Ο Διοικητής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δηλώνει ότι δεν μπορεί να σταματήσει τους διακινητές. Γιατί τους φέραμε κύριοι του ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ;


%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9D%CE%91%CE%A4%CE%9F

Από όσους γνωρίζουν λίγο καλύτερα τα πράγματα, μόνο αφελείς θα πιστεύανε ότι το ΝΑΤΟ μπορούσε να προστατέψει την Ελλάδα από την παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα σε σειρά άρθρων μας, υποστηρίξαμε ότι η πραγματική αιτία της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι αφενός από πλευράς ΗΠΑ ο ανταγωνισμός με την Ρωσία στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Μεσογείου και αφετέρου από πλευράς Τουρκίας να προσπαθήσει μέσω της Συμμαχίας να επιβάλλει τετελεσμένα, που θα εξυπηρετούν τις μόνιμες παράνομες διεκδικήσεις της. Εδώ λοιπόν δημιουργείται το μεγάλο ερωτηματικό για την Ελλάδα, γιατί κάλεσε το ΝΑΤΟ, καθόσον μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει η παρουσία του στα Εθνικά συμφέροντα.

Έτσι ο γερμανός διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε την παρουσία της στο Αιγαίο στα πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού αναφέρει πως οι διακινητές έχουν αποδειχθεί πολύ ευέλικτοι και αλλάζουν διαδρομές όταν είναι παρόντα μέσα του ναυτικού. Ο ναύαρχος ανέφερε πως για αυτό το λόγο ευελπιστεί σε επέκταση της θαλάσσιας περιοχής στην οποία παρίστανται οι δυνάμεις.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ναύαρχος Γιοργκ Κλάιν ανέφερε ότι, «όταν είμαστε εκεί, υπάρχουν αποτελέσματα, όμως οι διακινητές είναι πολύ ευέλικτοι και μετατοπίζουν το κέντρο βάρος των δραστηριοτήτων τους», «Εάν αποκλείσουμε τη Λέσβο, τότε είναι αναμενόμενο τα προσφυγικά σκάφη να αναζητήσουν άλλες διαδρομές» , «Ως εκ τούτου είναι σκόπιμο, και αυτό σχεδιάζεται, να επεκτείνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ σε περισσότερες παράκτιες περιοχές».

Μέχρι στιγμής, από την έναρξη της την περασμένη εβδομάδα, η Νατοϊκή αποστολή δρα μόνο στα ύδατα μεταξύ Λέσβου και των απέναντι τουρκικών ακτών αλλά ακόμη και σε αυτήν όμως την περιοχή δεν έχει καταγραφή μείωση αφίξεων. Ο Κλάιν υποστήριξε πάντως πως από αυτό δεν πρέπει να αντληθούν γρήγορα συμπεράσματα, λέγοντας πως η κίνηση των λέμβων εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως τους διακανονισμούς των διακινητών ή τις καιρικές συνθήκες. Όσον αφορά δε την συνεργασία με το ελληνικό Λιμενικό και την τουρκική ακτοφυλακή, την χαρακτήρισε εξαιρετική.

Θεωρούμε πως ο Κλάιν είπε όλη την αλήθεια και το προφανές, ότι δηλαδή δεν μπορούν να κάνουνε τίποτα, εξάλλου δεν είναι η αποστολή του ΝΑΤΟ να κυνηγάει πρόσφυγες και μετανάστες. Την δουλειά αυτή μπορούσε και μπορεί άριστα να τη φέρει σε πέρας τόσο το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό όσο και το λιμενικό και η frontex που γνωρίζουν άριστα όλο το Αιγαίο, τα νησιά, τις μικρονησίδες και τους βράχους ακόμα, σπιθαμή προς σπιθαμή. Επιβάλλεται να μας εξηγήσουν όσοι από την Ελλάδα καλέσανε τη Συμμαχία τι απαντάνε στο Γερμανό Ναύαρχο και σε όλους τους Έλληνες …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Πηγή:
pentapostagma.gr

http://ellaniapili.blogspot.gr/2016/03/blog-post_103.html#more

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Ο Διοικητής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δηλώνει ότι δεν μπορεί να σταματήσει τους διακινητές. Γιατί τους φέραμε κύριοι του ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ;

 1. Ὁ/ἡ netakias.com γράφει:

  ο “Στρατηγικός Αναλυτής” να ανοίξει και κανέναν βιβλίο ή τουλάχιστον τον χάρτι να δει που είναι η Ελλάδα και που η Τουρκια. Βασικό μεν, αλλά του “διαφεύγει” οτι μονο το ΝΑΤΟ μπορει να πηγαίνει μεχρι την Τουρκια και να επιβάλει την συμφωνια επανεισδοχής. Η FRONTEX ειναι ευρωπαϊκη δύναμη (η Τουρκια δεν ειναι στην ΕΕ) και το ΠΝ θα σήμαινε παραβίαση.

  Στρατηγική ανάλυση β’δημοτικου

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ netakias.com γράφει:

  *χάρτη (ο δαίμων του σμαρτ φον)

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.