Τι παίζει με τις Τράπεζες;;;;;


Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της οικονομικής ιστοσελίδας  Sofokleous in.gr, “η περίοδος της ανασφάλειας των καταθετών τελειώνει και τα μετρητά αρχίζουν να βγαίνουν από τα στρώματα και να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, που παίρνει βαθιές ανάσες, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλο χρηματοδοτικό κενό και το χαμηλότερο δείκτη ρευστότητας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει σε ανάλυσή της η Eurobank Research (έκδοση «7 Ημέρες Οικονομία»), οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έπιασαν… πάτο τον Απρίλιο του 2017, υποχωρώντας στο ιστορικό χαμηλό από το 2001. Από τότε και ως τον Δεκέμβριο του 2018 έχουν παρουσιάσει σωρευτική αύξηση 15,5 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 13%. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης (10,8 δισ. ευρώ) προήλθε από καταθέσεις των νοικοκυριών.

Τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει αρχίσει να κλείνει μια μεγάλη «πληγή» της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή η αποθησαύριση τεράστιας ποσότητας φυσικού χρήματος (μετρητών), κυρίως από τα νοικοκυριά, που μπροστά στο φόβο του «κουρέματος» καταθέσεων ή της εξόδου από την ευρωζώνη θεώρησαν ότι οι οικονομίες τους είναι ασφαλέστερες στα στρώματα, παρά στις τράπεζες”.

Επισημαίνεται δε ότι η εν λόγω ενέργεια, προερχόμενη κυρίως από τα νοικοκυριά, αποτελεί “μια ένδειξη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης τους στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

Παρ όλα αυτά, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε δεινή θέση στο θέμα της ρευστότητας, όπως φαίνεται από γράφημα που δημοσιοποίησε ο SSM πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία ισολογισμών των τραπεζών της ευρωζώνης, με βάση το οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείκτη κάλυψης ρευστότητας πολύ κάτω από 50%, δηλαδή τα ρευστά στοιχεία του ενεργητικού τους δεν φθάνουν ούτε των μισών βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Από την άλλη, προχτές ο υπουργός Οικονομίας  Γιάννης Δραγασάκης χτύπησε «καμπανάκι» στη Βουλή, προειδοποιώντας πως αν δεν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα)  δάνεια θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, φράση που ξύπνησε παλιές, κακές μνήμες. Υποστήριξε πως υπάρχει μείωση των ληξιπρόθεσμων δανείων και πως εξετάζονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του θέματος.

Όταν δε λέμε “νέα ανακεφαλαιοποίηση”  σημαίνει ότι αυτή θα την επωμιστούν οι μέτοχοι τους  και οι καταθέτες τους, αφού δεν επιτρέπεται από την ΕΚΤ η συμβολή του κράτους  και άρα η ενίσχυση των τραπεζών θα γίνει με  κούρεμα καταθέσεων.

Δηλαδή με λίγα λόγια οι δηλώσεις Δραγασάκη ήρθαν να βάλουν φωτιά στο προαναφερόμενο θετικό περιβάλλον  της επιστροφής των κομποδεμάτων των νοικοκυριών στις τράπεζες και πιθανόν να δημιουργηθεί και πάλι πανικός απόσυρσης καταθέσεων και -γιατί όχι- επιβολής  νέας έκδοσης  “capital controls”.

Βέβαια το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να λυθεί, όταν κάποιοι “μεγαλόσχημοι” επιχειρηματίες, ιδιώτες ή φορείς (όπως π.χ. τα κόμματα) δεν δείχνουν πρόθυμοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Είναι ας πούμε η Υπουργός Τουρισμού κυρία Κουντουρά που φέρεται να οφείλει δάνεια € 800.000 στην Eurobank σαν εγγυήτρια σε δάνειο της εκδοτικής εταιρείας που ίδρυσε μαζί με τον άνδρα της και για την οποία η τράπεζα έχει κινηθεί δικαστικά, καθώς  και  854.000 στην Εθνική που ρύθμισε και πληρώνει 650 € (!!!) το μήνα..

Είναι και από την άλλη πλευρά οι οφειλέτες που λόγω της κρίσης έχασαν εργασία και εισοδήματα ευρισκόμενοι σε πραγματική αδυναμία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.

Με λίγα λόγια “μπρος βαθύ και πίσω ρέμα”. Και αυτή η πολυδιαφημισμένη “ανάπτυξη” που προβάλλεται σαν μοναδική σανίδα σωτηρίας, καθώς φαίνεται μας προσπέρασε και δεν μας ακούμπησε.

Εμείς όμως πιστεύουμε και περιμένουμε. Η ελπίδα ως γνωστό πεθαίνει τελευταία!!!!!!!

 

Διαφημίσεις
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.