“To πιστεύετε ή όχι, το ΔΝΤ προειδοποιεί: “Η Σαουδική Αραβία… πτωχεύει””


σαουδ_0

defencenet.gr

Πάνε οι παλιοί «καλοί καιροί» για τους Σαουδάραβες, όταν ο βασιλιάς τους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα το 1965, κυριολεκτικά μοίραζε χρυσά ρολόγια με το τσουβάλι, σε όποιον σερβιτόρο και πορτιέρη τον εξυπηρετούσε. Σήμερα το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άλλοτε οικονομικά άτρωτη Σαουδική Αραβία, το δημοσιονομικό έλλειμμα της οποίας έφτασε πέρυσι σχεδόν το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Οι λόγοι για την ξαφνική αλλαγή της οικονομικής ευρωστίας της χώρας είναι σχετικά απλοί. Όταν η εξαγωγή πετρελαίου αποτελεί κάτι αντίστοιχο «μονοκαλλιέργειας» για την οικονομία ενός κράτους και η τιμή αυτού του προϊόντος πέφτει κατά 50%, ενόσω ταυτόχρονα ξοδεύονται τεράστια ποσά για τους βομβαρδισμούς της Υεμένης, για έργα υποδομής όπως το μετρό της πρωτεύουσας Ριάντ (22 δις. δολάρια), για κοινωνικά έργα (130 δις. δολάρια) και τα έξοδα των πρόσφατων ταξιδιών των κυβερνώντων παραμένουν αστρονομικά, η αναπλήρωση του κρατικού κορβανά δεν είναι πλέον εφικτή.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκαν σε μία πρόσφατη και εκτενή έκθεση του για τη Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, μεγέθους 102 σελίδων, προσφέρουν ένα εκπληκτικό ανάγνωσμα. Διότι εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας θα αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια, ενώ η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα παρόμοια του σημερινού μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η κατάσταση πρέπει να έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία στην κυβέρνηση της χώρας καθότι, σύμφωνα με το Bloomberg, το κράτος καθυστερεί τις πληρωμές των εργολάβων των τεράστιων έργων υποδομής, για να έχει αρκετή ρευστότητα. Ταυτόχρονα, μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών δεν προσφέρονται ως μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης του κράτους.

Γιατί περικοπές των δαπανών δύσκολα μπορούν να γίνουν σε μία χώρα που έχει καταφέρει να διαφύγει τον κίνδυνο αναταραχών παρομοίων της «αραβικής άνοιξης», μέσω μίας λίαν γενναιόδωρης χρηματοδότησης κοινωνικά ωφέλιμων έργων. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, πολλές άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Αλλά η Σαουδική Αραβία, όπως και το Μπαχρέιν και το Ομάν, έχουν χρηματικά αποθέματα που σύμφωνα με το ΔΝΤ αρκούν μόνο για πέντε χρόνια.

Αναρτήθηκε από Ελεύθερος Πολιορκημένος

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.