. Μωραϊτη και Κεδίκογλου από το ΠΑΣΟΚ αλλά και του κ. Σκρέκα από τη Ν.Δ.

Ακούγεται και το όνομα του κ. Α. Γεωργιάδη με αρμοδιότητα τον έλεγχο των τιμών και τα ζητήματα προστασίας του καταναλωτή.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις προβλέψεις, φαίνεται να παραμένει ο προσωπικός φίλος του κ. Βενιζέλου και σημερινός Υπουργός κ. Τσαυτάρης.

Στο Υπουργείο Εργασίας, η μετακίνηση του κ. Βρούτση δημιουργεί νέα δεδομένα. Τη θέση του Υπουργού διεκδικούν οι κ.κ Χρυσοχοϊδης και Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα υπουργοποιηθεί ο κ. Μανιάτης με τον κ. Χρήστο Δήμα να ακούγεται για τη θέση του υφυπουργού.

Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Αρβανιτόπουλος θα επιθυμούσε τη μετακίνησή του στο Υπουργείο Άμυνας.

Θέση διεκδικεί στο συγκεκριμένο υπουργείο η κ. Χριστοφιλοπούλου ενώ ο κ. Κουκοδήμος φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον κ. Ιωαννίδη, ως υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αθλητισμού.

Πιθανή θεωρείται η έξοδος του κ. Τζαβάρα από την κυβέρνηση. Σε μία τέτοια περίπτωση ο κ. Σαμαράς ενδέχεται να αιφνιδιάσει τοποθετώντας γνωστό και εμβληματικό πρόσωπο από το χώρο του πολιτισμού στη συγκεκριμένη θέση.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ενδεχόμενη αντικατάσταση του κ. Μουσουρούλη, θα φέρει στη θέση του Υπουργού τον κ. Πλακιωτάκη.

Ο κ. Μανιτάκης παραμένει στη θέση του , μετά το βέτο που έθεσε ο κ. Κουβέλης, ενώ για στο Δικαιοσύνης είναι αβέβαιη η παραμονή του κ. Ρουπακιώτη. Σε μία τέτοια περίπτωση, υπουργός θα αναλάβει ο κ. Αθανασίου με υφυπουργό τον κ. Τσούκαλη από τη ΔΗΜΑΡ.

newsbomb.gr

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.