Η μελλοντική Μάνδρα της Αρκαδίας


Όλη η Ελλάδα είναι μία «Μάνδρα Αττικής».
Εθιμικά οι νεοέλληνες έχουν δύο μανίες:
Η πρώτη είναι να καίνε τα πάντα γύρω τους για να «ανοίξουν οικόπεδα». Την νύφη την πληρώνουν φυσικά και τα βουνά που αργά αλλά σταθερά μετατρέπονται σε ξερά βουνά της Σαχάρας, από τις εκτεταμένες και συνεχόμενες πυρκαγιές.
Η δεύτερη είναι ότι χτίζουν και τον τελευταίο πόντο γης τον οποίο μπορούν να καταπατήσουν. Η μανία τους είναι τόση ώστε καταπατούν ακόμα και τα ρέματα. Στην Μάνδρα εκτός από τους πολίτες, μέχρι και ο δήμος είχε καταπατήσει τον χείμαρρο χτίζοντας ένα αμαξοστάσιο! Θέλετε άλλο ένα παράδειγμα; Στο πυκνοκατοικημένο Περιστέρι, τα μικρά ρέματα έχουν μετατραπεί σε δρόμους. Στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, ένα τέτοιο ρέμα είναι και η Φρυνίχου. Τον χειμώνα όταν έβρεχε πέρναγαν νερά από εκεί. Στην διασταύρωση με την Φλωρίνης είχαν χτίσει ένα σπίτι επάνω σε κολονάκια για να περνάει το νερό από κάτω!!! Τώρα το έχουν γκρεμίσει και δυστυχώς δεν είχα προνοήσει να βγάλω φωτογραφία για του λόγου το αληθές. Το σημείο μπορείτε να το δείτε σαν κόκκινη κουκκίδα στην εικόνα 1.
Στο τέλος αργά και σταθερά, τα ρέματα της κάθε περιοχής μετατρέπονται σε θεόστενους δρόμους γεμάτους αυτοκίνητα και πολλές φορές κομμένους από φράκτες.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που κάποια στιγμή, όταν θα τύχει κάποιο «ακραίο καιρικό φαινόμενο» η περιοχή πνίγεται, αφού το καμένο βουνό δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νερά και το φραγμένο ρέμα δεν μπορεί να τα στείλει στην θάλασσα.
Αυτό συμβαίνει κάθε τόσο στην Αθήνα, καθώς και σε κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Και αυτό φυσικά συνέβη και στην Μάνδρα.
Κατά την έρευνα που έκανα στον χάρτη της Γκούγκλ, για την ανάρτηση «Να γιατί θα συνεχίσουμε να καιγόμαστε ζωντανοί [τελευταίο]» βρήκα μία μελλοντική Μάνδρα στην Αρκαδία. Βρίσκεται στο Λεωνίδιο.
Εικόνα 2: Αν δείτε στον χάρτη θα δείτε την τεράστια λεκάνη απορροής που εξυπηρετεί ο ξεροπόταμος του Λεωνιδίου. Η διαδρομή του νερού των βροχών φαίνεται με μπλε χρώμα. Έχω αλλάξει λίγο τα χρώματα του χάρτη για να φαίνεται καλύτερα ο ξεροπόταμος.
Εικόνα 3: Αλλάζοντας τον χάρτη σε γεωφυσικό θα δείτε ότι ο μεγάλος χείμαρρος έχει δημιουργήσει ένα επίπεδο «δέλτα» το οποίο ονομάζεται Λάκκος. Η περιοχή αυτή είναι εύφορη και είναι γεμάτη καλλιέργειες, σπίτια και πολλές-πολλές μάντρες.
Εικόνα 4: Αν μεγεθύνετε τον χάρτη θα δείτε ότι ο τεράστιος χείμαρρος του Λεωνιδίου στριμώχνεται σε μία μικροσκοπική δίοδο μέσα στον Λάκκο, που έχει το όνομα «Ρέμα Δαφνών».
Εικόνα 5: Η ακόμα μεγαλύτερη μεγέθυνση δείχνει ότι όλη η κοίτη του χείμαρρου είναι πατημένη και έχουν δημιουργηθεί δρόμοι.
Προς το παρόν η περιοχή έχει γλυτώσει το πνίξιμο επειδή η κοίτη αποτελείται ακόμα από χαλίκι και χώμα, ενώ η έξοδος στην θάλασσα είναι αρκετή για να αντέξει στις συνήθεις πλημμύρες.
Όταν όμως ο Λάκκος «αξιοποιηθεί» περισσότερο, γεμίσει σπίτια [πιθανόν και πολυκατοικίες] και το ρέμα στενέψει από τα αυθαίρετα, και ασφαλοστρωθεί για να εξυπηρετεί σαν δρόμος, τότε οι κάτοικοι στον Λάκκο είναι πνιγμένοι από χέρι.
Και μετά -μέσα από τις λάσπες, τα κατεστραμμένα σπίτια και μαγαζιά, τα αυτοκίνητά τους στην θάλασσα, και με κάμποσους νεκρούς θα ψάχνουν για «τους υπεύθυνους της καταστροφής».
Και κανένας δεν θα θυμάται την πρόβλεψη που έκανα. Έτσι για να πάρω και εγώ λίγη δόξα βρε αδερφέ…

Διαφημίσεις

Περὶ τοῦ/τῆς: aaatosmihalis

Έλλην ορθόδοξος, καθολικά διαμαρτυρόμενος, πάσχων εκ οξείας ανεγκεφαλίτιδος με σποραδικές κρίσεις εξυπνάδας.
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα Συνεργατών καὶ σημειώθηκε ὡς , , , , . Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.