Η «λέξη της χρονιάς» για το λεξικό Όξφορντ είναι ένα… εικονίδιο.


emoticons-emoji

naftemporiki

Έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωσης τη «λέξης της χρονιάς» για το 2015 από τα λεξικά Όξφορντ, με το «χρίσμα» να δίνεται όχι σε κάποια παραδοσιακή λέξη, αλλά σε ένα… εικονίδιο, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία και τα γραπτά μηνύματα έχουν εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας.
Σύμφωνα με την ομάδα του εκδοτικού οίκου που ανέβαλε τη διαμόρφωση της σχετικής κατάταξης, το εικονίδιο που… κλαίει από τα γέλια, κέρδισε κάθε λέξη και κάθε εικόνα, με τους χρήστες ιδιαίτερα των κινητών τηλεφώνων να το επιλέγουν πολύ συχνά για να δείξουν το συναίσθημά τους.
Όπως εξηγεί η συντακτική ομάδα των λεξικών Όξφορντ, τα εικονίδια (emoji) ήταν διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το 2015 η χρήση τους παρουσίασε ραγδαία αύξηση.
Οι εκδόσεις του πανεπιστημίου του Όξφορντ συνεργάστηκαν με την εταιρεία SwiftKey, η οποία δημιουργεί εφαρμογές πληκτρολογίων για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τάμπλετς, λαμβάνοντας στοιχεία για τη χρήση των εικονιδίων, για να διαπιστώσουν ότι το «πρόσωπο με δάκρυα χαράς» χρησιμοποιείται τακτικά από το 20% των χρηστών που προτιμούν τα εικονίδια.
«Τα emoji αποτελούν μια πλούσια μορφή επικοινωνίας που ξεπερνά τα γλωσσικά σύνορα», ανέφερε ο πρόεδρος των λεξικών του Όξφορντ, Κάσπαρ Γκράθουολ, εξηγώντας ωστόσο πως τα εικονίδια δεν θα προστεθούν στη βάση δεδομένων των λεξικών.
Ανάμεσα στις υπόλοιπες λέξεις που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά, είναι το «brexit» αλλά και ο «πρόσφυγας», δείχνοντας πως η επικαιρότητα επηρεάζει σημαντικά και τις λέξεις που χρησιμοποιεί κανείς.

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.