Μπερδεμένοι οι ερευνητές της θεωρίας παιγνίων από το γεγονός ότι όλα τα κόμματα κέρδισαν στις ευρωεκλογές


triplo-skaki

Ερευνητικός «πυρετός» επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων που ασχολούνται με τη θεωρία παιγνίων λόγω της παρατήρησης ότι όλα τα κόμματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, βγήκαν κερδισμένα από τις ελληνικές ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Η παρατήρηση, αν επιβεβαιωθεί, απειλεί να καταρρίψει το θεμελιώδες θεώρημα «μηδενικού αθροίσματος», σύμφωνα με το οποίο η απώλεια ενός παίκτη (σ.σ. ή υποψηφίου στην περίπτωση των εκλογών) είναι ίση με το κέρδος ενός δεύτερου.

Το παράδοξο των ελληνικών εκλογών εντοπίστηκε από τους επιστήμονες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αργά το βράδυ της Κυριακής και γρήγορα έγινε φανερή η σημασία του και οι συνέπειες που μπορεί να έχει στην ανάλυση των παιχνιδιών στρατηγικής αλληλεπίδρασης. Έκτοτε, πάνω από 50 ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως έχουν ανακοινώσει ότι ασχολούνται με το ζήτημα, ενώ ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας προγραμματίστηκε διεθνές επιστημονικό συνέδριο για το θέμα, το οποίο θα λάβει χώρα στην Σαντορίνη το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου.

«Το σύνηθες σε τέτοιες αναμετρήσεις είναι να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, καθώς το ένα κόμμα κερδίζει τις ψήφους κάποιου άλλου» δηλώνει ο δρ. Ζακ Λεβιέ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης. «Εδώ όμως έχουμε το παράδοξο, όλα τα κόμματα να εμφανίζονται ως κερδισμένα παρά τα διαφοροποιημένα ποσοστά τους. Κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, παρά μόνο σε ένα αμφισβητούμενο πείραμα το 1972 στην Μπουρκίνα Φάσο το οποίο μέχρι σήμερα θεωρείτο λανθασμένο λόγω ενστάσεων για παραλείψεις στη διαδικασία, ελλιπή δεδομένα αλλά και σοβαρά σφάλματα στη μετάφραση».

«Τα συμπεράσματα από την Μπουρκίνα Φάσο όμως τώρα φαίνεται να επιβεβαιώνονται και στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν μπορεί να είναι τυχαίο» συμπληρώνει εκστασιασμένος ο Γάλλος παιγνιοθεωρητικός, ο οποίος έχει κλείσει ήδη αεροπορικά εισιτήρια για την Σαντορίνη.

Από την πλευρά τους, τα ελληνικά κόμματα στην πλειοψηφία τους αμφισβητούν ότι υπάρχει παράδοξο, εστιάζοντας το καθένα στην νίκη του. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφερε, εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε την προσπάθεια δείχνοντας το δρόμο στην Ευρώπη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, για να του απαντήσει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Τα μαθηματικά το δείχνουν ξεκάθαρα, ένα κι ένα κάνουν δύο μας είχαν μάθει στο σχολειό. Είμαστε πρώτοι».

Στον αντίποδα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για την ελληνική πολιτική σκηνή με ενθουσιώδες e-mail που απέστειλε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τις έρευνες ως προϊόντα ξένων κέντρων και τόνισε ότι «οι μάχες κερδίζονται στον δρόμο και όχι στα συνέδρια».

tokoulouri

Advertisements
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...