«Μία λέξη που την έλεγαν Ευθιξία!»


θ

Όλο και περισσότερο μένει αχρησιμοποίητη μια λέξη που την άκουγα πιο συχνά παλαιότερα. Ίσως η έννοιά της να μην θεωρείται αναγκαία πλέον. Αναφέρομαι στην λέξη ευθιξία.
Ακούγαμε πριν καιρό «παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας». Αν κάποιος κοιτάξει για την ερμηνεία της λέξεως θα βρει «ευαισθησία για έννοιες ή λόγια που θίγουν ανθρώπους, καταστάσεις, αξίες». Να μια άλλη λέξη που πάει και αυτή να εξαφανιστεί: θίγομαι.
Σίγουρα θα είναι και άλλες, όμως, το σημαντικό είναι ότι εξαφανίζονται μαζί και οι έννοιές τους.
Δεν έχω ακούσει καιρό τώρα να παραιτηθεί κάποιος πολιτικός για λόγους ευθιξίας.
Θα μπορούσε άραγε ο υπουργός Παιδείας ο Νίκος Φίλης να επικαλεστεί την έρμη την ευθιξία και να παραιτηθεί όταν όλοι οι Έλληνες είχαμε εναντιωθεί στις δηλώσεις του περί «εθνοκάθαρσης» και όχι Γενοκτονίας των Ποντίων;
Ακατόρθωτο για όλους αυτούς, επειδή τέτοια ουσιαστικά δεν τα κατέχουν. Με άλλα πορεύονται και γι’ αυτό έχουν σήμερα υπουργεία και θώκους.
Μα τι κώλυμα που έχω και εγώ με τη γραμματική. Ντε και καλά να ψάχνω λέξεις που έχουν καταργηθεί, να μένω σε λεγόμενα που δεν τηρούνται, βλέπε τις δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη.
Δυστυχώς η σαπίλα έχει γενικευθεί. Η σήψη προχωρά με σταθερότητα. Και όλο και περισσότερο εμείς χάνουμε δικαιώματα, και μαζί την εμπιστοσύνη προς τους λειτουργούς της Πατρίδας.
Ενώ οι χιλιάδες των προσφύγων μας θυμίζουν την παγκοσμιοποίηση και τις συνέπειές της.
Πέρα από τις «προφητείες», αναρωτιέμαι, αν ξεσπάσει στην Πατρίδα μας πόλεμος, τι θα κάνουμε; Οι πολιτικοί θα παραδώσουν τα πάντα. Εμείς οι Πολίτες όμως, εγώ, εσύ, όλοι μας;
Μπορώ να απαντήσω για τον εαυτό μου. Θα πράξω το καθήκον μου ως Ελληνίδα και θα θέσω τον εαυτό μου όπου με χρειαστεί η Πατρίδα. Γιατί όσο και αν προσπαθούν να καταργήσουν έννοιες όπως, ΕΥΘΙΞΙΑ, ΤΙΜΗ, ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ, δεν μπορούν να τα καταφέρουν για έναν απλό λόγο.
Κυλάνε στο αίμα μας!

Με τιμή
Φιλία Βαγιάκα

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.