Καταρρέει το Χρηματιστήριο – 8% πέφτει ο γενικός δείκτης


Καταρρέει το Χρηματιστήριο - 8% πέφτει ο γενικός δείκτης

Απίστευτο ξεπούλημα από ξένους και Έλληνες επενδυτές – Ο φόβος πολιτικής αποσταθεροποίησης «γκρεμίζει» το Χρηματιστήριο – Παντελής απουσία των αγοραστών

Ο φόβος πολιτικής αποσταθεροποίησης προκαλεί κραχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στις 12.20 το μεσημέρι της Τρίτης ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έπεφτε 8,35% αποκαλύπτοντας τον πρωτοφανή πανικό των επενδυτών μπροστά στο ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές με το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης.

Η βύθιση του γενικού δείκτη οφείλεται στο γεγονός ότι κυρίως οι ξένοι αλλά και Έλληνες επενδυτές έχουν επιδοθεί στο ονομαζόμενο «sell off» ξεπουλάνε δηλαδή τις μετοχές τους. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι οι τιμές σε πολλές μετοχές μεγάλων ελληνικών εταιρειών έχουν κλιεδώσει στο -12% λόγω της παντελούς απουσίας αγοραστών, έστω και σε αυτά τα επίπεδα.

Η μεταβλητότητα που θα ερχόταν τον Ιανουάριο ήλθε ένα μήνα νωρίτερα και οι μέχρι πρότινος αγοραστές μεταβλήθηκαν σε πωλητές. Το χρηματιστήριο άνοιξε με βουτιά πάνω από 5%, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αφού οι αγορές βλέπουν κίνδυνο να μην συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών.

Τα ελληνικά ομόλογα, επίσης, είχαν εκτοξευθεί στο 7,753% από το πρωί. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η χώρα έχει μια δίμηνη παράταση, αλλά δεν έχει συμφωνία με την Τρόικα, ούτε έχει εξασφαλίσει την γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης.

Την μεγαλύτερη βουτιά σημειώνουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ με 11,47% στα 2,48 ευρώ, της Eurobank με 11,72% στα 0,241 ευρώ. Βουτιά 11,94% στην Τράπεζα Πειραιώς στα 1,18 ευρώ. Με βουτιά 10,24% η Εθνική Τράπεζα στα 1,84 ευρώ.

Πρώτο Θέμα

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.