Χωρίς ελέγχους για Ηπατίτιδα και HIV “λειτουργεί” ο ΟΚΑΝΑ.


okana

news247

Σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ. Δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι εδώ και 18 μήνες.
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ οι οποίες τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σε καθεστώς τραγικών ελλείψεων. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, τα τελευταία τρία χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν αυτοί έναντι της ηπατίτιδας Β, ασθενών των οποίων η πλειοψηφία πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C.
Επίσης εδώ και 18 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C και του HIV/AIDS, ούτε καν οι νεοεισερχόμενοι στα προγράμματα υποκατάστασης, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
Την ίδια στιγμή, οι μονάδες υποκατάστασης παραμένουν υποστελεχωμένες, ενώ νέες μονάδες σχεδιάζονται, οι οποίες προβλέπεται να λειτουργήσουν ουσιαστικά «εκ των ενόντων». Έτσι –σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ – κλείνουν μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα για να εξοικονομηθεί προσωπικό ώστε να στελεχωθούν νέες μονάδες.
Τα προβλήματα εντείνονται ακόμη περισσότερο από την έλλειψη χρηματοδότησης. Ενδεικτικό είναι ότι τα χρήματα του τρέχοντος προϋπολογισμού δεν επαρκούν για την καταβολή των μισθών ως το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, στον προϋπολογισμό του 2016, ο ΟΚΑΝΑ θα χρηματοδοτηθεί με 6 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα χρειάζεται για να λειτουργήσει στοιχειωδώς.
Ταυτόχρονα τα χρέη του ΟΚΑΝΑ από προηγούμενες χρήσεις μαζί με αυτά της φετινής χρονιάς αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια, δηλαδή ένας ακόμη ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ.

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.