Περί εγγυητών


Καθημερινά ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας ακόμα και σε τηλεοπτικές εκπομπές σχετικά με τους εγγυητές κόκκινων δανείων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, χωρίς να έχουν πάρει κανένα δάνειο, οπότε θα πρέπει να γίνει σαφές το εξής:

Η σύμβαση του δανείου που συνάπτει με την τράπεζα ένας δανειολήπτης περιέχει ορισμένους όρους που ρυθμίζουν τον τρόπο αποπληρωμής του, τα δικαιώματα του και τις υποχρεώσεις του.

Την ίδια σύμβαση υπογράφει και ο εγγυητής είτε αρχικά, είτε με πρόσθετη πράξη εγγυήσεως που αποδέχεται τους όρους και όπου καθαρά αναφέρεται η αποδοχή των όρων της αρχικής σύμβασης στο ακέραιο.

Δεν έχει καμία σημασία αν ο εγγυητής εισέπραξε το δάνειο αλλά απλά και μόνο υπέγραψε την συνυπευθυνότητα απέναντι στον πάροχο του δανείου.

Η ευθύνη του είναι στο ακέραιο.

Συνήθως οι δανειολήπτες όταν οι τράπεζες του ζητούσαν πρόσθετες εξασφαλίσεις, πλησίαζαν ένα συγγενή τους ή ένα φίλο τους και με την παρότρυνση «έλα μωρέ μια υπογραφή θα βάλεις» τον έπειθαν να συμμεριστεί την ευθύνη της αποπληρωμής, που με αφέλεια αποδεχόταν ο εγγυητής, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες.

Βέβαια κακώς οι τράπεζες και οι υπεύθυνοι των χρηματοδοτήσεων δεν ανέλυαν στον εγγυητή τις υποχρεώσεις του, ώστε να τον κάνουν να ξανασκεφτεί την απόφασή του.

Τώρα που ήρθαν τα πάνω κάτω πολλοί εγγυητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ασυνέπειας των πρωτοφειλετών συγγενών ή φίλων τους.

Γι αυτό, καλό θα είναι πριν αποφασίσει κάποιος να δεσμευτεί με την υπογραφή του για ένα δάνειο που το εισπράττει άλλος, να το ξανασκεφτεί πολλές φορές και να ρωτήσει για τις συνέπειες σε περίπτωση που «κάτι δεν πάει καλά».

 

Ηθικόν δίδαγμα: Ποτέ μην υπογράφετε εγγυητές για κανένα και για οτιδήποτε, εκτός και αν έχετε δυνατότητα  η/και  πρόθεση να καλύψετε με δικά σας αποθεματικά  τις όποιες υποχρεώσεις εκείνων που εγγυάστε.

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.