Νέα σημαντική τροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ


Ο επαναπατρισμός κεφαλαίων με παράταση του νόμου Αλογοσκούφη επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων

Τον κατάλογο των προσώπων που επαναπάτρισαν κεφάλαια την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και το Σεπτέμβριο του 2011 ζητούν από όλες τις ελληνικές τράπεζες οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο πλαίσιο της διερεύνησης για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Οι εισαγγελείς επιθυμούν να ερευνήσουν αν παρατάσεις που δόθηκαν επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου σε επαναπατρισμούς κεφαλαίων υπό τις ευνοϊκές συνθήκες που ορίστηκαν με το νόμο Αλογοσκούφη, σχετίζονται με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα καταθετών της HSBC.

Όπως είναι γνωστό με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Αλογοσκούφη φέρονται να έγιναν επαναπατρισμοί κεφαλαίων Eλλήνων από τράπεζες του εξωτερικού, καθώς εξασφάλιζε ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση.

Τον νόμο αυτό επικαλέστηκε και συγγενικό πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC στην Ελβετία και κλήθηκε σε εξηγήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Η διερεύνηση του θέματος των παρατάσεων στους ευνοϊκούς επαναπατρισμούς κεφαλαίων κρίθηκε σκόπιμη καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να έδωσε παράταση στο προνομιακό καθεστώς του νόμου Αλογοσκούφη λίγες ημέρες αφού παρέλαβε την «λίστα Λαγκάρντ» στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010.

Με νομοθετική πρωτοβουλία παράταση δόθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι 31/12/2010 και ακολούθησε και δεύτερη από τις 31/3/2011- 30/9/2011. Η έρευνα των εισαγγελέων στον κατάλογο των προσώπων που έκαναν χρήση των παρατάσεων αυτών είναι προκειμένου να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την ερευνώμενη υπόθεση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η λίστα έμεινε ανενεργή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι απαντήσεις των τραπεζών αναμένεται να βρίσκονται στο εισαγγελικό γραφείο μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ για το θέμα θα υπάρξει συνεργασία των εισαγγελέων με την γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων.

Νέα κατάθεση Διώτη

Αύριο το απόγευμα θα κληθεί να καταθέσει για τρίτη φορά στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Αυτό αποφάσισαν τα μέλη της Επιτροπής μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την πραγματογνωμοσύνη της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛΑΣ στον φορητό υπολογιστή του κ. Διώτη.

Το πρωί στην Προανακριτική θα καταθέσουν πραγματογνώμονες της ΕΛΑΣ που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία από τον φορητό υπολογιστή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Εν τω μεταξύ παράταση μέχρι τις 17 Ιουνίου των εργασιών της Προανακριτικής αποφάσισαν να ζητήσουν τα μέλη της, καθώς αύριο λήγει τυπικά η προθεσμία που είχαν.

Γραπτώς θα  καταθέσει η Ρ. Βάρτζελη λόγω υγείας

Πρόθυμη να καταθέσει ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής δήλωσε η διευθύντρια του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Η κ. Βάρτζελη, μετά την επίσημη κλήτευση που της έστειλε η Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, παρουσιάστηκε σήμερα ζητώντας να καταθέσει παρά τα προβλήματα υγείας που, όπως εξήγησε, αντιμετωπίζει.

Η Επιτροπή, λόγω του βεβαρημένου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει αποφάσισε ομόφωνα να στείλει γραπτές τις ερωτήσεις για να απαντήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Προανακριτική Επιτροπή που συνεχίζει τις εργασίες της, θα αποφασίσει για το αν θα ζητήσει να καταθέσει εκ νέου ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, μετά τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματογνωμοσύνη της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛΑΣ που έκανε στον φορητό υπολογιστή του.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Σάμπι Μιονί που εμπλέκεται στο λογαριασμό των 550 εκ. δολαρίων, έστειλε επιστολή και ζητά από τα μέλη της Προανακριτικής ή να στείλουν ερωτήσεις στο ελληνικό προξενείο στο Ισραήλ για να τις απαντήσει ή να πάει αντιπροσωπεία για να καταθέσει.

Πάντως οι τρεις βουλευτές που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική ζητούν να σταλεί στον Σάμπι Μιονί επίσημη κλήτευση.

Να σημειωθεί ότι αύριο λήγει τυπικά η προθεσμία των εργασιών της Προανακριτικής και αναμένεται να δοθεί νέα παράταση.

Η Προανακριτική πάντως, που περιμένει να της σταλεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ στις 10 Ιουνίου για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, θα εστιάσει την έρευνά της στο αν έκαναν χρήση της ευεργετικής διάταξης για επαναπατρισμό κεφαλαίων, στην οποία είχε δώσει παράταση μέχρι τέλη Δεκεμβρίου του 2012 ο πρώην υπουργός Οικονομικών, την επίμαχη περίοδο που είχε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.